- Εγκρίσεις για 90 εκ. € το 2014 και 100 εκ. € το 2015
Παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία (σ.σ. που μένει να δούμε αν θα επαληθευτούν) για την αύξηση της χρηματοδότησης των ξενοδοχείων που έδωσε στο συνέδριο του ΣΕΤΕ ο διευθύνων σύμβουλος της EUROBANK Χρήστος Μεγάλου, αποκάλυψε ότι η τράπεζα άρχισε να επιβάλλει στρατηγικούς επενδυτές σε προβληματικά ξενοδοχεία που αδυνατούν να ανταποκριθούν επί μακρόν στις δανειακές τους υποχρεώσεις...
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η τράπεζα από την αρχή του 2014 έχει εγκρίνει προς τα ξενοδοχεία χρηματοδοτήσεις 65 εκ. ευρώ, που μέχρι τα τέλη του 2014 εκτιμάται ότι θα φτάσουν στα 90 εκ. και έχει ήδη εκταμιεύσει 45 εκ. ευρώ.
Ο διευθύνων σύμβουλος της EUROBANK τόνισε ότι ήδη έχουν τοποθετηθεί στρατηγικοί επενδυτές σε 5 μεγάλα και γνωστά ξενοδοχεία με τη συναίνεση των ιδιοκτητών τους, ενώ η τράπεζα είναι η πρώτη από τις ελληνικές τράπεζες, η οποία τοποθέτησε πρόσφατα manager διεθνούς κύρους σε ελληνική ξενοδοχειακή επιχείρηση, καθιστώντας την βιώσιμη.
H στρατηγική του ομίλου στον τουρισμό, όπως τόνισε ο επικεφαλής του ομίλου, εστιάζεται σε τρείς βασικούς άξονες:
-Αναδιοργάνωση των αναστρέψιμων προβληματικών σχέσεων με κεφαλαιακές αναδιαρθρώσεις, όπου χρειάζεται, σε συνδυασμό με την είσοδο στρατηγικών επενδυτών
-Επιλεκτική χρηματοδότηση νέων projects σε υφιστάμενα ή νέα resorts
-Συνεχής, υψηλής ποιότητας εξυπηρέτηση για τους πελάτες
«Στόχος μας, μέσω του τομέα Hotel & Leisure της τράπεζας, είναι να δημιουργήσουμε ένα οne stop shop για χρηματοδότηση και συμβουλευτική εταιρειών του κλάδου», ανέφερε ο κ. Μεγάλου.
«Μέσω αυτού του τομέα, η τράπεζα καθίσταται όχι μόνο αρωγός της υγιούς ξενοδοχειακής δραστηριότητας αλλά και συνδιαμορφωτής εξελίξεων.
Ευελπιστούμε ότι το 2015, οι νέες χρηματοδοτήσεις για τον τουρισμό θα κυμανθούν στα πέριξ των 100 εκατ. ευρώ».
Το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας στον τουρισμό αντιστοιχεί αυτή την στιγμή στο 1,5 δισ. ευρώ και αφορά, όπως ανέφερε ο κ. Μεγάλου, σε ποσοστό 80% τους 30 μεγαλύτερους ελληνικούς ξενοδοχειακούς ομίλους με 160 ξενοδοχεία και 45.000 δωμάτια, κυρίως στους δημοφιλέστερους προορισμούς ανά την Ελλάδα.
«Πρόκειται για υψηλής ποιότητας πάγια, με ένα 80% να αφορά ξενοδοχεία 4 ή 5 αστέρων και τη συντριπτική πλειονότητα να αφορά μονάδες που έχουν κατασκευασθεί την τελευταία δεκαετία».
Όπως ανέφερε ο κ. Μεγάλου, παρά τις επιδόσεις –ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού, οι δυσκολίες και οι προκλήσεις παραμένουν:
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας κυρίως στις επιχειρήσεις με υψηλό δανεισμό, λόγω της κάμψης των εσόδων του κλάδου για την περίοδο 2009- 2012 και λόγω των καθυστερήσεων στις εκταμιεύσεις, την ίδια στιγμή που οι εταιρείες του κλάδου έχουν ανάγκη απόσβεσης των πρόσφατων επενδυτικών σχεδίων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου