Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2015

Αλληλοκατηγορίες για την ανεργία, η οποία "τραβάει την ανηφόρα"...


Θετικό ήταν το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του δεκάμηνου του 2015 και διαμορφώνεται στις 116.548 νέες θέσεις εργασίας σύμφωνα με το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» που καταγράφει με ηλεκτρονικό τρόπο τις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου.
Την περίοδο Ιανουάριος – Οκτώβριος 2015, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1.525.315 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 1.408.767, εκ των οποίων οι 810.255 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 598.512 οικειοθελείς αποχωρήσεις.
Από τη σύγκριση των ισοζυγίων των μηνών, Οκτώβριος 2015 και Οκτώβριος 2014, προκύπτει θετική επίδοση κατά 10.163 θέσεων εργασίας για τον Οκτώβριο 2015 (αρνητικό ισοζύγιο 56.473 θέσεων εργασίας, έναντι αρνητικού ισοζυγίου 66.636 τον Οκτώβριο του 2014.  
Απαντώντας ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης τονίζει: «Εδώ και δέκα μήνες η κυβέρνηση, χωρίς σχέδιο, αυτοπαγιδευμένη στις ιδεοληψίες της, το μόνο που έχει καταφέρει είναι να εντείνει την αβεβαιότητα, να “φρενάρει” την αποκλιμάκωση της ανεργίας, που είχε επιτευχθεί και τελικά, να οδηγήσει την αγορά εργασίας σε μαρασμό. 
Νέο κύμα απολύσεων αποκαλύπτει η “ΕΡΓΑΝΗ” Οκτωβρίου. Χάθηκαν 56.473 θέσεις μισθωτής απασχόλησης!» 
«Τα στοιχεία του συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ” μηνός Οκτωβρίου, αποκαλύπτουν το μέγεθος της ζημιάς που έχει γίνει στην αγορά εργασίας. 
Δυστυχώς, οι αντιφατικές και ουτοπικές δηλώσεις και οι χωρίς προσανατολισμό πολιτικές της κυβέρνησης εντείνουν ακόμη περισσότερο τη σύγχυση και την αβεβαιότητα, με τραγικά αποτελέσματα στην ήδη παγωμένη αγορά εργασίας. 
Όπως επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ” του Υπουργείου Εργασίας, τον μήνα Οκτώβριο 2015 έγιναν 183.923 προσλήψεις έναντι 240.396 απολύσεων, με το ισοζύγιο των ροών απασχόλησης να κλείνει για μια ακόμη φορά αρνητικά στις 56.473 χαμένες θέσεις απασχόλησης.
Πρόκειται για μια από τις χειρότερες επιδόσεις των τελευταίων ετών. 
Υπενθυμίζεται, ότι οι πρόσφατες διαρροές από την κυβέρνηση για την πρόθεσή της να αυξήσει εκ νέου τις ασφαλιστικές εισφορές αποτελούν μια από τις αιτίες του μεγάλου κύματος απολύσεων.
Και καταλήγει ο κ. Βούτσης: " Αντίθετα, η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε καταφέρει επιτυχώς, με σειρά ισορροπημένων μεταρρυθμιστικών πολιτικών στην αγορά εργασίας, όπως η γενναία μείωση για πρώτη φορά - κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες - των ασφαλιστικών εισφορών σε συνδυασμό με το αυστηρό πρόστιμο των 10.500 € για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο, να κάνει ελκυστική τη νομιμότητα στην αγορά εργασίας, μειώνοντας την ανεργία και αυξάνοντας τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Εδώ και δέκα μήνες η κυβέρνηση, χωρίς σχέδιο, αυτοπαγιδευμένη στις ιδεοληψίες της, το μόνο που έχει καταφέρει είναι να εντείνει την αβεβαιότητα, να “φρενάρει” την αποκλιμάκωση της ανεργίας, που είχε επιτευχθεί και τελικά, να κατευθύνει τη μισθωτή απασχόληση σε έναν κατήφορο δίχως τέλος, με ολέθριες κοινωνικές επιπτώσεις». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου