Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Δεν θα προλαβαίνουμε τα κρουαζιερόπλοια...

Αποχωρούν από το λιμάνι του Πειραιά μεγάλες ξένες εταιρίες κρουαζιέρας, ενώ το ΝΑΤ εγκαλεί όσες εταιρίες ύψωσαν την ελληνική σημαία στα κρουαζιερόπλοιά τους, κάνοντας χρήση του σχετικού νόμου και απαλλασόμενες από τις ασφαλιστικές εισφορές.
Τρελλό αλλά ελληνικό...

Όπως αναφέρει στο χθεσινό ΚΕΡΔΟΣ ο πάντα καλά ενημερωμένος Σάββας Αθανασίου, "παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις που υπάρχουν για την κρουαζιέρα μετά την απόφαση της κυβέρνησης να απελευθερωθεί η κρουαζιέρα και τη διαβεβαίωση του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων κ. Γιάννη Διαμαντίδη ότι «τα μηνύματα είναι ικανοποιητικά», υπάρχει μια δυσάρεστη εξέλιξη στον τομέα της κρουαζιέρας. Μια εταιρεία, η Celebrity, θυγατρική της Royal Caribbean, που δημιουργήθηκε από τον όμιλο Χανδρή και στη συνέχεια πωλήθηκε στον ξένο κολοσσό, κλείνει τα γραφεία της στον Πειραιά και προκαλεί ποικίλα ερωτηματικά για τη στάση της τη συγκεκριμένη περίοδο. Επισημαίνεται ότι η Celebrity διατηρούσε ελληνικό προσωπικό, ενώ στα πλοία της απασχολεί μεγάλο αριθμό Ελλήνων πλοιάρχων, μηχανικών και οικονομικών αξιωματικών. Επικεφαλής των γραφείων στον Πειραιά της Celebrity μια σειρά ετών είναι ο Μάρκος Φόρος, ο οποίος είναι πρόεδρος στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας και εκπροσωπούσε πλοία της εταιρείας. Η εξέλιξη αυτή είναι αρνητική και κύκλοι της Ακτής Μιαούλη σχολίασαν ότι η απόφαση αυτή της Celebrity ίσως σηματοδοτήσει ευρύτερες ανακατατάξεις στον χώρο της κρουαζιέρας, δεδομένου ότι η εταιρεία αυτή πρωτοστάτησε με πρωτοβουλίες για την απελευθέρωση της κρουαζιέρας στην Ελλάδα".

Και συνεχίζει: "Πάντως το κίνητρο της απαλλαγής από τις εισφορές έχει καθιερωθεί από το 2005 με τον Νόμο 3409, που ψηφίστηκε επί υπουργίας Μ. Κεφαλογιάννη για την προσέλκυση κρουαζιεροπλοίων με ελληνική σημαία και επεκτάθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση και για τις εταιρείες ξένων κρουαζιεροπλοίων. Όμως, η διάταξη αυτή έχει βάλει σε περιπέτειες την εταιρεία Louis Hellenic Cruises, η οποία πριν από πέντε χρόνια ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της τότε κυβέρνησης και έφερε στην ελληνική σημαία πέντε κρουαζιερόπλοια, όμως καλείται σήμερα από το ΝΑΤ να καταβάλει το ποσό των 12 εκατ. ευρώ με το αιτιολογικό ότι «έχει παρακρατήσει παράνομα εισφορές των ναυτικών και δεν έχει αποδώσει τις εργοδοτικές εισφορές»! Η εταιρεία επικαλείται ότι «σε περίπτωση που έπρεπα να πληρώσει στο ΝΑΤ εισφορές, το ποσό είναι περίπου 5 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό είναι προσαυξήσεις». Όμως, η εταιρεία δεν πληρώνει επειδή ύψωσε στα πλοία της την ελληνική σημαία, κάνοντας χρήση της ευεργετικής διάταξης της Νέας Δημοκρατίας, παρ’ όλα αυτά, την προηγούμενη εβδομάδα, ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Πειραιά κ. Κ. Σοφουλάκης κάλεσε την εκπρόσωπο της εταιρείας Louis σε απολογία στις 11 Ιανουαρίου και στις 8 Φεβρουαρίου σε απολογία, ύστερα από προσφυγή της διοίκησης του ΝΑΤ. Το γεγονός αυτό έχει θορυβήσει, εκτός από την εταιρεία Louis και τις ξένες εταιρείες που ζητούν να υπάρξουν διευκρινήσεις, για το τι πραγματικά ισχύει στο θέμα των ευεργετικών διατάξεων και φοβούνται μήπως βρεθούν και αυτέ μπλεγμένες στο μέλλον σε περίπτωση που δρομολογήσουν τα μη Κοινοτικά κρουαζιερόπλοια στα ελληνικά λιμάνια και απασχολήσουν Έλληνες ναυτικούς, όπως προβλέπει η σχετική διάταξη της κοινής υπουργικής απόφασης 117/2010 για την προσέλκυση ξένων κρουαζιεροπλοίων στην Ελλάδα".

Σε κάθε περίπτωση την ερχόμενη χρονιά δεν αναμένεται να χρησιμοποιηθεί από κάποια ξένη εταιρεία ο Πειραιάς ή άλλο λιμάνι ως Home Porting, οπότε πάμε για το 2012 και βλέπουμε...
Και μη χειρότερα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου