Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Από Οκτώβρη οι αλλαγές στο ΦΠΑ και από Μύκονο και Σαντορίνη


- Από Μύκονο και Σαντορίνη θα ξεκινήσει η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ

Απίστευτο: ΦΠΑ 13% σε ξενοδοχεία άμεσα στα πληρωμένα πακέτα, ενώ οι θεσμοί ζήτησαν από 01.10! Δηλαδή να βάλουμε χέρι και στις τσέπες των ξένων, ρωτούσε με "τιτίβισμα" ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, με αφορμή το λάθος όπως αποδείχθηκε τελικά, της εφαρμογής του νέου ΦΠΑ στα ξενοδοχεία άμεσα. 
Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η εφαρμογή των νέων συντελεστών θα γίνει τον Οκτώβρη, ενώ από την Μύκονο και την Σαντορίνη θα ξεκινήσει η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ.  
Μιλώντας στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής για το κρίσιμο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα μέτρα ο κ. Ευκλείδη Τσακαλώτος είπε πως «η συμφωνία είναι δύσκολη» ενώ αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητά της σημειώνοντας πως «ο χρόνος θα δείξει αν είναι βιώσιμη».
Κατά την αρχική του εισήγηση αναφέρθηκε εκτενώς στα ζητήματα του ΦΠΑ λέγοντας πως η σταδιακή κατάργηση του μειωμένου συντελεστή θα καθορίζεται με υπουργικές αποφάσεις. Ωστόσο τόνισε ότι η πρώτη υπουργική απόφαση που θα καταργεί το προνομιακό καθεστώς θα αφορά την Μύκονο και την Σαντορίνη ενώ στα πιο απομακρυσμένα νησιά όπως η Ρόδος η κατάργηση θα πάει στο τέλος του 2016 όταν θα μπορέσουν να εφαρμοστούν και οι πολιτικές ενίσχυσης των κοινωνικών ομάδων που θα πληγούν περισσότερο. 
Ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε την ανάγκη εισπραξιμότητας του ΦΠΑ λέγοντας ότι «αν αυξηθεί η εισπραξιμότητα, θα δοθεί η δυνατότητα είτε για να μειωθούν ξανά οι συντελεστές είτε για χρησιμοποιηθεί ως ισοδύναμο για την κατάργηση άλλων μέτρων.
ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Δείγμα ακραίου παραλογισμού η αναδρομική αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή από την 1η Ιουλίου» 
Από την πλευρά του ο βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η αναδρομική αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή από το 6,5% στο 13%, με ισχύ από την 1η Ιουλίου, αποτελεί δείγμα ακραίου παραλογισμού. 
Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα αγνοεί, προφανώς, τα προβλήματα και την αναστάτωση που θα δημιουργήσει σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και τουριστικά καταλύματα. 
Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει πίσω αυτή τη διάταξη. Η εθνικά υπεύθυνη στάση της Νέας Δημοκρατίας δεν αποτελεί συγχωροχάρτι για όλα όσα έγιναν τους 5 αυτούς μήνες. Αυτό κανείς δεν πρέπει να το ξεχνάει. 
Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, την προσπάθεια για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία και για να επιστρέψουμε στην ομαλότητα και στη σταθερότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε απόλυτα με το μείγμα των μέτρων που έχει επιλέξει η κυβέρνηση. Το πακέτο των πρώτων μέτρων που έρχεται σήμερα στη Βουλή, αποτελεί «έργο» και ιδιοκτησία της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα. 
Είναι διαφορετικό να αναζητούμε ένα ειλικρινές και αξιόπιστο πλαίσιο συνεργασίας και διαφορετικό να αναζητούμε συνένοχους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου