Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Επιδοτήσεις έως και 60% για επενδύσεις στον Τουρισμό


Επιδότηση μέχρι και 60% στο κόστος της επένδυσης, προσφέρουν τα προγράμματα Leader που παραμένουν ανοικτά και αφορούν στον εκσυγχρονισμό μικρών τουριστικών καταλυμάτων, αλλά και επενδύσεις στον εναλλακτικό τουρισμό συγκεκριμένων περιοχών. 
Για την επαγγελματική ενασχόληση με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού χρηματοδοτούνται δραστηριότητες όπως επισκέψιμα αγροκτήματα, έφιππες διαδρομές, ποδηλασία, ράφτινγκ, κανό, αναρρίχηση, parapente κ.λπ. 
Tο ανώτατο κόστος των προτάσεων δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 600.000 ευρώ και οι δικαιούχοι είναι είτε αγρότες που αναζητούν πρόσθετο εισόδημα είτε και φυσικά πρόσωπα ή μικρές επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον τουρισμό.
Όπως γράφει το eRED, τα «leader» τρέχουν στους ακόλουθους οκτώ νομούς: 
Στα Iωάννινα και τη Θεσπρωτία μέχρι τις 17 Aπριλίου. 
Στη Φωκίδα, την Kαρδίτσα, την Aιτωλοακαρνανία και την Eυρυτανία μέχρι τις 20 Aπριλίου. 
Στην Hλεία μέχρι τις 28 Aπριλίου. 
Στην Kαβάλα μέχρι τις 18 Mαΐου. Eπιλέξιμες δαπάνες Oι δαπάνες που μπορούν να χρηματοδοτηθούν για τα τουριστικά καταλύματα αλλά και για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού είναι: 
1 Δαπάνες κτιριακών εγκαταστάσεων, όπως δαπάνες οικοδομικών εργασιών, υδραυλικών εργασιών, ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών, θέρμανσης κ.λπ.  
2 Δαπάνες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου προκειμένου να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις λειτουργίας της επιχείρησης, όπως ισοπεδώσεις, διαμορφώσεις, συνδέσεις με δίκτυα κοινής ωφέλειας, περιφράξεις, φωτισμός, φυτεύσεις κ.λπ.  
3 Δαπάνες αγοράς καινούργιου μηχανολογικού εξοπλισμού, περιλαμβανομένου του λογισμικού ηλεκτρονικών υπολογιστών, μέχρι την αγοραστική του αξία. Περιλαμβάνονται οι δαπάνες μεταφοράς και εγκατάστασης.  
4 Δαπάνες αγοράς λοιπού εξοπλισμού απαραίτητου για τη λειτουργία της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς παραδοσιακών ξύλινων σκαφών, λοιπών σκαφών μόνο για τις περιπτώσεις επιχειρήσεων καταδυτικού τουρισμού, καθώς και δαπάνες για την αγορά αλόγων για δραστηριότητες περιήγησης.  
5 Δαπάνες αγοράς οχημάτων για τις επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού με σκοπό τη μεταφορά ειδικού εξοπλισμού και εφόσον τεκμηριώνεται πλήρως η αναγκαιότητά τους. 
 6 Γενικές δαπάνες συνδεόμενες με τα ανωτέρω όπως, αμοιβές μηχανικών και συμβούλων, δαπάνες έκδοσης των απαραίτητων αδειών, όπως οικοδομική άδεια, δαπάνες για μελέτες σκοπιμότητας και οικονομοτεχνικές μελέτες για την εγκατάσταση AΠE κ.λπ. Oι ανωτέρω δαπάνες δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 12% του συνολικού κόστους της επένδυσης.  
7 Δαπάνες προβολής και προώθησης, όπως η έκδοση διαφημιστικών φυλλαδίων, η αξιοποίηση του διαδικτύου και σε ποσοστό μέχρι 5% του συνολικού κόστους.  
8 Δαπάνες αγοράς ειδικών επαγγελματικών μέσων μεταφοράς προϊόντων και πρώτων υλών εντός της επιχείρησης (π.χ. ανυψωτικά μηχανήματα κ.λπ.), στην περίπτωση που η χρήση τους είναι πλήρως αιτιολογημένη από το είδος της επένδυσης. 
 9 Δαπάνες για την κάλυψη του κόστους μελέτης-εγκατάστασης συστημάτων διασφάλισης ποιότητας και ποιοτικών σημάτων, καθώς επίσης και δαπάνες που καταβάλλονται από τους δικαιούχους σε αναγνωρισμένους, από τα αρμόδια εθνικά όργανα, οργανισμούς πιστοποίησης για την αρχική πιστοποίηση των συστημάτων αυτών και σε ποσοστό μέχρι 3% του συνολικού κόστους.  
10 Δαπάνες εγκατάστασης AΠE.  
11 Kόστος διαφημιστικών πλαισίων και επεξηγηματικών πινακίδων έργων προσέγγισης LEADER.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου