- Αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ Η Φαρμακευτική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου
Με πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΟΑΤΑΠ, αναγνωρίστηκε η Φαρμακευτική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου ως ισότιμη και αντίστοιχη των Φαρμακευτικών Σχολών των ελληνικών πανεπιστημίων.
Αυτό σημαίνει ότι οι πτυχιούχοι της Σχολής έχουν ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα για την προοπτική άσκησης του επαγγέλματός τους.
Η απόφαση αναμένεται να αναρτηθεί στο διαδικτυακό τόπο του ΔΟΑΤΑΠ, αλλά προφανώς και στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, μετά την επιτυχή έναρξη λειτουργίας της Ιατρικής Σχολής το 2013, ο κλάδος των επιστημών υγείας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου το 2014 εμπλουτίζεται με την λειτουργία προπτυχιακού προγράμματος Φαρμακευτικής 5ετους διάρκειας.
Το πρόγραμμα της Φαρμακευτικής εντάσσεται στο πλαίσιο λειτουργίας της Σχολής Επιστημών Υγείας στο οποίο λειτουργούν ήδη τα προγράμματα σπουδών στις Βιολογικές επιστήμες, τη Διατροφολογία/ Διαιτολογία, τη Νοσηλευτική, τη Φυσιοθεραπεία την Ακτινοδιαγνωστική/ Ακτινοθεραπεία και την Αθλητική Επιστήμη και Φυσική Αγωγή.
Με την προσθήκη του προγράμματος Φαρμακευτικής το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο διαθέτει πλέον την πληρέστερη Σχολή Επιστημών Υγείας στην Κύπρο.
Το πρόγραμμα της Φαρμακευτικής διδάσκεται στην Ελληνική Γλώσσα και οδηγεί στη λήψη πτυχίου Φαρμακευτικής ισότιμου με τα Ελληνικά ΑΕΙ. Κατοχυρώνεται επίσης το δικαίωμα λήψης Άδειας Εξασκήσεως του επαγγέλματος του Φαρμακοποιού μετά από επιτυχείς εξετάσεις στον αρμόδιο φορέα.
Οι σπουδές στην Φαρμακευτική εξασφαλίζουν στους αποφοίτους:
• Επάγγελμα με κύρος και αναγνώριση
• Πρόσβαση σε μια αγορά εργασίας με μηδενικά ποσοστά ανεργίας στις περισσότερες χώρες του κόσμου
• Δυναμικό και απαιτητικό περιβάλλον εργασίας με συνεχή εξέλιξη και επιστημονικό υπόβαθρο
• Επάγγελμα με σημαντική κοινωνική προσφορά
• Υψηλού βαθμού ικανοποίηση από το εργασιακό περιβάλλον και τις οικονομικές απολαβές
Είναι το μοναδικό πρόγραμμα Φαρμακευτικής στην Κύπρο που λειτουργεί στο πλαίσιο αυτοτελούς Ιατρικής σχολής και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρνακας, γεγονός που δημιουργεί ευεργετικές συνέργειες στη λειτουργία και των δύο προγραμμάτων σε ό,τι αφορά:
– Υποδομές και εργαστηριακό εξοπλισμό
– Ακαδημαϊκό προσωπικό
– Διεπιστημονική υποστήριξη
– Τεχνογνωσία & Έρευνα
– Κύρος και αναγνώριση
Οι φοιτητές του προγράμματος θα αποφοιτήσουν από ένα καταξιωμένο Πανεπιστήμιο που διαθέτει μια σύγχρονη και υψηλού επιπέδου Σχολή Επιστημών Υγείας.
ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
Το νομικό τμήμα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου που είναι ισότιμο και αντίστοιχο του Πανεπιστημίου της Αθήνας, θεωρείται η «τέταρτη» νομική σχολή κατεύθυνσης ελληνικού δικαίου μετά τη Νομική Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Κομοτηνής.
Είναι μια νομική σχολή συγκροτημένη με ένα «κράμα» αγγλοσαξονικής και αμερικανικής οργάνωσης.
Ο σπουδαστής υποχρεωτικά ολοκληρώνει τις σπουδές του μέσα στο χρόνο της τετραετούς φοίτησης, αφού έχει υποχρεωτική παρακολούθηση, ενδιάμεσες εξετάσεις και εργασίες πριν τις τμηματικές εξετάσεις.
Η υποχρεωτική μάλιστα συμμετοχή στις παραδόσεις επιτυγχάνει και μια εξοικείωση με την πρακτική άσκηση της νομικής επιστήμης.
Επιπλέον, οι σπουδαστές πραγματοποιούν επισκέψεις και ξεναγήσεις στα ευρωπαϊκά δικαστήρια αλλά και στα ελληνικά ανώτατα δικαστήρια του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου.
Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο το ότι στους πάνω από χίλιους σπουδαστές από την Ελλάδα, συναντώνται φοιτητές που είναι παιδιά Ελλήνων υπουργών, βουλευτών, καθηγητών πανεπιστημίων και μάλιστα νομικών σχολών, δικαστών και διακεκριμένων δικηγόρων.
Το γεγονός ότι μεγάλες νομικές σχολές όπως εκείνη του U.C.L. που θεωρείται η πρώτη της Αγγλίας στα νομικά, έχει κάνει δεκτούς αποφοίτους του ΕΠΚ, σημαίνει πολλά.
Είναι δε η πρώτη νομική σχολή, εκτός της Ελλάδας που οι πτυχιούχοι της εγγράφονται στους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, χωρίς εξετάσεις, αφού από το ΔΟΑΤΑΠ τα πτυχία τους θεωρούνται ισότιμα και αντίστοιχα εκείνων των νομικών σχολών της Ελλάδας.
ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
Η Ιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα, με προστιθέμενη επιστημονική και κοινωνική αξία τόσο για την Κύπρο όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Η οργάνωση και η λειτουργία της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου συνάδει απόλυτα με τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και με διεθνή πρότυπα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Η ίδρυση και λειτουργία της Ιατρικής Σχολής είναι το αποτέλεσμα συνεργασιών με διακεκριμένους επιστήμονες και καθηγητές από την Κύπρο και το εξωτερικό. Επιπρόσθετα, έχει χρησιμοποιηθεί η τεχνογνωσία της Laureate International Universities, του μεγαλύτερου δικτύου πανεπιστημίων στον κόσμο, στο οποίο το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο είναι μέλος. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως το δίκτυο της Laureate International Universities διαθέτει 19 κέντρα αριστείας στην Ιατρική με παγκόσμιες διακρίσεις στο εκπαιδευτικό, ερευνητικό, κλινικό και κοινωνικό τομέα.
Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 6 χρόνων και η γλώσσα διδασκαλίας είναι η Αγγλική. Πέρα από τις βασικές επιστήμες, το πρόγραμμα εισάγει την κλινική πρακτική και κλινική εργασία στους σπουδαστές από το πρώτο έτος σπουδών. Αυτή η πρακτική προσέγγιση συνεχίζεται και στα έξι έτη σπουδών. Το πτυχίο Ιατρικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου αναγνωρίζεται διεθνώς και θα αποτελεί τη βάση για συνέχιση μεταπτυχιακών σπουδών.
Απόφοιτοι του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου θα μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους σε οποιοδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και σε άλλα διεθνή συστήματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου