Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Κίνηση ματ της Ryanair για τα δρομολόγια από και προς Βρυξέλλες


Σε κίνηση-«ματ» προχώρησε η Ryanair, στην προσπάθεια να αποτρέψει τον ανταγωνισμό στις πτήσεις από Κύπρο προς Βρυξέλλες. Αφού ζήτησαν αρχικά να ακυρωθεί ο διαγωνισμός, ενώ αυτός ολοκληρώθηκε με υποβολή δύο προτάσεων, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», η Ryanair επανήλθε με απαίτηση να μην κατακυρωθεί ο διαγωνισμός.
Κι αυτό επειδή προσφέρεται να πραγματοποιεί η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία της πτήσεις Λάρνακα - Βρυξέλλες, με όλους τους όρους που έχει θέσει μέσω του διαγωνισμού η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά χωρίς να λαμβάνει επιχορήγηση. 
Το γεγονός αυτό ουσιαστικά δένει πλέον τα χέρια του Υπουργείου Μεταφορών στη Λευκωσία. Εφόσον υπάρχει αεροπορική εταιρεία που πραγματοποιεί το συγκεκριμένο δρομολόγιο, αυτό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «άγονο» και να επιχορηγείται. 
Παράλληλα, αν οι προθέσεις είναι γνήσιες, αυτό σημαίνει ότι η Δημοκρατία θα εξοικονομεί μέχρι και 750.000 ευρώ ετησίως, που προβλεπόταν να είναι η επιχορήγηση. 
Από την άλλη, ωστόσο, επειδή η Ryanair, πραγματοποιεί πτήσεις από Πάφο προς περιφερειακό αεροδρόμιο των Βρυξελλών, είναι φανερό και λογικό ότι θα προσπαθεί να διατηρήσει τα πλεονεκτήματά της και να μην έχει ανταγωνισμό στο δρομολόγιο. 
Γι' αυτό και αναμένεται ότι πριν ληφθούν αποφάσεις για ακύρωση του διαγωνισμού, θα υπάρχουν επαρκείς δεσμεύσεις από τη Ryanair ότι θα ξεκινήσει έγκαιρα το δρομολόγιο αυτό δύο φορές την εβδομάδα με το καθορισμένο μέγιστο ναύλο (περιλαμβανομένης αποσκευής) και πως θα τις αυξήσει σε τρεις εβδομαδιαίως αν η πληρότητα είναι πάνω από 85%. 
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το Υπουργείο Μεταφορών βρίσκεται σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ ώστε να ληφθούν αποφάσεις. 
Πρώτη ένδειξη πραγματικών προθέσεων, θα είναι η περίληψη του δρομολογίου Λάρνακας - Βρυξελλών στο σύστημα κρατήσεων της Ryanair, με ημερομηνία έναρξης δρομολογίων το αργότερο την 18η Ιανουαρίου, όπως ήταν και οι όροι του διαγωνισμού. 
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να δεσμευτεί ότι δεν θα σταματήσει το εν λόγω δρομολόγιο αιφνιδιαστικά, αλλά μόνο εφόσον δώσει εξάμηνη προειδοποίηση στην Κυβέρνηση, ώστε στο διάστημα αυτό να επαναληφθεί ο διαγωνισμός για επιχορηγημένες πτήσεις και να μην υπάρξει κενό. 
ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου