Τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία για την τουριστική περίοδο του 2015, έδωσε στ δημοσιότητα ο ΣΕΤΕ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΤΕ, τα στοιχεία και οι εξελίξεις έχουν ως εξής:
"- Αεροπορικές αφίξεις εξωτερικού:
Η εικόνα παραμένει η ίδια με την Αθήνα να συνεχίζει την εντυπωσιακή της πορεία (+23% τον Αύγουστο, + 26% το οκτάμηνο).
Εντυπωσιακές είναι οι επιδόσεις και των Κυκλάδων (+13% / +14%).
Οι παραδοσιακοί προορισμοί των Δωδεκανήσων και της Κρήτης παρουσιάζουν οριακή μείωση στο οκτάμηνο (-2% και -1% αντίστοιχα).
Το σύνολο των προορισμών πλην Αθηνών παρουσιάζει οριακή αύξηση +1% στο οκτάμηνο και το σύνολο της χώρας +6%.
Στο Δελτίο παρουσιάζεται και η εξέλιξη των αφίξεων ανά χώρα προέλευσης, όπου παρατηρούμε ότι αν δεν είχε συμβεί η μεγάλη πτώση από την Ρωσία (- 438 χιλ. ή -47% στο οκτάμηνο), οι αφίξεις θα ήταν σημαντικά περισσότερες.Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις υπόλοιπες χώρες που συνθέτουν το top-10, παρατηρήθηκε αύξηση +12% με τις ΗΠΑ να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση (+37%), ακολουθούμενες από Γαλλία (+21%), Πολωνία (+18%) και Ιταλία (+16%).
- Ακτοπλοϊκή κίνηση από και προς Ιταλία:
η κίνηση εξακολουθεί να είναι μειωμένη στα ίδια ποσοστά περίπου (-9,7% τον Αύγουστο και -9,2% το οκτάμηνο).
- Εισερχόμενος οδικός τουρισμός:
Παρατηρείται μια επιδείνωση της κατάστασης αφού από -4% τον Ιούλιο, είχαμε -15% τον Αύγουστο, έναντι εντυπωσιακών ρυθμών αύξησης έως και τον Ιούνιο (από +22% έως +53% αναλόγως του μήνα).
Παρ’ όλα αυτά, στο οκτάμηνο παρουσιάζεται άνοδος +10%. - Αεροπορική κίνηση εσωτερικού: η αεροπορική κίνηση εσωτερικού παρουσίασε αύξηση +25% τον Αύγουστο και +28% το οκτάμηνο. Μέρος της αύξησης αυτής προφανώς οφείλεται και σε μετεπιβιβαζόμενους επιβάτες από πτήσεις εξωτερικού.
- Ακτοπλοϊκή κίνηση εσωτερικού:
Τα στοιχεία του Β. Αιγαίου και της Δωδεκανήσου επηρεάζονται από τις μετακινήσεις μεταναστών και προσφύγων, αλλοιώνοντας την πραγματική εικόνα ως προς την τουριστική κίνηση η οποία εμφανίζεται ως θετική.
Η Κρήτη εμφανίζει μείωση -13,4% που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε υποκατάσταση του μεταφορικού έργου από αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους.
- Οι δείκτες ποιότητας των ελληνικών ξενοδοχείων παραμένουν στα ίδια επίπεδα, με το δείκτη ικανοποίησης για την Ελλάδα να βρίσκεται στο 84,3%.
Στην υψηλότερη θέση ικανοποίησης βρίσκεται η Ήπειρος με ποσοστό άνω του 90% και ακολουθούν οι Κυκλάδες με ποσοστό 87,4%.
Για το σύνολο της χώρας, ο δείκτης ικανοποίησης είναι υψηλότερος σε σύγκριση με αυτόν των ανταγωνιστικών προορισμών, ενώ οι επιμέρους δείκτες όπως η σχέση ποιότητας τιμής, τοποθεσία, εξυπηρέτηση και φαγητό – ποτό κινούνται στα ίδια επίπεδα τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους ανταγωνιστές.
Η Κύπρος υπερτερεί έναντι όλων των ανταγωνιστικών προορισμών και, για πρώτη φορά, και έναντι ενός ελληνικού προορισμού, της Χαλκιδικής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου