- Εδώ ολόκληρο το άρθρο
Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τα δρώμενα στη Ρόδο και όχι μόνο, αλιεύσαμε στη ΡΟΔΙΑΚΗ και το αναδημοσιεύουμε με πολύ χαρά.
Σύμφωνα λοιπόν με τη ΡΟΔΙΑΚΗ "Η πληρότητα φτάνει το 100%
Γεμάτα είναι πλέον όλα τα ξενοδοχεία της Ρόδου, γεγονός που αποδεικνύει ότι η φετινή τουριστική περίοδος εξελίσσεται αρκετά ικανοποιητικά.
Η πληρότητα φτάνει, σύμφωνα με τα στοιχεία το 100%, και μάλιστα σε ορισμένες περιοχές παρατηρείται όβερμπούκινγκ.
Το φαινόμενο εντοπίζεται κυρίως στις περιοχές των Κολυμπίων και της Νότιας Ρόδου, όπου κενά δωμάτια δεν υπάρχουν, ενώ και στο υπόλοιπο νησί, οι πληρότητες έχουν χτυπήσει κόκκινο.
Ενδεικτικό της μεγάλης κίνησης που υπάρχει είναι ότι οι τουριστικοί οργανισμοί ταξιδεύουν με κενές θέσεις στα αεροπλάνα αφού δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί άλλος κόσμος στο νησί.
Η εικόνα αυτή θα επικρατεί και μέχρι το τέλος Αυγούστου ενώ και το Σεπτέμβριο οι πληρότητες θα είναι αρκετά υψηλές. Παρεμπιπτόντως αναφέρεται ότι για μία περίπτωση αλλοδαπού που έχασε τη πτήση του, με δυσκολία βρέθηκε άδειο δωμάτιο, καθώς είχαν απομείνει μόνο τα ακριβά δωμάτια".
ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ 400 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
«Καλάθι» με περισσότερα από 400 «πρώτης γραμμής» ξενοδοχεία που πωλούνται στην Ελλάδα και κοστίζουν πάνω από 2 δισ. ευρώ θα βρουν οι επενδυτές απ' όλο τον κόσμο που έχουν βάλει στο μικροσκόπιο την τουριστική αγορά.
Τα απανωτά ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού έχουν κινητοποιήσει Αμερικανούς, Ρώσους, Αραβες, αλλά και Ευρωπαίους επενδυτές που αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες στον ξενοδοχειακό κλάδο.
Παρότι στην Ελλάδα έχει μπει πωλητήριο εδώ και χρόνια σε μικρές και μεγάλες τουριστικές μονάδες, εντούτοις οι συζητήσεις που καταλήγουν σε συμφωνίες είναι ελάχιστες. Κυρίως λόγω των λανθασμένων αποτιμήσεων των ξενοδοχειακών assets όσο και των υψηλών τιμημάτων που ζητούν οι ξενοδόχοι.
Οι ξένοι μπορεί να «καίγονται» για να επενδύσουν στον ελληνικό τουρισμό, ωστόσο, δεν προσφέρουν σε καμιά περίπτωση τα χρήματα που ζητούν οι ιδιοκτήτες.Περιμένουν νέα πτώση των τιμών, αφού σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το ξενοδοχειακό δυναμικό της χώρας «φούσκωσε» δραματικά, κατά 23% από το 2000 μέχρι σήμερα.
Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας εκτιμητών GLP Values, ότι και μέσα στην κρίση, από το 2009 μέχρι το 2013 άνοιξαν 914 νέα ξενοδοχεία, το 73%, δηλαδή 667 από αυτά, κατατάσσονται στις τρεις υψηλότερες κατηγορίες.
Πέρυσι, την περίοδο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου είχαν δημοσιευτεί 125 αγγελίες για πώληση μικρομεσαίων μονάδων σε 19 νησιά, με προσδοκώμενο κέρδος 378,5 εκατ. ευρώ.
17 εκατ. ευρώ
Παρότι αυξήθηκαν οι ξένοι επισκέπτες τα τελευταία χρόνια, η μέση τιμή ανά δωμάτιο βαίνει συνεχώς μειούμενη, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει τους ξενοδόχους που θέλουν να πουλήσουν τις επιχειρήσεις τους. Αν και οι επίσημες αγγελίες πώλησης ξενοδοχείων υπολογίζονται σε πάνω από 400, εντούτοις τα πραγματικά πωλητήρια μπορεί να φτάνουν ακόμη και το 30% των περισσότερων από 9.500 μονάδων σε όλη τη χώρα, κυρίως σε Αττική, Ρόδο, Κρήτη, Χαλκιδική, Κυκλάδες, Ιόνιο και Θεσσαλονίκη.
Στις επιτυχείς αγοραπωλησίες συγκαταλέγεται η πώληση του Gerakina Beach στη Χαλκιδική από το επενδυτικό fund Oaktree. To πωλητήριο είχε βάλει εδώ και χρόνια η Εθνική Τράπεζα, η οποία κατάφερε να το δώσει αντί 17 εκατ. ευρώ.
Οι Αμερικανοί επενδυτές έχουν συμμαχήσει με την εταιρεία Σάνη Α.Ε. και θα διαθέσουν άλλα 18 εκατ. για τη μεταμόρφωση του ξενοδοχείου σε πεντάστερο. Μάλιστα, Σάνη και Oaktree σχεδιάζουν τη δημιουργία αλυσίδας 10 πολυτελών ξενοδοχείων σε Χαλκιδική, Πελοπόννησο και Κρήτη και διερευνούν ευκαιρίες ή σχεδιάζουν την αγορά οικοπέδων για την ανέγερση νέων μονάδων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αμερικανοί μπήκαν στην Ελλάδα αρχικά με την εξαγορά του Oceania Club, που βρίσκεται στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής και ανήκε στην Παλλήνη Α.Ε., εταιρεία της οποίας τον έλεγχο είχαν οι βασικοί μέτοχοι της ΣΑΝΗ Α.Ε.
Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ
Αύξηση των επισκεπτών κατά 24,6% και αντίστοιχη αύξηση των εισπράξεων κατά 13,1% παρατηρείται στους αρχαιολογικούς χώρους, κατά το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013 σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.Επίσης, παρατηρείται αύξηση κατά 13% στους επισκέπτες των μουσείων και ομοίως αύξηση κατά 8,4% στις εισπράξεις, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, (Πίνακας).
Οι συνολικές εισπράξεις κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου έφθασαν σε 3,07 εκατ. ευρώ.
Κατά το Μάρτιο παρουσιάστηκε αύξηση των επισκεπτών των μουσείων κατά 13,7%, καθώς και αύξηση των εισπράξεων κατά 4,9%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013.
Στους αρχαιολογικούς χώρους το Μάρτιο 2014, εμφανίζεται αύξηση των επισκεπτών κατά 19,5% καθώς και αύξηση των εισπράξεων σε ποσοστό 1,5%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου