Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Γ. Χατζημάρκος: Η έκθεση του Λούβρου, μετά το Παρίσι, έρχεται στη Ρόδο


Η καθ’ όλα επιτυχημένη Press Conference που δόθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Παρίσι, για την έναρξη της έκθεσης, «Ρόδος: ένα ελληνικό νησί στις πύλες της Ανατολής» («Rhodes: Une ile grecque aux portes de l’ Orient») στο Μουσείου του Λούβρου, είχε ως επιστέγασμα την οριστικοποίηση της απόφασης για τη μεταφορά των εκθεμάτων στη Ρόδο, την προσεχή άνοιξη. 
Η απόφαση ελήφθη σε κατ΄ ιδίαν συνάντηση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου με τον διευθυντή του Μουσείου κ. Jean-Luc Martinez, το βράδυ της Τετάρτης. 
Πρόκειται για μια προσωπική επιτυχία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή είχε θέσει ως στόχο τη μεταφορά της Έκθεσης από το Παρίσι στη Ρόδο. 
Οι συνεννοήσεις είχαν ξεκινήσει από τον περασμένο Ιούλιο, πριν ακόμη αναλάβει καθήκοντα, οπότε είχαν φιλοξενηθεί στη Ρόδο η Υπεύθυνη Προβολής του Μουσείου κα Laurence Roussel, η Υπεύθυνη Τύπου κα Christine Cuny, η Επιμελήτρια της έκθεσης κα Anne Coulie, καθώς και εκπρόσωποι μεγάλων γαλλικών ΜΜΕ, όπως Le Monde, Le Figaro, L’ Express, Le Journal και Des Artes & L’ Oeil.
Οι συζητήσεις προχώρησαν στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την έναρξη της Έκθεσης στο Μουσείο του Λούβρου και η οριστικοποίηση της θετικής απόφασης ήρθε το ίδιο βράδυ, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση του Περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκου με τον διευθυντή του Μουσείου κ. Jean-Luc Martinez. Αξίζει να τονιστεί ότι το 2015 συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ρόδου. Αναμένεται τώρα και η οριστικοποίηση της ημερομηνίας μεταφοράς και της διάρκειας της έκθεσης στη Ρόδο, με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου να συζητά για την παραμονή της, καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Εφόσον αυτό επιτευχθεί, θα αποτελέσει το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για το νησί της Ρόδου και για ολόκληρη την Ελλάδα, σε ευθεία διασύνδεση και με το τουριστικό προϊόν της περιοχής. Σημειώνεται ότι η έκθεση στο Μουσείο του Λούβρου άνοιξε σήμερα Πέμπτη για το κοινό και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 2015, οπότε αναμένεται να κινηθεί η διαδικασία για τη μεταφορά της στη Ρόδο. Εν τω μεταξύ, με αφορμή την έκθεση στο Λούβρο, η προβολή του νησιού μέσω του πολιτισμού του, έχει ξεκινήσει ήδη στα μεγάλα έντυπα της Γαλλίας, με εκτενή ρεπορτάζ αφιερωμένα στην ιστορία της αρχαίας Ρόδου και στα εντυπωσιακά ευρήματα των πρώτων ανασκαφών του August Salzmann μεταξύ 1859 και 1868. Αυτή η έκθεση είναι η πρώτη στον κόσμο που είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στη Ρόδο και στην αρχαιότητα. Παρά τον πλούτο της, η αρχαιολογία της Ρόδου είναι ελάχιστα γνωστή στο ευρύ κοινό και αυτό είναι ένα επιπλέον στοιχείο που την κάνει μοναδική, όχι μόνο για τους επισκέπτες που θα θαυμάσουν τα εκθέματα, αλλά και για την επιστημονική κοινότητα που αντλεί πολύτιμα στοιχεία για την Ρόδο στην αρχαιότητα και τον ρόλο που διαδραμάτισε το νησί, την περίοδο εκείνη, όπως με έμφαση επισημάνθηκε από τις δύο αρχαιολόγους, επιμελήτριες της έκθεσης, κ. Coulie και Φιλήμονος. Επισυνάπτονται χαρακτηριστικά δημοσιεύματα από τον γαλλικό Τύπο και φωτογραφίες των εκθεμάτων.

1 σχόλιο: