- Σημαντική η επίδραση του Τουρισμού!!!
- Εδώ ολόκληρη η έρευνα
Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2008 ανέβηκε τον Ιούνιο ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος, που καταρτίζει το ΙΟΒΕ, διατηρώντας την πρόσφατη ανοδική του τάση, όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ στην έκθεση Οικονομική Συγκυρία που κυκλοφόρησε χθες. Η άμβλυνση της απαισιοδοξίας για την εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, η αισθητή ανάκαμψη προσδοκιών στις Υπηρεσίες, η βελτίωση στη Βιομηχανία, το Λιανικό Εμπόριο και τις Κατασκευές και η άνοδος της Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης, όλα μαζί ώθησαν τον Δείκτη στις 103,7 μονάδες από 99,11 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
Ένα μέρος της βελτίωσης αυτής πρέπει να αποδοθεί στην ιδιαίτερα θετική πορεία του τουρισμού, ο οποίος επηρεάζει διάφορους κλάδους της οικονομίας και στηρίζει εισοδηματικά μεγάλο πλήθος νοικοκυριών, κυρίως στην περιφέρεια.
Κατανάλωση
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη συνέχισε να βελτιώνεται για τέταρτο διαδοχικό μήνα και διαμορφώθηκε στα λιγότερο αρνητικά επίπεδα των τελευταίων τεσσεράμισι ετών, καθώς έχει μετριαστεί η έντονη απαισιοδοξία για την πορεία των οικονομικών των νοικοκυριών και της χώρας.
Αλλά και στους επιμέρους οικονομικούς κλάδους καταγράφεται βελτίωση:
Στη Βιομηχανία, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών ανέβηκε τον Ιούνιο στις 99,9 μονάδες, από 95,1 μονάδες του Μαΐου, και πλέον κινείται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών.
Ωστόσο οι εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση παρέμειναν αρνητικές, με το 1/3 των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα του ΙΟΒΕ να δηλώνει χαμηλές για την εποχή παραγγελίες.
Ανοδικά κινήθηκε ο δείκτης στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, ενώ πτωτική είναι η τάση που καταγράφεται στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα έτοιμων προϊόντων. Eπίσης κερδίζουν έδαφος οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές το τελευταίο τρίμηνο, όμως οι εκτιμήσεις για τη ζήτηση εξωτερικού και τις εξαγωγές τους επόμενους τρεις μήνες επιδεινώνονται ελαφρώς.
Αντίθετα, οριακή βελτίωση παρουσίασαν οι προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες, με εντονότερη την ανάκαμψη στις εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις. Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής υποχώρησαν τον Ιούνιο, ενώ στα ίδια επίπεδα παρέμεινε το ποσοστό χρήσης του εργοστασιακού δυναμικού. Θετικά μεταβλήθηκε ο δείκτης για την απασχόληση με το 8% των επιχειρήσεων να προβλέπουν ενίσχυση και το 10% μείωση.
Σχεδόν στα ίδια επίπεδα με αυτά του προηγούμενου μήνα παρέμεινε ο δείκτης για τις τιμές.
Εξάλλου στο ερώτημα που θέτει το ΙΟΒΕ για την ανταγωνιστική θέση των επιχειρήσεων στις αγορές όπου δραστηριοποιούνται παρατηρήθηκε βελτίωση σε σχέση με τη μέτρηση του Μαρτίου, τόσον όσον αφορά στην εγχώρια αγορά όσο και στην ευρωπαϊκή. Αντίθετα, επιδείνωση της ανταγωνιστικής τους θέσης καταγράφεται στις επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε τρίτες χώρες.
Ανοδικά κινήθηκαν οι επιμέρους δείκτες τόσο για τα Καταναλωτικά Αγαθά, όσο και για τα Ενδιάμεσα Αγαθά και τα Κεφαλαιουχικά.
Κατασκευές
Στον τομέα των Κατασκευών ο επιμέρους δείκτης επανήλθε στις 84,2 μονάδες (από 80,9 μονάδες τον Μάιο), σημειώνοντας τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση των τελευταίων πεντέμισι ετών. Η άνοδος οφείλεται κυρίως στα Δημόσια Έργα, αν και στις Ιδιωτικές Κατασκευές αμβλύνθηκαν αισθητά οι απαισιόδοξες προβλέψεις για το επίπεδο των προγραμματισμένων εργασιών.
Εκ νέου ανέκαμψαν και οι προβλέψεις για την απασχόληση.
Στο Λιανικό Εμπόριο η βελτίωση των προβλέψεων για την πορεία της ζήτησης ενίσχυσε τις προσδοκίες και ώθησε τον επιμέρους δείκτη στις 94,4 μονάδες, από 86,2 μονάδες τον Μάιο. Οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους ανακάμπτουν, με τα αποθέματα όμως να εμφανίζονται ελαφρώς διογκωμένα για την εποχή. Σε κλαδικό επίπεδο, οι προσδοκίες βελτιώθηκαν σε όλους τους τομείς εκτός από τα «Οχήματα- Ανταλλακτικά».
Εντυπωσιακή ήταν τέλος η βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στις Υπηρεσίες με τον επιμέρους δείκτη να εκτοξεύεται στις 94,2 μονάδες από 84,2 μονάδες τον Μάιο, παρουσιάζοντας την καλύτερη επίδοση των τελευταίων έξι ετών. Η βελτίωση στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση συνοδεύεται από άνοδο και τις προβλέψεις για την εξέλιξή της και τους επόμενους μήνες.
Τουρισμός
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη συνέχισε να βελτιώνεται για τέταρτο διαδοχικό μήνα και διαμορφώθηκε στα λιγότερο αρνητικά επίπεδα των τελευταίων τεσσεράμισι ετών, καθώς έχει μετριαστεί η έντονη απαισιοδοξία για την πορεία των οικονομικών των νοικοκυριών και της χώρας.
Βιομηχανία
Στη Βιομηχανία, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών ανέβηκε τον Ιούνιο στις 99,9 μονάδες, από 95,1 μονάδες του Μαΐου.
Ανοδικά κινήθηκε ο δείκτης στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, ενώ πτωτική είναι η τάση που καταγράφεται στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα έτοιμων προϊόντων.
Οι εκτιμήσεις όμως για τη ζήτηση εξωτερικού και τις εξαγωγές τους επόμενους τρεις μήνες επιδεινώνονται ελαφρώς.
Λιανικό εμπόριο
Στο Λιανικό Εμπόριο η βελτίωση των προβλέψεων για την πορεία της ζήτησης ενίσχυσε τις προσδοκίες και ώθησε τον επιμέρους δείκτη στις 94,4 μονάδες, από 86,2 μονάδες τον Μάιο.
Υπηρεσίες
Εντυπωσιακή ήταν τέλος η βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στις Υπηρεσίες με τον επιμέρους δείκτη να εκτοξεύεται στις 94,2 μονάδες από 84,2 μονάδες τον Μάιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου