Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

ALPHA BANK : Θα υποχωρήσει το ΑΕΠ στο β εξάμηνο


Παρά την μικρή άνοδο της ιδιωτικής καταναλώσεως κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους - η οποία στήριξε τον ρυθμό αναπτύξεως στην ίδια χρονική περίοδο, αφού αποτελεί περίπου το 70% του ΑΕΠ - το κλίμα αβεβαιότητας και η συνεπαγόμενη μείωση των επενδύσεων σε συνδυασμό με το shock της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων τον Ιούλιο αναμένεται να οδηγήσουν σε πτώση του ΑΕΠ στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, υπογραμμίζει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο της δελτίο οικονομικών εξελίξεων. 
Η εκτίμηση της τράπεζας στηρίζεται στα εξής δεδομένα: 
Πρώτον, η καθοδική πορεία του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης από τον Φεβρουάριο του 2015 και την περαιτέρω κατακόρυφη πτώση του δείκτη στις -64,8 μονάδες τον Αύγουστο 2015 (Ιούλιος 2015: -52,9 μονάδες), μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, καθώς και η αναμενόμενη αύξηση του ποσοστού ανεργίας, σε συνδυασμό με τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στην κατανάλωση, αναμένεται να συμπιέσουν την δαπάνη των νοικοκυριών.
Ήδη, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ), οι λιανικές πωλήσεις στο τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου, εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά 12,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ωστόσο, η επίπτωση στην ιδιωτική κατανάλωση ενδέχεται να μην είναι ιδιαίτερα ορατή στα στοιχεία του τρίτου τριμήνου, εξαιτίας της ενισχυμένης τουριστικής κινήσεως. 
Δεύτερον, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών στο δεύτερο τρίμηνο του 2015 μειώθηκαν κατά 1,8% σε ετήσια βάση, ανακόπτοντας την αυξητική τους πορεία, η οποία σημειώθηκε για πέντε συνεχή τρίμηνα. Στο πρώτο εξάμηνο του 2015, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 0,4% σε ετήσια βάση, εξέλιξη που αποδίδεται στη μείωση των εξαγωγών αγαθών (-2,0%), αφού οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,1% επιβεβαιώνοντας ότι ο κλάδος του τουρισμού παραμένει η κινητήριος δύναμη της οικονομικής δραστηριότητας. Η θετική πορεία των εξαγωγών υπηρεσιών επιβεβαιώνεται και από την αύξηση των εισπράξεων από την ναυτιλία, όπως προκύπτει από το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών. Παράλληλα, οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,8%, σε ετήσια βάση, στο πρώτο εξάμηνο 2015, παρά την πτώση που σημειώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Ως εκ τούτου, ο εξωτερικός τομέας (εξαγωγές μείον εισαγωγές) είχε αρνητική συμβολή στη μεταβολή του ΑΕΠ στο πρώτο εξάμηνο 2015 κατά 1,0 ποσοστιαία μονάδα. 
Τρίτον, οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν στο δεύτερο τρίμηνο κατά 3,3% σε ετήσια βάση παράλληλα με την πτωτική πορεία του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών ενώ συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. 
Οι επενδύσεις σε κατοικίες – παρά το γεγονός ότι ήδη διαμορφώνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα - συνεχίζουν να μειώνονται αλλά με επιβραδυνόμενο ρυθμό, κατά 20,3% στο πρώτο εξάμηνο του 2015 (έναντι πτώσεως 53,8% στο πρώτο εξάμηνο του 2014), επιδρώντας αρνητικά στο ΑΕΠ κατά 0,3 π.μ. Επίσης, οι επενδύσεις σε κατασκευές, εξαιρουμένων των κατοικιών, μειώθηκαν κατά 26% σε ετήσια βάση, έναντι αυξήσεως κατά 14,6% στο πρώτο εξάμηνο του 2014. Αντίθετα, παρατηρήθηκε αύξηση των επενδύσεων σε μηχανολογικό και μεταφορικό εξοπλισμό κατά 36,5% σε ετήσια βάση. 
Κατά συνέπεια, υπογραμμίζει η Alpha, η ταχεία αποκατάσταση του οικονομικού κλίματος ως αποτέλεσμα της πολιτικής σταθερότητας μετά την εκλογική αναμέτρηση της 20ης Σεπτεμβρίου αποτελεί αδήριτη ανάγκη έτσι ώστε να κατορθώσει η χώρα να αξιοποιήσει τη διεθνή οικονομική συγκυρία, που προσδιορίζεται από τη διατήρηση της τιμής του πετρελαίου σε χαμηλά επίπεδα, καθώς και τη δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλαρώσεως της ΕΚΤ. Η επιτυχής αξιολόγηση της εκτελέσεως του νέου ελληνικού προγράμματος τον Οκτώβριο συνιστά την ικανή και αναγκαία συνθήκη για την ανάταξη της οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου