Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Η Ελλάδα κορυφαία επιλογή για τους Ρώσους τουρίστες, αρκεί…

- Το θέμα της Visa έχει σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση Ρώσων τουριστών 

- Βέτο Πούτιν για πτήσεις τσάρτερ μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας και επαναφορά του καθεστώτος θεώρησης εισόδου μεταξύ των δύο χωρών 


Η κρίση που ξέσπασε στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την τουρκική πολεμική αεροπορία στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, τείνει να αλλάξει άρδην το τουριστικό σκηνικό στην περιοχή της Μεσογείου, με την Ελλάδα να εμφανίζεται αυτή τη στιγμή ως η κύρια εναλλακτική επιλογή για τους Ρώσους τουρίστες. 
Προκειμένου, ωστόσο, η χώρα μας να εξαργυρώσει τη «χρυσή ευκαιρία» που της προσφέρεται και να εξελιχθεί σε τουριστική «Μέκκα» για τους Ρώσους, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η επίλυση άμεσα των θεμάτων που προκύπτουν από την έκδοση της νέας βίζας με βιομετρικά χαρακτηριστικά. 
Τα πράγματα δεν είναι απλά και σίγουρα δεν χωρούν πανηγυρισμοί και χαμόγελα υπέρμετρης αισιοδοξίας, γιατί μπορεί οι Ρώσοι tour operators και κατ’ επέκταση οι Ρώσοι τουρίστες να «γυρίζουν την πλάτη» τους στον πλέον δημοφιλή γι’ αυτούς τουριστικό προορισμό, όμως, υπάρχουν κι άλλοι που καραδοκούν να πάρουν μερίδιο της «πίττας» των Ρώσων τουριστών. 

Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την τουρκική πολεμική αεροπορία φέρνει τα πάνω - κάτω στις σχέσεις των δύο χωρών, με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν να προχωράει στην υπογραφή διατάγματος με το οποίο επιβάλλεται μία σειρά από οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, ως αντίποινα. 
Σύμφωνα με το διάταγμα που δημοσίευσε το Κρεμλίνο, τα μέτρα της ρωσικής κυβέρνηση «στοχεύουν να εγγυηθούν την εθνική ασφάλεια και την ασφάλεια των Ρώσων πολιτών» και, μεταξύ άλλων, προβλέπουν την απαγόρευση πτήσεων τσάρτερ μεταξύ της Ρωσίας με την Τουρκία, την επαναφορά του καθεστώτος θεώρησης εισόδου (βίζα) μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και την απαγόρευση στις ρωσικές εταιρίες να προσλαμβάνουν Τούρκους εργαζόμενους. 
Επίσης, προβλέπεται, η απαγόρευση ή ο περιορισμός των εισαγωγών ορισμένων ειδών εμπορευμάτων που προέρχονται από την Δημοκρατία της Τουρκίας. 
Το κλείσιμο της Τουρκίας, του πλέον δημοφιλούς προορισμού για τους Ρώσους τουρίστες, έρχεται σε σύντομο διάστημα μετά το κλείσιμο της Αιγύπτου, που ήταν συνέπεια της συντριβής του ρωσικού αεροσκάφους, με Ρώσους στην πλειοψηφία τους τουρίστες, που έκαναν διακοπές στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ, στο όρος Σινά. 
Το κλείσιμο των δύο πιο δημοφιλών προορισμών για τη ρωσική αγορά αλλάζει τα δεδομένα στην τουριστική αγορά της Μεσογείου και δημιουργεί αξιόλογες προοπτικές για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα πρόκληση: να προσελκύσει τον μεγαλύτερο αριθμό των… ορφανών Ρώσων τουριστών. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί να μην κλιμακωθεί η ένταση της Ρωσίας συνολικά με το ΝΑΤΟ, του οποίου η Ελλάδα είναι χώρα-μέλος. 
Παράλληλα, θα πρέπει τα Προξενεία της Μόσχας, της Αγίας Πετρούπολης και του Νοβοροσίσκ να επανδρωθούν με πολύ περισσότερο προσωπικό, ενώ επιπλέον, θα πρέπει να λειτουργήσουν περισσότερα visa center. 
Μιλώντας σχετικά ο γενικός διευθυντής του Mouzenidis travel, Γιώργος Μασμανίδης, λέει ότι «η Ελλάδα οφείλει να προχωρήσει στη λειτουργία visa centers σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ρωσίας, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι Ρώσοι που επιθυμούν να ταξιδέψουν στη χώρα μας, αφού κανείς δεν θα μπει στη διαδικασία να ταξιδέψει 500-700 χλμ. προκειμένου να δώσει δακτυλικά αποτυπώματα, όπως προβλέπεται στη διαδικασία έκδοσης των νέων βιομετρικών βίζα». Προσθέτει δε ότι, «χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, ακόμη και η Ουγγαρία ή η Πολωνία προσφέρουν αξιόλογη οργάνωση σε αυτόν τον τομέα, ενώ παράλληλα μια σειρά από χώρες -γύρω στις 90- δεν χρειάζεται visa προκειμένου να τις επισκεφθούν Ρώσοι τουρίστες ή χρειάζεται κρατική visa (δεν απαιτούνται δακτυλικά αποτυπώματα για την έκδοσή τους), όπως το Μαυροβούνιο, η Βουλγαρία, η Κύπρος, κ.ο.κ., καθιστώντας τες ανταγωνιστικές στο «παιχνίδι» της προσέλκυσης Ρώσων τουριστών». «Οπότε», καταλήγει ο κ. Μασμανίδης «τα πράγματα δεν είναι απλά στην προσέλκυση της ρωσικής τουριστικής αγοράς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου