Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Αυτή είναι η εικόνα της ρωσικής οικονομίας


Η ανησυχία το 2014 για μια επικείμενη κρίση στη Ρωσία αποδείχτηκε υπερβολική. 
Αλλά τα περιστατικά αφερεγγυότητας έχουν αυξηθεί και συγκεκριμένοι κλάδοι πλήττονται σοβαρά από τη συνεχιζόμενη ύφεση. 
Η οικονομική συρρίκνωση το 2015 είναι κάπως πιο ήπια από ό, τι αναμενόταν, καθώς οι πιέσεις από την τιμή του πετρελαίου και οι διεθνείς εντάσεις έχουν υποχωρήσει ελαφρώς.
Η ανησυχία του 2014 για μια επικείμενη κρίση του ισοζυγίου πληρωμών αποδείχθηκε υπερβολική. 
Επισήμως τα αποθέματα συνεχίζουν να μειώνονται, αλλά ο ρυθμός της μείωσης επιβραδύνθηκε. 
Επιπλέον, οι σχετικοί δείκτες ρευστότητας για τη Ρωσία παραμένουν σχετικά ευνοϊκοί.
Παρατηρείται σχετική βελτίωση στις επιδόσεις της βιομηχανίας από τις αρχές του 2015, αλλά οι περισσότεροι τομείς εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες. 
Αυτά αναφέρονται σε μελέτη της εταιρίας οικονομικών ερευνών Atradious, σχετικά με την οικονομική κατάσταση στη Ρωσία.
Και συνεχίζει η μελέτη της εταιρίας: Η ρωσική οικονομία έχει εισέλθει σε αναμενόμενη -εδώ και καιρό- ύφεση. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,9% του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2014. 
Αυτό οφείλεται στη μείωση των καταναλωτικών δαπανών. Η συρρίκνωση είναι όμως λιγότερο σοβαρή από ό, τι αρχικά αναμενόταν. Ως αποτέλεσμα, η πρόβλεψη του Ιούνιου είναι ότι η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί 3,5% αυτό το έτος, σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη του Φεβρουαρίου που έδειχνε συρρίκνωση της τάξης του 4,3%. 
Στη βελτίωση των προοπτικών βοήθησαν οι διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα, από 17% το Δεκέμβριο του 2014 σε 12,5% στα τέλη Απριλίου του τρέχοντος έτους. Ως αποτέλεσμα, ο δανεισμός των επιχειρήσεων αναμένεται να ανακάμψει ελαφρώς το δεύτερο εξάμηνο του 2015. 
Η οικονομία προβλέπεται να επεκταθεί κατά 0,5% και πάλι το 2016. Το ρούβλι έχει επίσης ανακάμψει σημαντικά από την κατά 42% πτώση του έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2014. 
Η τιμή του πετρελαίου έχει ενισχυθεί και οι εκροές κεφαλαίων έχουν μειωθεί, λόγω του ελαφρύτερου χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής του χρέους και τη μικρή μείωση των διεθνών εντάσεων μετά από τη συμφωνία του Μινσκ ΙΙ. Η ανατίμηση του ρουβλιού καθώς και τα μέτρα λιτότητας και ύφεσης που έλαβε η κυβέρνηση για να μειώσει τις δαπάνες, θα απορροφήσουν την πίεση από τον πληθωρισμό, ο οποίος έπεσε από το 16,9% το Μάρτιο σε 15,8% το Μάιο. Ως εκ τούτου, η πίεση στις καταναλωτικές δαπάνες ενέργειας θα είναι σε κάποιο βαθμό μικρότερη, υποστηρίζοντας την επιβράδυνση της ύφεσης. 
Παρ 'όλα αυτά, η ύφεση προβλέπεται να έχει επιπτώσεις στο ρωσικό προϋπολογισμό. 
Η EIU (Economic Intelligence Unit), ένας ανεξάρτητος ειδικός στις εκτιμήσεις, προβλέπει έλλειμμα 3,5% το 2015, έναντι πρόβλεψης 3,8% της ρωσικής κυβέρνησης. 
Το έλλειμμα προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί μέσω του Ταμείου αποθεματικών – ενός εκ των δύο ρωσικών κρατικών επενδυτικών ταμείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου