Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2015

Ελ Γκρέκο δια χειρός Νίκου Φλώρου


– Μεγάλη έκθεση του διεθνούς φήμης Έλληνα γλύπτη, στη Ρόδο, στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου 
- Ένα ακόμη μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός, διεθνούς εμβέλειας, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. από 5 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου 2015 
Μετά την έκθεση «Ρόδος, ένα ελληνικό νησί στις πύλες της Ανατολής», που μεταφέρθηκε από το Μουσείο του Λούβρου στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου και θα φιλοξενείται εκεί μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου οργανώνει ένα ακόμη μεγάλο πολιτιστικό γεγονός, διεθνούς εμβέλειας. 
Ο διεθνούς φήμης Έλληνας γλύπτης Νίκος Φλώρος, έχοντας πλειάδα τιμητικών διακρίσεων και Εκθέσεων σε Μουσεία ανά τον κόσμο, επιλέγει την Ρόδο για να πραγματοποιήσει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μεγάλη Έκθεση στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, αφιερωμένη στον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο. Τίτλος της Έκθεσης είναι “ Αφιέρωμα στον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο (Ελ Γκρέκο). Γλυπτοί πίνακες Νίκου Φλώρου. Ελλάδα” , η οποία ανοίγει τις πύλες της απόψε, 5 Σεπτεμβρίου και έως 5 Οκτωβρίου και οργανώνεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. 
Στην συγκεκριμένη Έκθεσή θα παρουσιαστούν, για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, πέντε εντυπωσιακά έργα του γνώριμου και αγαπημένου στο ελληνικό κοινό, καλλιτέχνη. Και τα πέντε έργα, ανάγλυφοι πίνακες, θα είναι αφιερωμένα στο μεγάλο Έλληνα Δομίνικο Θεοτοκόπουλο ( Ελ Γκρέκο) για την συμπλήρωση των 400 χρόνων από τον θάνατό του.
Πρώτο έργο : “ Ανάσταση Ιησού Χριστού” διαστάσεις 4,5m επί 3m. Δεύτερο έργο: “ Διαμερισμός των ιματίων του Ιησού Χριστού” διαστάσεις 5,5m επί 3m. Τρίτο έργο: “ Σταύρωση Ιησού ” διαστάσεις 3m επί 2m. Τέταρτο έργο: “ Αποκαθήλωση” διαστάσεις 2m επί 3m . Πέμπτο έργο: “ Πορτρέτο του Ελ Γκρέκο” 1,10m επί 80cm.
Τα υλικά που χρησιμοποιεί στα έργα του ο Νίκος Φλώρος είναι σύγχρονα και ποιο συγκεκριμένα από χρωματιστό αλουμίνιο με ιδική τεχνοτροπία στην οποία και έχει λάβει παγκόσμια πατέντα. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό καθώς διαθέτει εκρηκτική δραματική πυκνότητα, εκφραστικότητα και ακτινοβολία. Η Έκθεση εκτός από το εικαστικό της ενδιαφέρον συμβάλει στη σύσφιξη και ενίσχυση των ελληνορωσικών πολιτιστικών σχέσεων και των σχέσεων Ρωσίας -Ρόδου δια μέσου του τουρισμού και της επιχειρηματικής δραστηριότητάς που θα αναπτυχθεί.
Και αυτό γιατί ο Νίκος Φλώρος είναι ο επίσημος Έλληνας καλλιτέχνης που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Ρωσία για το έτος 2016, το οποίο έχει ανακηρυχθεί με προεδρικά διατάγματα από Ελλάδα και Ρωσία, ως πολιτικό έτος «της Ρωσίας στην Ελλάδα, και της Ελλάδας στη Ρωσία», μετά από την επίσημη πρόσκληση του Ναού Smolny της Αγίας Πετρούπολης.
Η συγκεκριμένη Έκθεση έχει παρουσιαστεί ήδη με εξαιρετική επιτυχία στην Ρωσία τον περασμένο Δεκέμβριο, σε ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μουσεία της, το Κρατικό Μουσείο του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ισαάκ, στην Αγία Πετρούπολη. Μετά την Ρόδο, την μεγάλη Έκθεση θα παρουσιάσει ο ίδιος ο Νίκος Φλώρος και στο Κρατικό Μουσείο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλο (Ελ Γκρέκο) στο Τολέδο της Ισπανίας, κατόπιν προσωπικής πρόσκλησης του Διευθυντή του Κρατικού Μουσείου “Ελ Γκρέκο” και του Υπουργείου Πολιτισμού της Ισπανίας. Με αφορμή τα εγκαίνια της Έκθεσης στην Ρόδο και λαμβάνοντας υπ'όψιν το γεγονός ότι ο καλλιτέχνης είναι ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός στο Ρωσικό κοινό, θα ακολουθήσει ειδική δημοσιογραφική αποστολή Ρώσων δημοσιογράφων στο νησί της Ρόδου.
Όλες οι Εκθέσεις του γλύπτη Νίκου Φλώρου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, έχουν την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος κατά του καρκίνου του εγκεφάλου «George Best Costacos» Cultural and Cancer research Foundation.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις Εκθέσεις του, ο γλύπτης Νίκος Φλώρος πλαισιώνεται από μια μόνιμη ομάδα συνεργατών : Τον επιμελητή (Curator)Αριστοτέλη Καραντή , την διευθύντρια εκθέσεων Julia Sysalova και τον καλλιτεχνικό φωτογράφο Ηλία Διαμαντάκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου