Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Μικρές αλλαγές στα πρόστιμα του Φ.Π.Α.


Μικρές αλλαγές στα πρόστιμα που επιβάλλονται αναφορικά με παραβάσεις σχετικές με την επιβολή ΦΠΑ φέρνουν διατάξεις οι οποίες ενσωματώθηκαν σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων. 
Με βάση τα ισχύοντα μέχρι την ενεργοποίηση των διατάξεων της ΠΝΠ (από τη δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 24 Δεκεμβρίου) οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών επέβαλαν πρόστιμο ίσο με το 50% του ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε στις περιπτώσεις: 
1. μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου ή έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου σε πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ. 
2. υποβολής ανακριβών δηλώσεων ή μη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ. 
3. άσκησης οικονομικής δραστηριότητας χωρίς να έχει υποβληθεί δήλωση έναρξης εργασιών, παρά τη σχετική υποχρέωση. 
4. έκδοσης φορολογικών στοιχείων με ΦΠΑ χωρίς να υπάρχει τέτοια υποχρέωση.
Μετά τις αλλαγές όπου επιβάλλονται πρόστιμα για παραβάσεις των περιπτώσεων 1,3 ή 4 για τις οποίες συντρέχει και παράβαση περί μη υποβολής ή ανακριβούς υποβολής δήλωσης ΦΠΑ, τα πρόστιμα αυτά αφαιρούνται από το πρόστιμο της περίπτωσης 2. 
Με τον τρόπο αυτό, περιορίζεται το ύψος των τελικών προστίμων. 
Με άλλη διάταξη, η οποία επίσης ενσωματώθηκε στην ΠΝΠ προβλέπεται η δυνατότητα επιβολής μέτρων για τη διασφάλιση του Δημοσίου (π.χ. δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών) έως και τις 31 Ιανουαρίου 2016 (αρχικά προβλεπόταν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015) και για παραβάσεις οι οποίες σχετίζονται με την έκδοση πλαστών φορολογικών στοιχείων, νόθευσης στοιχείων, έκδοσης εικονικών φορολογικών στοιχείων καθώς και αποδοχής αυτών. 
ΠΗΓΗ: Κέρδος online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου