Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Μπλέξαμε τα μπούτια μας...


Μικρό διάστημα έχει περάσει από τότε που έγραψα για διάφορες ... βαρύγδουπες έρευνες, που κάποιοι προωθούν και αναδημοσιεύουν, άλλες φορές καταλαβαίνοντας τι γράφουν, και άλλες όχι. 
Χθες λοιπόν με αφορμή το μηνιαίο Δελτίο Στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης του ΓΛΚ και το Δείκτη  Ασφαλιστικών Εισφορών (Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης), δημοσιογράφος έγκυρου οικονομικού portal, διαπιστώνοντας ότι το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών, είναι στα ίδια περυσινά επίπεδα των 10,944 δισ. ευρώ, υποστήριξε ότι σε συνδυασμό με τα ισοζύγια ταξιδιωτικών εισπράξεων και απασχόλησης,  που εμφανίζουν μεγάλες αυξήσεις για τον τομέα Τουρισμού, τότε η αύξηση του τουρισμού φέτος, "δεν πέρασε από τα ασφαλιστικά ταμεία".
Επειδή το επιχείρημα είναι απολύτως έωλο, παραθέτουμε την απάντηση του ΣΕΤΕ, ο οποίος αντέδρασε άμεσα. 
Γράφει λοιπόν στην απάντησή του ο ΣΕΤΕ: 
«Ο ΣΕΤΕ θεωρεί ότι το δημοσίευμα χαρακτηρίζεται από μια, ευελπιστούμε, όχι εσκεμμένη σύγχυση συνδέοντας τις αυξημένες εισπράξεις του τουρισμού και την αυξημένη απασχόλησης στον τομέα, με τα συνολικά έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων του Α’ επταμήνου 2014 από όλους τους τομείς της οικονομίας μας. Είναι προφανές ότι μία σειρά παραγόντων όπως η περαιτέρω μείωση του μέσου κόστους μισθοδοσίας το τελευταίο δωδεκάμηνο, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από τη 1η Ιουλίου του 2014, η αδυναμία πλήθους εμπόρων, βιοτεχνών και ελεύθερων επαγγελματιών, να αποδώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους, αλλά και η εντεινόμενη ανεργία σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, θα έπρεπε να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση των συνολικών εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων του Α’ επταμήνου του 2014. Ο τουρισμός, με τη δυναμική του ανάπτυξη και τις αυξημένες σε σχέση με το 2013 προσλήψεις (είτε πλήρους, είτε μερικής απασχόλησης) όπως αυτές εμφανίζονται στο σύστημα “Εργάνη” (80.000 – 100.000 νέες θέσεις), φαίνεται ότι καλύπτει όλες τις απώλειες των υπόλοιπων τομέων της οικονομίας με αποτέλεσμα το σύνολο των συνολικών εσόδων επταμήνου όλων των ασφαλιστικών ταμείων να παραμένει σταθερό. Είναι λοιπόν το λιγότερο λανθασμένο να εγκαλείται ο δυναμικότερος τομέας της ελληνικής οικονομίας επειδή καλύπτει τις απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν δημιουργήσει οι περισσότεροι τομείς της οικονομίας.
Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι πάγια θέση και αίτημα του ΣΕΤΕ είναι η συστηματική λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών του Κράτους και η επιβολή αυστηρών κυρώσεων, ώστε να εξαλειφθεί η παραβατικότητα από όπου και αν αυτή προέρχεται.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου