Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Σε αδιέξοδο τα πνευματικά δικαιώματα, παρά τα 2,5 εκ. €

Σε αδιέξοδο φίνεται να οδηγείται η υπόθεση με τα πνευματικά δικαιώματα, παρά τη "γενναιόδωρη" πρόταση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος για καταβολή 2,5 εκ. € σε ετήσια βάση στους σχετικούς οργανισμούς. Σύμφωναμε την πρόταση, που σας αποκαλύπτουμε κατ΄αποκλειστικότητα σήμερα και μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά στο τεύχος Απριλίου του Χ&Τ που κυκλοφορεί σε λίγες ημέρες, η απολύτως τεκμηριωμένη πρόταση του Ξ.Ε.Ε., καταλήγει ως εξής : "Αφού λάβαμε υπόψη όλα τα παραπάνω στοιχεία, προτείνουμε το ετήσιο ποσό των 2.500.000 ευρώ, για την κάλυψη των αμοιβών όλων των φορέων συλλογικής διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων. Το Ξ.Ε.Ε. αναλαμβάνει την ευθύνη της κατανομής των επιμέρους χρεώσεων σε κάθε ξενοδοχειακή επιχείρηση, ανάλογα με την κατηγορία και τον χρόνο λειτουργίας της ". Μάλιστα όλοι οι φορείς του κλάδου είναι αποφασιμένοι να θέσουν το θέμα στον υπουργό Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος είχε εξαγγείλει ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία. Είναι ενδεικτικό ότι και ο Γιάννης Ρέτσος στις πρώτες του δηλώσεις και τις προτεραιότητες που έθεσε ήταν και το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων.


Σύμφωνα με την πρόταση του Ξ.Ε.Ε.:
1. Η αμοιβή που θα καταβάλουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις πρέπει να είναι ενιαία και να καλύπτει όλους τους υφιστάμενους και τυχόν μελλοντικούς οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων. Το ελληνικό ξενοδοχείο, τα τελευταία δέκα χρόνια, έχει δεχθεί και εξακολουθεί να δέχεται καταιγισμό επιστολών, εξωδίκων, αγωγών και μηνύσεων, για καταβολή αμοιβών σε γνωστούς και άγνωστους ελληνικούς και αλλοδαπούς φορείς διαχείρισης δικαιωμάτων, σε σημείο που να τίθεται από τη μια πλευρά σοβαρό θέμα κλονισμού της ασφάλειας δικαίου και από την άλλη επιτακτικής προστασίας της επιχειρηματικότητας.
2. Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις διαμόρφωσης των τιμολογίων των δικαιούχων, δεν προβλέπει διαδικασίες και δικλείδες που να εξασφαλίζουν δίκαιη και αντικειμενική τιμολόγηση, που να είναι ανάλογη με τη συνεισφορά του κάθε δικαιούχου στο έργο. Το Ξ.Ε.Ε. επομένως αδυνατεί να καθορίσει το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε φορέα συλλογικής διαχείρισης και να προβεί σε σχετική κατανομή των αναλογούντων ποσών. Οι επιμέρους εκτιμήσεις των δικαιούχων, για την συμβολή τους στα πνευματικά έργα, συνήθως υπερεκτιμάται σε βάρος των υπολοίπων δικαιούχων. Γι’ αυτό το λόγο, η πρόταση περί αμοιβών αναφέρεται σε συνολικό ετήσιο ποσό ανά δωμάτιο, το οποίο θα καλύπτει και τους κοινόχρηστους χώρους των ξενοδοχείων.
3. Η καταβολή της συνολικής ενιαίας αμοιβής προτείνεται να γίνεται σε έναν ή περισσότερους προσυμφωνημένους δικαιούχους.
4. Η υποχρέωση καταβολής να έχει έτος αναφοράς το 2010 για όσες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αποδεχθούν τη συμφωνία-πλαίσιο.
5. Κατάργηση των εκκρεμών δικών για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που θα αποδεχθούν τη συμφωνία-πλαίσιο.
6. Δεν θα ισχύουν οι συμφωνηθείσες αμοιβές για όσες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δεν συμμορφωθούν με τη συμφωνία-πλαίσιο.

Για τα ποσά που προτείνει το Ξ.Ε.Ε. στους φορείς συλλογικής διαχείρισης, έχει λάβει υπόψη τους παρακάτω παράγοντες:
1. Τις συνολικές αμοιβές για πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, που καταβάλλουν τα ξενοδοχεία στην Ε.Ε.
2. Τις τιμές πώλησης του ελληνικού ξενοδοχειακού προϊόντος
3. Τις επιβαρύνσεις στο κόστος λειτουργίας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και τα προβλήματα βιωσιμότητάς τους .
4. Την πληρότητα των ξενοδοχείων στην περιφέρεια.
5. Το γενικό επίπεδο τιμών στη χώρα μας.
6. Την υποχρέωση εκ του νόμου εγκατάστασης τηλεόρασης στα δωμάτια των ξενοδοχείων υψηλών κατηγοριών
7. Τη σταδιακή απομάκρυνση των συσκευών τηλεόρασης από τα δωμάτια
8. Την είσοδο της χώρας υπό το καθεστώς της δημοσιονομικής επιτήρησης, για τα επόμενα χρόνια

Οι φορείς από την πλευρά τους έχουν κρατήσει απολύτως αρνητική στάση, με χαρακτηριστικό το ακόλουθο απόσπασμα από επιστολή προέδρου φορέα:
" Λυπάμαι, αλλά ως Έλληνας και ως καλλιτέχνης ποτέ μου δεν σκέφθηκα την επαιτεία. Αν νομίζετε ότι με ένα ξερό κομμάτι ψωμί (για να μην πω ψίχουλα) θα αμείψετε τους Έλληνες Καλλιτέχνες, ΕΙΣΤΕ ΓΕΛΑΣΜΕΝΟΙ. Σας τα χαρίζουμε, μήπως και σωθείτε.
Να είστε σίγουροι ότι πεινασμένοι υπήρξαμε και δεν θα μας πειράξει να υπάρξουμε και πάλι. Ντροπιασμένοι όμως ΠΟΤΕ. Η δική μας πρόταση, που (κακώς απ’ ό,τι διαπιστώνω) διατυπώθηκε στην τελευταία μας συνάντηση στον Ο.Π.Ι., είναι και η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΣ ΛΕΞΗ.
Σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγηθούμε (δυστυχώς και παρά τη θέλησή μας) στα δικαστήρια, όχι μόνον της χώρας μας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν χρειαστεί.
Όσο για τον κύριο Υπουργό, δεν νομίζω ότι επιθυμία του είναι να νομοθετήσει μονόπλευρα υπέρ των ξενοδόχων, αγνοώντας τις χιλιάδες των καλλιτεχνών – δικαιούχων, τις χιλιάδες των δικαστικών αποφάσεων (ημεδαπών και αλλοδαπών δικαστηρίων) αλλά και τις εκατοντάδες των νομοταγών ξενοδόχων, θεωρώντας τους στην προκειμένη περίπτωση κορόιδα, έναντι των έξυπνων παρανόμων. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, είναι σίγουρο ότι δυστυχώς θα προστεθεί μία ακόμα μάζα, στους δρόμους της διαμαρτυρίας".

Τώρα αν αυτό είναι διάλογος, τι να σας πώ...Ίσως διάλογος κωφών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου