Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Ισχυρές τάσεις ανάπτυξης εμφανίζουν οι αεροπορικές μεταφορές

- Η μείωση των εισιτηρίων υποστηρίζει την ανάπτυξη

 - Αυξημένη κατά 6,7% η ζήτηση στην Ευρώπη 


Ισχυρή αύξηση της ζήτησης τόσο για τις εγχώριες, όσο και για τις διεθνείς αεροπορικές μεταφορές καταγράφηκε τον Οκτώβριο εφέτος, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2014, όπως προκύπτει με βάση τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (ΙΑΤΑ).
Όπως προκύπτει με βάση τα αποτελέσματα της διεθνούς επιβατικής κίνησης για τον μήνα Οκτώβριο, ο δείκτης RPK (συνολικά χιλιόμετρα επιβάτη) αυξήθηκε κατά 7,5%, έναντι 7,4% τον Σεπτέμβριο. Η συνολική χωρητικότητα των αεροπορικών επιβατών σε χιλιόμετρα ή ASK αυξήθηκε κατά 5,7% και ο συντελεστής πληρότητας αυξήθηκε κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες στο 80,5%... 




Η μείωση των ναύλων, ιδίως για τα ταξίδια αναψυχής, έχει συνολική επίδραση στην αύξηση των αεροπορικών ταξιδιών. Τα στοιχεία για το 8μηνο του 2015 δείχνουν μια πτώση 5% στον μέσο όρο των ναύλων. Εκτιμάται ότι η μείωση της τιμής των εισιτηρίων έχει υποστηρίξει περίπου κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες την αύξηση της κίνησης. 
«Τα αεροπορικά ταξίδια βρίσκονται σε καλό δρόμο. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα μελανά σημεία, όπως για παράδειγμα είναι ο τομέας των αεροπορικών μεταφορών στη Βραζιλία, ο οποίος είναι παγιδευμένος στην «καταιγίδα» της ύφεσης και ενός αδύναμου νομίσματος. Στα περισσότερα μέρη του κόσμου παρατηρείται ισχυρή ζήτηση για ταξίδια, μεγαλύτερη από την αύξηση της χωρητικότητας. Οι συντελεστές πληρότητας κατά μέσο όρο είναι πάνω από 80% και οι καταναλωτές είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από την πτωτική τάση των ναύλων», λέει χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος της ΙΑΤΑ, Tony Tyler. 
Η διεθνής επιβατική ζήτηση τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 7,6% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2014 με τις αεροπορικές εταιρίες σε όλες τις περιφέρειες να σημειώνουν ανάπτυξη. Η συνολική χωρητικότητα αναρριχήθηκε στο 6,1%, ανεβάζοντας τον συντελεστή φορτίου κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες στο 79,2%. 
Η κίνηση των αεροπορικών εταιριών στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 8,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σημαντικές απώλειες στην εμπορική δραστηριότητα προς/από τις αναδυόμενες χώρες της Ασίας και η πιο αργή από την αναμενόμενη ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας δεν φαίνεται να επηρεάζουν τη ζήτηση των επιβατών. Έτσι, η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 6,6% και ο συντελεστής φορτίου παρουσίασε άνοδο κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 76,7%. 
Στην Ευρωπαϊκή ήπειρο οι αερομεταφορείς είδαν μια αύξηση της ζήτησης κατά 6,7%, ως αποτέλεσμα της οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη. Η χωρητικότητα αναρριχήθηκε κατά 4,2 ποσοστιαίες μονάδες και ο συντελεστής φορτίου αυξήθηκε κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες στο 83,8%, το υψηλότερο μεταξύ των περιφερειών. 
Η κίνηση των αεροπορικών εταιριών στην περιοχή της Βόρειας Αμερικής σημείωσε άνοδο κατά 4,6%, συνεχίζοντας την υγιή τάση των τελευταίων μηνών. Η χωρητικότητα σημείωσε αύξηση μόλις 2,2%, συμβάλλοντας στην άνοδο κατά 1,9% του συντελεστή πληρότητας και πληρότητα στο 82,1%. 
Μεγαλύτερη αύξηση της κίνησης, η οποία διαμορφώθηκε στο 10,3% σημείωσαν οι αεροπορικές εταιρίες στη Μέση Ανατολή τον Οκτώβριο. Η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 12,7%, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα ο συντελεστής φορτίου να «γλιστρήσει» κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 72,5%. Η Μέση Ανατολή ήταν η μόνη περιοχή όπου καταγράφηκε μείωση του συντελεστή φορτίου. 
Οι αεροπορικές εταιρίες στη Λατινική Αμερική παρουσίασαν αύξηση 10% στη ζήτηση τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά σχεδόν το ίδιο ποσοστό και ο συντελεστής φορτίου σημείωσε οριακή αύξηση 0,1% και διαμορφώθηκε στο 80,5%. Η εμπορική δραστηριότητα έδωσε ώθηση στις επιχειρήσεις που σχετίζονται με τα διεθνή ταξίδια, παρά την οικονομική αδυναμία στη Βραζιλία και την Αργεντινή. 
Η κίνηση των αεροπορικών εταιριών στην Αφρική αυξήθηκε κατά 6,7% τον Οκτώβριο, σημειώνοντας για τέταρτο συνεχή μήνα βελτίωσης σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 5,2%, με αποτέλεσμα η πληρότητα να βελτιωθεί κατά 1 ποσοστιαία μονάδα στο 67,4%. 

Μεγαλώνει η «ψαλίδα» μεταξύ των αγορών 

 Η ζήτηση για εγχώρια ταξίδια αυξήθηκε κατά 7,3% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2014. Αυτό, όμως, που παρατηρείται είναι η μεγάλη διαφορά στα αποτελέσματα, με τη Βραζιλία και την Αυστραλία από τη μία να εμφανίζουν πτώση, ενώ από την άλλη η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία να σημειώνουν διψήφια αύξηση. 
Η εγχώρια χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 5,0% και η πληρότητα βελτιώθηκε κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες στο 82,7%. Οι αεροπορικές εταιρίες των ΗΠΑ ανέφεραν ένα δεύτερο μήνα ισχυρής με τον δείκτη RPK να εμφανίζει άνοδο έως και 6,9% από έτος σε έτος. Μέρος της διεύρυνσης των εγχώριων αεροπορικών ταξιδιών συνδέεται με την αύξησης της χωρητικότητας. Η εσωτερική κίνηση στη Βραζιλία μειώθηκε κατά 6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όμως οι αεροπορικές εταιρίες αγωνίζονται υπό το βάρος της ύφεσης που ολοένα βαθαίνει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου