Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Προβλήματα με τις "χρυσές βίζες"


Ενώ το κράτος κάνει αγώνα δρόμου για να εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης και να προσελκύσει ξένους επενδυτές, η Εφορία φαίνεται να βάζει ένα απρόσμενο «εμπόδιο» για όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος, που αποσκοπεί στο να προσελκύσει επενδυτές από χώρες εκτός Ε.Ε. 
Σύμφωνα με εκπροσώπους δικηγορικών γραφείων που έχουν ασχοληθεί εκτενώς με το ζήτημα, εφόσον οι ξένοι επενδυτές παραμείνουν στην Ελλάδα πάνω από 180 ημέρες ετησίως (δηλαδή έξι μήνες τον χρόνο), η εφορία μπορεί να τους καλέσει να πληρώσουν φόρο με βάση το σύνολο των εισοδημάτων τους στο εξωτερικό. 
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν σχετικές απαντήσεις των αρμοδίων φορολογικών αρχών και συγκεκριμένα της ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού, όποιος πολίτης διατηρεί μόνιμη ή κύρια κατοικία στην Ελλάδα και διαμένει σε αυτήν για περίοδο ίση με τουλάχιστον 183 ημέρες (συμπεριλαμβανομένων και τυχόν σύντομων ταξιδιών στο εξωτερικό) θεωρείται αυτομάτως και φορολογικός κάτοικος Ελλάδος. 
Την ίδια στιγμή, όμως, ο νόμος για τις «χρυσές βίζες» δεν επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους επενδυτές να λάβουν άδεια εργασίας.
Οπως ευλόγως αντιλαμβάνεται κανείς, το πρόβλημα αυτό ήδη λειτουργεί αποτρεπτικά για πληθώρα ενδιαφερομένων, ιδίως όμως για εκείνους τους επενδυτές που προέρχονται από χώρες όπως ο Λίβανος, η Αίγυπτος και γενικότερα χώρες της Μέσης Ανατολής. 
Οι άνθρωποι αυτοί επιθυμούν να αποκτήσουν κάποιο ακίνητο στην Ελλάδα και να μεταφέρουν εδώ τις οικογένειές τους, για λόγους ασφαλείας, ενώ, ταυτόχρονα, πιθανώς οι ίδιοι να συνεχίσουν να εργάζονται μόνιμα ή εκ περιτροπής στη χώρα καταγωγής τους. 
Επίσης, υπάρχουν και περιπτώσεις επενδυτών που δεν εργάζονται πια, π.χ. ηλικιωμένοι επιχειρηματίες, οι οποίοι διατηρούσαν μια οικογενειακή επιχείρηση στη χώρα τους, από την οποία ναι μεν έχουν αποχωρήσει, πλην όμως εισπράττουν εισοδήματα από αυτήν, δεδομένου ότι παραμένουν ως μέτοχοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου