-Μείωση 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης
- Εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ
- Αύξηση δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα
Τα μέτρα ανακούφισης των πολιτών αλλά και το σχέδιο της κυβέρνησης για την Ελλάδα μέχρι το 2021 παρουσίασε στη ΔΕΘ ο Αντώνης Σαμαράς αμέσως μετά τα εγκαίνια της 79ης Εκθεσης. «Φέτος είναι η χρονιά που η Ελλάδα σηκώνεται στα πόδια της» δήλωσε ο κ. Σαμαράς υπογραμμίζοντας πως «όσοι πόνταραν σε σενάρια καταστροφής διαψεύδονται κατηγορηματικά». «Η Ελλάδα κοιτάζει μπροστά. Στο αύριο. Στη νέα Ελλάδα που χτίζουμε βήμα- βήμα. Περνάμε στη σταθερή άνοδο με ανάπτυξη και καθημερινή μείωση της ανεργίας. Το 3ο τρίμηνο θα κλείσει με θετικό πρόσημο στην οικονομία μιας για πρώτη φορά μετά από εξι χρόνια ύφεσης» συνέχισε ο πρωθυπουργός προχωρώντας στην αναλυτική παρουσίαση του «οδικού οικονομικού χάρτη» και το αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα.
Όπως γράφει η ΗΜΕΡΗΣΙΑ "Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30% ενώ επεσήμανε ότι τα διατηρηθούν όλα τα επιδόματα θέρμανσης. «Η υπερφορολόγηση πρέπει επιτέλους να τελειώσει, αλλά πρέπει να τελειώσει σταδιακά για να μη γυρίσουμε στα ελλείμματα», υπογράμμισε.
Προανήγγειλε ακόμη περισσότερες δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα Ταμεία και «αισθητή μείωση» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη, σοβαρότερα λάθη με αξίες γης σε περιοχές εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού. Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι τα λάθη διορθώνονται, συμπληρώνοντας ότι ο κόσμος δεν τα πλήρωσε και δεν υπήρχε περίπτωση να τα πληρώσει. «Οι περισσότεροι θα πληρώσουν λιγότερα από πέρσι», υπογράμμισε. Αίσθηση προκάλεσε η φράση του ότι όσοι έκαναν τα λάθη θα πληρώσουν.
Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, σε μερικά χρόνια ο ΕΝΦΙΑ θα γίνει ανταποδοτικός φόρος και θα αποτελεί το βασικό έσοδο της τοπικής αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε η τελευταία να έχει κίνητρο να φέρει οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή της. Σημείωσε ότι θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες για την έκδοση των συντάξεων, ώστε αυτή να επιτυγχάνεται «με το πάτημα ενός κουμπιού», ενώ δεσμεύτηκε για άμεση αποκατάσταση των ενστόλων, με σημαντικές αυξήσεις, όσο επιτρέπουν τα δημοσιονομικά δεδομένα. Συγκεκριμένα για τους στρατιωτικούς τόνισε: «Παρά τις περικοπές οι στρατιωτικοί υπηρετούν με αυταπάρνηση την πατρίδα. Θέλω να τους ευχαριστήσω». «Ήταν στις προτεραιότητες μου να λύσω αυτό το θέμα» είπε. Η απόφαση του ΣτΕ για την αποκατάσταση τους μισθολογικά θα γίνει χωρίς βεβαια να δημιουργηθεί πρόβλημα στον προϋπολογισμό. Δεν μπορούμε μονομιάς να αποκαταστησουμε μονομιάς τα όσα χρωστάμε από το 2012. Επίσημη πιστοποίηση ότι το χρέος είναι βιώσιμο, θα πάρει η Ελλάδα τους επόμενους μήνες, επεσήμανε ο κ. Σαμαράς. «Παρά το γεγονός ότι παραμένει σε υψηλά επίπεδα, το χρέος έχει αρχίσει να μειώνεται οριακά σε απόλυτο αριθμό και αυτή η μείωση θα φανεί το επόμενο διάστημα και σε επίπεδο ποσοστού του ΑΕΠ» είπε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Σαμαράς άσκησε δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάζει, κάνοντας λόγο για «ρεσιτάλ λαϊκισμού». «Η Ελλάδα βρίσκει σταδιακά το βηματισμό της. Υπάρχουν βεβαια και εκείνοι που κάνουν ό,τι μπορούν για να μην αλλαξει τίποτε, δεν ήθελαν π.χ. να τελειώσει η σπατάλη στα δημόσια νοσοκομεία, αντιστέκονται λυσσαλέα σε κάθε ιδιωτικοποίηση με μένος σε κάθε επένδυση, απειλούν τον επενδυτή που δίνει θέσεις εργασίας και εισόδημα, τρομοκρατούν τους δημοσίους υπαλλήλους ότι κινδυνεύουν με μαζικές απολύσεις. Λένε ψέματα», υποστήριξε. «Δεν διστάζουν να παίζουν ακόμη και με το Σύνταγμα. Αφού δεν μπόρεσαν να ρίξουν την κυβέρνηση από το πεζοδρόμιο προσπαθούν να τη ρίξουν με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας», συνέχισε, ενώ προειδοποίησε πως «αν τώρα ανοίξει μια πρόωρη προεκλογική εκστρατεία όλα κινδυνεύουν να πάνε χαμένα». Είναι στα καλα τους; Θέλουν την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι, υποκινούσαν διαδηλώσεις και συλλαλητήρια κάθε μέρα αναστέλλοντας εμπορική δραστηριότητα, υπερασπίστηκαν κατα καιρούς ακραίους τρομοκράτες, ο κόσμος τους εχει καταλάβει, κάλυπταν τους κουκουλοφόρους που έκαιγαν την Αθήνα Κόμμα δημοκρατικής ευθύνης είναι αυτό που σέβεται και περιφρουρεί τη νομιμότητα, όχι αυτό που καλύπτει τρομοκράτες και χωρίζει τη βία σε καλή και κακή. Ζητούν να φύγει η Ελλάδα απο το ΝΑΤΟ Αν δεν ήμασταν στο ΝΑΤΟ ποιος θα απαντούσε στον κύριο Ερντογάν πως υπάρχει μια Κύπρος;
"Κόντρα" Χαρδούβελη - Μίχαλου
«Δεν είναι δικός μου νόμος ο ΕΝΦΙΑ, δεν θα απολογηθώ για αυτόν», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Χαρδούβελης, που ήταν κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, έκανε την παραπάνω δήλωση απαντώντας στα όσα είχε αναφέρει νωρίτερα από το βήμα ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ Κ. Μίχαλος, για λάθη και αδικίες με τον ΕΝΦΙΑ.
Ο υπουργός χαρακτήρισε το φόρο πιο δίκαιο, λέγοντας ότι εφαρμόζεται και στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των παρισταμένων στην αίθουσα, ενώ παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις αντικειμενικές αξίες. Οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν όταν ο υπουργός, σε κάποιο σημείο της ομιλίας του, είπε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα “έχουν ξεβολέψει πολύ κόσμο” και ανέφερε ως παράδειγμα και τα επιμελητήρια.
Η τοποθέτηση του υπουργού προκάλεσε την αντίδραση του κ. Μίχαλου, ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Χαρδούβελη, σε έντονο ύφος, έκανε λόγο για “καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης”, για “230.000 επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο”, προβλέποντας ότι “δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ επενδύσεις στην Ελλάδα” από τη στιγμή που – όπως είπε - η φορολογία των επιχειρήσεων έχει φθάσει στο 50% και στη γειτονική Βουλγαρία είναι στο 10%, όταν υπάρχει γραφειοκρατία και έλλειψη ρευστότητας. Ο υπουργός είπε ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα συντελείται μια τεράστια προσπάθεια, επανέλαβε πολλές φορές ότι η εποχή της εικονικής ανάπτυξης με δανεικά δεν πρόκειται ποτέ να επανέλθει, είπε ότι η ελληνική οικονομία, παρά την τεράστια κρίση, παραμένει στην ευρωζώνη και στο ευρώ και ζήτησε από τους επιχειρηματίες να βοηθήσουν αυτή την προσπάθεια. “Πρέπει να βάλουν πλάτη οι επιχειρηματίες”, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και υπογράμμισε ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία είναι: η διατήρηση και η αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος (δεν είναι δεδομένο και αλλάζει χρόνο με το χρόνο, τόνισε), η επίλυση του προβλήματος με τα λεγόμενα “κόκκινα” δάνεια, η προσέλκυση επενδύσεων και το φορολογικό. “Χρειάζεται απαραίτητα να γίνει προσπάθεια προσέλκυσης κεφαλαίων. Δεν επιτρέπεται να έχουμε το 20% των πλοίων διεθνώς και ο πλούτος αυτός να είναι εκτός Ελλάδας. Κάτι πρέπει να κάνουμε”, κατάληξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου