Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Αντώνης Σαμαράς: Πολιτική σταθερότητα και επενδύσεις 500 εκ. €...


...σε ετήσια βάση για τα επόμενα 6 χρόνια θα απογειώσουν την Ελλάδα!!! 

-  Όπως στρώσει ο καθένας θα κοιμηθεί υπογράμμισε αναφερόμενος, αλλά μη κατονομάζοντας, στον ΣΥΡΙΖΑ!!!
- Η πορεία του Τουρισμού είναι επιτυχία των τουριστικών φορέων
 
Κονδύλια 500 εκατ. ευρώ, σε ετήσια βάση, για τα επόμενα 6 χρόνια θα διατίθενται σε τουριστικές υποδομές και στην υποστήριξη τουριστικών επενδύσεων, ενώ κινούνται ήδη οι διαδικασίες για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από την κοινοτική οδηγία 651, που δεν επιτρέπει επιχορηγήσεις στις μεγάλες ξενοδοχειακές επενδύσεις στις αναπτυγμένες περιοχές της χώρας.
Τις ανακοινώσεις αυτές έκανε χθες το βράδυ στο επίσημο δείπνο του 13ου συνεδρίου του ΣΕΤΕ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος δεν παρέλειψε να παράσχει πλήρη στήριξη στον ΣΕΤΕ για το ρόλο του ως κοινωνικού εταίρου.
Επεσήμανε δε με νόημα ότι η πολιτική ομαλότητα είναι αναγκαία προϋπόθεση για να πάει καλά ο τουρισμός και το 2015, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο τουρισμός υπήρξε το στήριγμα στις δύσκολες στιγμές και παραμένει η ατμομηχανή που βγάζει την ελληνική οικονομία από την κρίση. Με 20% συμμετοχή στο ΑΕΠ, σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, έχει αναβαθμισθεί ποιοτικά σε σε σχέση με το παρελθόν και σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Είναι δική σας επιτυχία, των τουριστικών φορέων - ακόμη και των startups- αλλά και της Πολιτείας που κατάφερε να σταθεροποιήσει την οικονομία και τη χώρα. Τα δύο τελευταία χρόνια πετύχαμε τη μεγαλύτερη προσαρμογή, ανεβήκαμε 111 θέσεις στην ανταγωνιστικότητα και συνεχίζουμε. 
Οι πάντες κερδίζουν από αυτή την προσπάθεια και οι υπόλοιποι κλάδοι θα ακολουθήσουν. 
Παρόλ’ αυτά, υπάρχουν κάποιοι που αντιδρούν και τους βρήκαμε για παράδειγμα στην απελευθέρωση του καμποτάζ, ακούσαμε ακόμη και την κατάργηση του ΣΕΤΕ από κοινωνικό εταίρο. Δε θέλω να πω τίποτα άλλο, όπως στρώσει θα κοιμηθεί ο καθένας…".
Και συνέχισε: "Σήμερα, έρχεται ο επικεφαλής του ομίλου της TUI, ο οποίος προβλέπει άνοδο για εφέτος, αλλά και για το 2015 αν συνεχιστεί η πολιτική σταθερότητα, ενώ εκτιμά ότι υπάρχουν αυτή την στιγμή ευκαιρίες στον ελληνικό τουρισμό για την επέκταση της τουριστικής σεζόν. Ηδη έχει ξεκινήσει η επιμήκυνση και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε με σχετικές δράσεις. Γνωρίζουμε ότι η οδηγία 651 δημιουργεί προβλήματα και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούμε συντονισμένες προσπάθειες προκειμένου να ξεπεραστούν, ενώ παράλληλα αναζητούμε συνέργειες με άλλους τομείς, όπως η αγροτική παραγωγή, ο θρησκευτικός τουρισμός κ.τ.λ.. 
Ο τουρισμός, εκτός από ατμομηχανή μπορεί να έχει καταλυτικό ρόλο και στην ανάπτυξη άλλων τομέων, αρκεί να το θέλουμε να διατηρήσουμε αυτή τη σταθερή πορεία, χωρίς τεθλασμένες, να μην ξαναπέσουμε σε περιδίνηση και σε έλλειψη πολιτικής σταθερότητας και να συνεχίσουμε την πορεία των μεταρρυθμίσεων», κατέληξε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός".  

Η ομιλία του πρωθυπουργού 
Κυρίες και κύριοι, 
Ο Τουρισμός υπήρξε πράγματι, το μεγάλο στήριγμα της Ελλάδας στις δύσκολες στιγμές. Και παραμένει ταυτόχρονα η ατμομηχανή που τη βγάζει σήμερα από την κρίση. Είναι, λοιπόν, πράγματι, ο μοχλός επανεκκίνησης της Ελληνικής Οικονομίας. 
Ο Ελληνικός Τουρισμός, σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, πέρσι και φέτος: από ποσοτική άποψη: οι αφίξεις τουριστών, σε άμεσο εισόδημα, συμμετοχή στο ΑΕΠ και μαζί με τα έμμεσα έσοδα 20% συμμετοχή στο ΑΕΠ – αλλά και σε έσοδα για το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία. 
Κι από ποιοτική άποψη, συνεχής αναβάθμιση. Και σε σχέση με το παρελθόν και σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές μας. 
 Ασφαλώς αυτή η μεγάλη επιτυχία είναι δική σας, των ανθρώπων του τουρισμού. Όλων των ανθρώπων του Τουρισμού: από τις μεγάλες μονάδες ως τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, από τις παραδοσιακές εκμεταλλεύσεις ως τις πιο σύγχρονες και τα start ups ακόμα. Είναι όμως, επιτυχία και της ίδιας της Πολιτείας που κατάφερε, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, να σταθεροποιήσει και την οικονομία και τη χώρα, και τις προοπτικές μας και στην Ευρώπη μέσα από το ευρώ. Τα τελευταία δυόμιση χρόνια πετύχαμε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική εξυγίανση που έχει υπάρξει ποτέ, στο συντομότερο χρόνο που υπήρξε ποτέ, με ταυτόχρονες σαρωτικές μεταρρυθμίσεις παντού! Και στον Τουρισμό ασφαλώς. Ανεβήκαμε, για παράδειγμα, 111 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας της Διεθνούς Τράπεζας. 
Από το 147 στο 36, στη θέση αυτή, μέσα σε δύο χρόνια! Και θα συνεχίσουμε μέχρι να φτάσουμε στις πρώτες θέσεις διεθνώς. Πετύχαμε πρωτογενή πλεονάσματα σημαντικά και πριν από την ώρα τους και με υπέρβαση όλων των δημοσιονομικών μας στόχων. Και την ερχόμενη χρονιά μηδενίζουμε ακόμα και το δημοσιονομικό έλλειμμα συνολικά, δηλαδή και τις πληρωμές των τόκων, κάτι που έχει δεκαετίες να συμβεί στην Ελλάδα. 
Και που έχει συμβεί ελάχιστες φορές στα 183 χρόνια του νεοελληνικού μας κράτους. 
Όλα αυτά τι έδωσαν; Έδωσαν στη χώρα μας μια αίσθηση σταθερότητας, μια εικόνα αξιοπιστίας, ασφάλειας. Και προσέφεραν την ευκαιρία στην καθεμία και στον καθένα από εσάς να βελτιώσετε το τουριστικό προϊόν και να μεγιστοποιήσετε το τουριστικό εισόδημα. Από αυτή την αναγεννητική προσπάθεια για τη χώρα οι πάντες κερδίζουν. Και ανοίγει ο δρόμος για να κερδίσουν πολλά περισσότερα. 
Ο Τουρισμός ήδη ένιωσε και έδειξε τα κέρδη. Οι υπόλοιποι κλάδοι θα ακολουθήσουν από δω και μπρός. 
Συνεργάστηκα και συνεργάζομαι με όλους εκείνους που στηρίζουν αυτή την ανορθωτική προσπάθεια. Ποτέ δεν θα τα καταφέρναμε όλοι και δεν θα κάναμε τίποτα, αν δεν υπήρχε αυτό το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ μας. 
Υπάρχουν, βέβαια, και κάποιοι που ειρωνεύονται τέτοιες επιτυχίες. Ή προσπαθούν να τις ματαιώσουν. 
 Τους βρήκαμε απέναντι όταν καταργήσαμε, σας θυμίζω, το καμποτάζ. Κι όμως, το τολμήσαμε και βγήκε πολλαπλά ενισχυμένη και η ελληνική οικονομία γενικότερα και πολύ πιο συγκεκριμένα ο Τουρισμός. 
Υπάρχουν εκείνοι οι οποίοι είναι μπροστά, μαζί μας στις μεταρρυθμίσεις και άλλοι οι οποίοι είναι απέναντι, την πόλωση πράγματι Πρόεδρε κανείς δεν την θέλει. 
Αλλά δεν είναι επιτρεπτό σε μια Κυβέρνηση να αφήσει ποτέ, τον οποιοδήποτε, να δυναμιτίσει την οικονομική εξέλιξη μιας χώρας. 
Ή να ματαιώσει τις μεταρρυθμίσεις. 
Ή να αναστρέψει εκείνα τα οποία έγιναν. 
Ή να επιστρέψει πίσω στα εύκολα ελλείμματα. 
Εδώ ακούσαμε ακόμα και την κατάργηση του ΣΕΤΕ από κοινωνικό εταίρο που την προτείνουν ορισμένοι. 
Ξαφνικά ο κοινωνικός διάλογος γίνεται εχθρός. 
Εν πάση περιπτώσει δεν θέλω να πω τίποτα άλλο πάνω σε αυτό. Όπως στρώσει θα κοιμηθεί ο καθένας. Αλλά από την κρίση βγαίνουμε . Δεν χρειαζόμαστε άλλο Μνημόνιο και βγαίνουμε οριστικά από την εποχή των μνημονίων. 
Κι όχι μόνο βγαίνουμε, αλλά φροντίζουμε η Ελλάδα να είναι απολύτως ασφαλής στη μετά Μνημόνιο εποχή. 
Σήμερα έρχεται ο ΤUI για παράδειγμα, o μεγαλύτερος τουριστικός οργανισμός, και διαπιστώνει μεγάλη άνοδο του τουριστικού ρεύματος στην Ελλάδα κατά 10% τουλάχιστον! Προβλέπει ακόμα νέα άνοδο κατά 10% στις τουριστικές αφίξεις την επόμενη χρονιά, εφ’ όσον βέβαια διατηρηθεί η σταθερότητα που αποκαταστήσαμε με τόσες θυσίες του ελληνικού λαού. Και επισημαίνει τις μεγάλες δυνατότητες που έχει η χώρα μας και για την επέκταση της τουριστικής περιόδου. Κάτι που ήδη έχει αρχίσει να συμβαίνει. Και με μέτρα που μπορούν να ληφθούν και άλλα τα οποία ήδη δρομολογούμε. Και ταυτόχρονα υπάρχει και ο άριστος συντονισμός και η καθοδήγηση που κάνει το Υπουργείο σε μια καινούρια οργάνωση του ΕΟΤ, που επιτέλους εκπέμπει μηνύματα σύγχρονα μέσα από ένα πολύ αξιόλογο καινούριο management. 
Η επόμενη 7ετής περίοδος του ΕΣΠΑ θα έχει κυρίες και κύριοι, πρόβλεψη όπως είπε ο Πρόεδρος, για 500 εκατομμύρια ετησίως σε έργα τουρισμού. 
Υπάρχει βέβαια, η οδηγία 651 που δημιουργεί κάποια προβλήματα, αλλά κάνουμε συντονισμένες ενέργειες να ξεπεραστούν τα προβλήματα αυτά. Βρισκόμαστε, όμως σε πορεία που έχει τρία σκέλη: τη συνεχή άνοδο του τουριστικού ρεύματος, τη συνεχή ποιοτική του αναβάθμισή του και τον συνεχή πολλαπλασιασμό των συνεργιών του με άλλους κλάδους: Όπως είναι η αγροτική παραγωγή, οι εξαγωγές προϊόντων αγροτικής μεταποίησης, ο ιατρικός τουρισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός, η παραθεριστική κατοικία θα έλεγα ακόμα και η ναυτιλία και η ναυπηγική βιομηχανία. 
Η Ελλάδα μπορεί και θα εξελιχθεί σε έναν μοναδικό προορισμό νησιωτικού τουρισμού, μπορεί και θα φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες σκάφη αναψυχής το χρόνο και μπορεί και πιστεύω θα αναδειχθεί και στον τομέα κατασκευής τέτοιων σκαφών διεθνώς. Με δύο λόγια, ο Τουρισμός μπορεί όχι μόνο να αποτελέσει αυτό που είπα στην αρχή, την ατμομηχανή για να βγούμε από την κρίση και να μπούμε στην Ανάπτυξη, αλλά και τον καταλύτη για την ανάπτυξη πολλών άλλων κλάδων, όπου η χώρα μας έχει τα απαραίτητα συγκριτικά εθνικά πλεονεκτήματα. Κι έτσι να δώσει αναπτυξιακή πνοή ο Τουρισμός σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια, δουλειές σε κάθε ελληνική περιφέρεια, εισόδημα σε κάθε ελληνικό σπίτι κι υγιή έσοδα στο κράτος μας από πολλές πλευρές. Αρκεί να το θέλουμε, να διατηρήσουμε αυτή τη σταθερή πορεία. 
Αυτό που εξαρχής εδώ και δυόμιση χρόνια, το ονόμασα η «ευθεία γραμμή» χωρίς τεθλασμένες, χωρίς ψεύτικα ή αληθινά ζιγκ-ζαγκ. Να μην πέσουμε ξανά δηλαδή σε περιδίνηση με πολιτική αβεβαιότητα, που κυρίως κατάφερναν τα ελλείμματα και η έλλειψη πολιτικής σταθερότητας. Αρκεί να συνεχίσουμε το δρόμο των μεταρρυθμίσεων. 
Κι αυτό θα κάνουμε! 
Γιατί αυτό είναι το συμφέρον του ελληνικού λαού. Αυτό είναι το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας. 
Κι εσείς οι άνθρωποι του Τουρισμού, που άλλη μια φορά σας συγχαίρω, που παίξατε τον πιο δυναμικό ρόλο ως τώρα, το ξέρετε ότι αυτό είναι και το δικό σας συμφέρον καλύτερα από κάθε άλλον. 
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

1 σχόλιο:

  1. Tουρισμός, ποιοτικός τουρισμός για την ακρίβεια, χωρίς υποδομές δεν γίνεται, γίνεται Κε Σαμαρά? Μόνο η Ρόδος, χρειάζεται τα μισά απ' τα 500 εκατομ. για να αποκτήσει επιτέλους τις πρέπουσες υποδομές, αν προσθέσουμε και Κρήτη, Κέρκυρα κλπ τότε το ποσό που εξαγγέλθηκε είναι κλάσμα του απαιτούμενου.

    Μια καλή λύση για να βρούμε λεφτά και να επενδύσουμε ΑΜΕΣΑ σε υποδομές είναι η επιβολή κεφαλικού φόρου/τέλους/πείτε το όπως θέλετε στους επισκέπτες, 10-20 ευρώ ανα επισκέπτη θα ήταν πολύ καλά, μάλιστα θα μπορούσε αυτός ο φόρος να είναι υψηλότερος για τα all inclusive μιάς και χρησιμοποιούν τις υποδομές μας και δεν αφηνούν λεφτά σε κανέναν πέρα των ξενοδόχων.

    Ευχαριστώ για την προσοχή σας,
    Ένας σκεπτόμενος? Ροδίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή