Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Εως τα μέσα του ’17 παρατείνονται τα επενδυτικά σχέδια του αναπτυξιακού


- Επιβεβαιώνεται πλήρως το ρεπορτάζ μας 

Παράταση 18 μηνών, έως τα μέσα του 2017, θα δοθεί στα επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στους δύο προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, τον 3299/ 2004 και τον 3908/2011, και που έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 50%. 
Τα παραπάνω ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου. 
Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της κατάρτισης του νέου αναπτυξιακού νόμου το υπουργείο προσανατολίζεται στη δημιουργία κλαδικών ταμείων (funds) επιχειρηματικών συμμετοχών. Ειδικότερα, αναφερόμενος στο θέμα της 18μηνης παράτασης, ο κ. Σταθάκης διευκρίνισε ότι χρήση αυτής θα μπορούν να κάνουν μόνο οι επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αίτημα, έχουν ολοκληρώσει ή εντός εξαμήνου θα αιτηθούν για ολοκλήρωση του 50% του έργου. 
Ολες οι άλλες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν θα υποβάλουν αίτημα ή δεν έχουν υποβάλει αίτημα, θα απενταχθούν από τους αναπτυξιακούς νόμους αυτομάτως τον Ιούνιο του 2016.
Της ευνοϊκής αυτής ρύθμισης θα μπορούν να κάνουν χρήση και εκείνα τα επενδυτικά σχέδια τα οποία έχουν λάβει ήδη παράταση έως το τέλος του 2015 ή έως το τέλος του 2016. 
Στις προθέσεις του υπουργείου, πάντως, περιλαμβάνεται η χορήγηση «δεύτερης ευκαιρίας». 
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, εάν για οποιονδήποτε λόγο το αρχικό επενδυτικό σχέδιο –το οποίο μπορεί να έχει γίνει σε μια περίοδο πριν από την κρίση ή στη διάρκεια της κρίσης– αντιμετώπιζε τις δυσκολίες και δεν θέλουν οι επενδυτές να το αναπροσαρμόσουν προς τα κάτω, δηλαδή να φτιάξουν ένα μικρότερο, πιο ευέλικτο επενδυτικό σχέδιο, το υπουργείο θα διαμορφώσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις έτσι ώστε τελικά οι επενδυτές να προσαρμόσουν το σχέδιο στις παρούσες συνθήκες και δυνατότητές τους. 
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι, βεβαίως, να υλοποιήσουν την επένδυση εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών. 
Στο τελικό στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται, εξάλλου, ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Μιλώντας στο Equity Investment Forum, o γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Λόης Λαμπριανίδης, προανήγγειλε τη δημιουργία Υβριδικών Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΥΚΕΣ) ως νέου χρηματοδοτικού εργαλείου στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου. Στόχος είναι τα ΥΚΕΣ να είναι κλαδικά, δηλαδή να επενδύουν και να συμμετέχουν σε επενδυτικά σχέδια συγκεκριμένων κλάδων κατά το παράδειγμα της Γαλλίας όπου έχει συσταθεί από το 2009 το Ταμείο Fonds D’ Avenir Automobile-FAA (Μέλλον της Αυτοκινητοβιομηχανίας) με αποστολή τις επενδύσεις στις επιχειρήσεις εξοπλισμού αυτοκινήτων. 
Ο κ. Λαμπριανίδης προανήγγειλε, επίσης, τον έλεγχο των επενδυτικών σχεδίων όχι μόνο από το κράτος, αλλά και από φορείς της αγοράς. Υπενθυμίζεται πως κάτι τέτοιο είχε θεσπισθεί και στις τροποποιήσεις που έγιναν στον αναπτυξιακό νόμο το 2013 με την πρόβλεψη για έλεγχο των επενδυτικών σχεδίων και από τις τράπεζες, κάτι όμως που στην πραγματικότητα δεν εφαρμόστηκε ποτέ. 
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Δήμητρα Μανιφάβα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου