Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Σημαντική εκδήλωση της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος


Στην κατάμεστη αίθουσα του Βασιλικού Θεάτρου, με αξιοσημείωτη την παρουσία της νεολαίας αλλά και ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών της πόλης, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος με τίτλο «Θεσσαλονίκη: Το χθες Θεσσαλονίκη: Το σήμερα και το αύριο». 
Στον χαιρετισμό του, κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Σταύρος Ανδρεάδης τόνισε την σημασία του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Οι θησαυροί της UNESCO», το οποίο αναδεικνύει το μοναδικής αξίας πολιτιστικό απόθεμα της Θεσσαλονίκης, και επεσήμανε ότι στόχος της Πολιτιστικής Εταιρείας είναι να αποτελέσει μία πλατφόρμα διαλόγου και συνεργασιών για τους πολίτες, με έμφαση στους νέους, για τον πολιτισμό της καθημερινότητας, τα μείζονα θέματα της πόλης και τις προοπτικές της. 
Στη συνέχεια προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ παραγωγής της Πολιτιστικής Εταιρείας «Οι θησαυροί της UNESCO», μια υψηλού επιπέδου δημιουργία για τα 15 μνημεία της Θεσσαλονίκης που έχουν χαρακτηρισθεί παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.
 Το σύνολο της εικονοληψίας και ειδικά οι λήψεις από αέρος ανέδειξαν τόσο την ιστορική αξία των μνημείων όσο και τη σύνδεσή τους με τον αστικό ιστό της πόλης, γεγονός που δεν μπορεί να παρατηρήσει ο πολίτης στην καθημερινότητά του. 
Το σενάριο του ντοκιμαντέρ ήταν του Χρίστου Ζαφείρη, υπό την επιστημονική επίβλεψη του Ομ. Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Γιώργου Βελένη, η σκηνοθεσία του Γιάννη Σανιώτη και η Διεύθυνση Παραγωγής του Κώστα Μπλιάτκα. 
Την προβολή ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους Πρόδρομο Νικηφορίδη – αρχιτέκτονα, Αλίκη Τσιρλιάγκου – ιστορικό Τέχνης - επιμελήτρια, Περικλή Μήτκα – καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, Ισμήνη Τορνιβούκα – επιχειρηματία και συγγραφέα και Σάκη Ιωάννιδη – δημοσιογράφο, όπου μεταξύ άλλων έγινε αναφορά στην σημερινή φυσιογνωμία της πόλης, στα προβλήματά που αυτή αντιμετωπίζει, στην προστιθέμενη αξία που δημιουργεί για την Θεσσαλονίκη το ΑΠΘ, ενώ έγιναν και καίριες επισημάνσεις για το πώς οι νέοι, ως ενεργοί πολίτες. μπορούν να βρουν καινούργιους δρόμους για κοινωνικές συμπράξεις, για σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, για το νέο επιχειρείν αλλά και για την αυτοοργάνωση των πολιτών στην κατεύθυνση της βελτίωσης της γειτονιάς. 
Την εκδήλωση έκλεισε ο Γιάννης Μπουτάρης μιλώντας ως απλός θεσσαλονικιός, ο οποίος υποστήριξε ότι, παρόλη την οικονομική κρίση και την δυστοκία που αυτή γεννά, υπάρχουν τρόποι ευρηματικοί, που ο πολίτης μπορεί –παίρνοντας ο ίδιος την πρωτοβουλία- να βελτιώσει το περιβάλλον και τη ζωή στην πόλη. Τη, εκδήλωση παρουσίασε ο δημοσιογράφος και Γενικός Διευθυντής της ΠΕΕΒΕ Κώστας Μπλιάτκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου