Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Οι αφίξεις, οι διανυκτερεύσεις, τα -απλά- μαθηματικά και το Ξ.Ε.Ε.



- Μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες παρουσιάζεται η μελέτη του ΞΕΕ "Λειτουργία και επίδραση της Οικονομίας Διαμοιρασμού στον ξενοδοχειακό κλάδο της Ελλάδας"

Επειδή είναι της μοδός (sic) τελευταία να γράφονται διάφορα για την παραοικονομία, για την "γκρίζα οικονομία" στην ξενοδοχία, για την airbnb, κ.λπ., κ.λπ., καλό θα ήταν να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα στο μυαλό μας, γιατί τα περισσότερα που γράφονται, είναι τουλάχιστον ανακριβή...
Λοιπόν, έχουμε κάποια δεδομένα:
1. Οι ενοικιάσεις διαμερισμάτων και άλλων καταλυμάτων παράνομα, υπάρχουν και είναι σημαντικό θέμα.
2. Το airbnb στην αγορά αυτή κατέχει δεσπόζουσα θέση, αλλά δεν είναι το μόνο.
3. Την πιο σοβαρή δουλειά στον τομέα αυτό, την έχει κάνει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, με πλήθος παρεμβάσεων και μελετών που δείχνουν τα μεγέθη και τις επιδράσεις των "γκρίζων ενοικιάσεων"
4. Το υπουργείο Τουρισμού γνωρίζει το θέμα, όπως και της λήξης την 1η Νοεμβρίου του περιορισμού των μισθώσεων, και έχει σε πλήρη εξέλιξη επιτροπές που επεξεργάζονται τα θέματα, ώστε να αναληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες.  
Μάλιστα μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου το Ξ.Ε.Ε. θα δώσει στη δημοσιότητα  τη μελέτη "Λειτουργία και επίδραση της Οικονομίας Διαμοιρασμού στον ξενοδοχειακό κλάδο της Ελλάδας", που εκπόνησε για λογαριασμό του η Grant Thornton και η οποία θα ποσοτικοποιήσει αρκετά από τα δεδομένα (σ.σ. δεν αποκαλύπτουμε τίποτα προς το παρόν, γιατί έχουμε δεσμευτεί).
Ως προς τα μεγέθη τώρα, καλό θα είναι οι αναλύσεις να είναι πιο προσεκτικές.
Και εξηγούμαι:
Γράφεται ευρέως οτι οι αυξήσεις των αφίξεων στο αεροδρόμιο της Αθήνας όλους τους τελευταίους μήνες είναι της τάξης του 26%.
Από την άλλη πλευρά η αύξηση των πληροτήτων των ξενοδοχείων είναι 7%.
Άρα -λένε- οι παράνομες μισθώσεις είναι 19% (!!!)
Ωπα ρε λεβέντες γιατί τα μαθηματικά είναι απλά.
Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία, μετρώνται με τα δωμάτια και όχι με τα "κεφάλια".
Από την άλλη, οι αφίξεις είναι  σε "κεφάλια" και στις οποίες συμπεριλαμβάνονται όλοι οι ταξιδιώτες που έρχονται από το εξωτερικό.
Εγώ π.χ. που Ιούλιο και Αύγουστο έκανα 10 ταξίδια στο εξωτερικό, καταγράφηκα ως τουριστική άφιξη.
Παράλληλα, υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι έρχονται να μείνουν σε συγγενείς τους, ενώ κάποιοι συνεχίζουν το ταξίδι τους.
Άρα καλό είναι να τονίζουμε την απαράδεκτη παραοικονομία που υπάρχει και στον κλάδο του Τουρισμού, αλλά να μην υπερβάλλουμε....
Ας περιμένουμε να δούμε την σίγουρα ενδιαφέρουσα μελέτη του Ξ.Ε.Ε., και ας ελπίσουμε ότι σύντομα το υπουργείο Τουρισμού θα ανακοινώσει μέτρα.
Οψόμεθα!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου