Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Πανηγυρική έναρξη για τα ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ!!!


- Και ο NASDAQ "καλοσώρισε" τα ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ

της Γκρέτας Χριστοφιλοπούλου 

Με διθυραμβικές περιγραφές της ελληνικής ναυτιλίας και των δυνατοτήτων της από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αλλά και με ηχηρές προειδοποιήσεις σε ότι αφορά το φορολογικό καθεστώς και τις πολιτικές που θα πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου η ελληνική ναυτιλία να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα της από τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θεόδωρο Βενιάμη, άνοιξαν χθες τις πύλες τους τα Ποσειδώνια 2014. 
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην παγκόσμια επιρροή της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας, η οποία σε συνδυασμό με τη γεωγραφική θέση καθιστούν την Ελλάδα ρυθμιστή των εξελίξεων στο διεθνές εμπόριο. Δεν παρέλειψε επίσης να ζητήσει από τους Έλληνες και ξένους παράγοντες της ναυτιλίας, να επενδύσουν σε λιμενικές υποδομές, οδικά δίκτυα, εξορύξεις ενεργειακών πόρων αλλά και σε πλοία για τη μεταφορά ενεργειακών πόρων ή κινούμενα με φυσικό αέριο που είναι φιλικό προς το περιβάλλον. 
Τόνισε επίσης ότι "η Ελλάδα γίνεται πλέον η πιο σταθερή χώρα σε μια ασταθή ευρύτερη περιοχή. Γίνεται ακόμα η καλύτερη πύλη για το εμπόριο από τα λιμάνια της Μέσης Ανατολής και της Άπω Ανατολής ως την Ιαπωνία, μέσω της διώρυγας του Σουέζ, στις αγορές της ηπειρωτικής Ευρώπης". Από την πλευρά του ο κ. Θ. Βενιάμης, εκφράζοντας αυθεντικά τις απόψεις του ελληνικού εφοπλισμού, αναφέρθηκε με έμφαση στην ανάγκη να διατηρηθεί το σύστημα φορολόγησης των Ελλήνων πλοιοκτητών όπως θεσμοθετήθηκε το 1975 (φόρος βάσει της χωρητικότητας των πλοίων) τονίζοντας ότι έχει αποτελέσει πρότυπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δοκιμασμένο μοντέλο στα κράτη μέλη τα οποία το υιοθέτησαν.

Οι ευθείες βολές του κ. Βενιάμη, είχαν στόχο να αναθεωρήσει η κυβέρνηση Σαμαρά το καθεστώς "της εθελοντικής συνεισφοράς" που επιβλήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και υπολογίζεται να αποφέρει έσοδα της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ στα επόμενα τρία χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο πρωθυπουργός δεν έκανε κανένα σχετικό σχόλιο παρά το γεγονός ότι μίλησε μετά τον κ. Βενιάμη που του έριξε κυριολεκτικά το γάντι μπροστά σε ένα διεθνές και απολύτως σχετικό με τα ναυτιλιακά δρώμενα ακροατήριο. Με τη σειρά του ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, περιορίστηκε να μιλήσει για τη συμβολή της ελληνικής ναυτιλίας στην οικονομία, τονίζοντας ότι συνεισφέρει 7 δισ. ευρώ άμεσα και 16 δισ. ευρώ έμμεσα ετησίως και προανήγγειλε σειρά μέτρων που αφορούν εκτός από το θαλάσσιο τουρισμό και την κρουαζιέρα, και άλλους τομείς της ναυτιλίας με έμφαση στην ενίσχυση ανταγωνιστικότητα της. η έκθεση 

Κατά τα λοιπά ακόμα και για τον άπειρο επισκέπτη, είναι φανερή η κυριαρχία του εκθεσιακού χώρου από ναυπηγικές μονάδες, όχι μόνο της Άπω Ανατολής οι οποίες παραδοσιακά εκθέτουν τα επιτεύγματα τους και τις νέες προτάσεις τους ανά διετία, αλλά από ναυπηγεία που βρίσκονται όπου γης! Το γεγονός αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι δεδομένη η απόφαση της Ελλήνων εφοπλιστών να καταλάβουν τις ναυπηγικές εσχάρες προκειμένου να ανανεώσουν το στόλο τους με νέες μονάδες. Στο πλαίσιο αυτό όχι μόνο έχουν αγοράσει απ΄ ευθείας από τις ναυπηγικές κλίνες περισσότερα από 2500 πλοία την τελευταία δεκαετία, αλλά συνεχίζουν να παραγγέλνουν με φρενήρεις ρυθμούς. Ναυτιλιακοί κύκλοι αναφέρουν ότι οι παραγγελίες φτάνουν στο εξωφρενικό ποσοστό ένα νεότευκτο πλοίο κάθε δύο μέρες –γεγονός που δεν διέλαθε της προσοχής και του κ. Σαμαρά. 
Να σημειωθεί ότι μόνο το 2013 πέρασαν σε ελληνικά χέρια περισσότερα από 300 νεότευκτα πλοία και για την απόκτηση τους δαπανήθηκαν περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι επίσης γεγονός ότι τα Ποσειδώνια 2014 καταγράφουν ρεκόρ συμμετοχών με περισσότερους από 1.870 εκπροσώπους της ελληνικής και διεθνούς ναυτιλιακής βιομηχανίας από 93 χώρες του κόσμου ενώ αναμένεται να τα επισκεφθούν περισσότερα από 19.000 άτομα. 
Στο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης περιλαμβάνονται περίπου 40 συνέδρια, σεμινάρια, παρουσιάσεις τεχνολογικών εξελίξεων , συνεντεύξεις Τύπου, στρογγυλά τραπέζια κλπ από αναλυτές, τραπεζικούς, οικονομολόγους, εφοπλιστές και κυβερνητικούς αξιωματούχους που θα συζητήσουν αναδυόμενες τάσεις και θα μοιραστούν ιδέες και απόψεις για το μέλλον του κλάδου. Ανάμεσα στα θέματα αιχμής παραμένουν οι μελλοντικές τάσεις στο ναυπηγικό σχεδιασμό, τα νέα σύνθετα υλικά, οι εκπομπές αερίων, η πρόληψη ατυχημάτων, η διαχείριση ναυτιλιακών κινδύνων, η εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικά οι οικολογικές τεχνολογίες και οι εξελίξεις στη ναυτιλιακή επικοινωνία. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν εκθέτες που συμμετέχουν σταθερά στην έκθεση με μεγάλων διαστάσεων περίπτερα γεγονός που καταδεικνύει τα οφέλη που αποκομίζουν από αυτή. 
Το γεγονός ότι η ελληνική ναυτιλία είναι ηγέτιδα δύναμη σε διεθνές επίπεδο, αποτελεί το 7% του ΑΕΠ και προσφέρει εργασία σε 192.000 άτομα σε στεριά και θάλασσα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να αποκομίσει κανείς τα μεγαλύτερη δυνατά οφέλη από τη συμμετοχή του καθώς στη διάρκεια της έκθεσης κλείνονται σημαντικές εμπορικές συμφωνίες σε όλους τους επιμέρους τομείς της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Στα περίπτερα, εκτός από τους ναυπηγικούς κολοσσούς, συναντώνται πάροχοι ναυτιλιακών υπηρεσιών, κατασκευαστές ηλεκτρονικού εξοπλισμού, προμηθευτές λιπαντικών και ναυτιλιακών καυσίμων, κατασκευαστές μηχανών, νηολόγια, τράπεζες, νηογνώμονες κλπ 

Εντυπωσιακή είναι η συμμετοχή από χώρες του GCC με σημαντικό αριθμό εταιριών από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και το Ομάν οι οποίες αναζητούν ευκαιρίες επενδύσεων στο ελληνικό ναυτιλιακό γίγνεσθαι ενώ μεγαλύτερες εθνικές συμμετοχές έχουν η Κίνα, η Ν. Κορέα, η Ιαπωνία, το Χόνγκ Κόνγκ και η Τουρκία, ενώ η Γεωργία πραγματοποιεί την παρθενική της εμφάνιση στην έκθεση. Σε ότι αφορά τα οικονομικά μεγέθη της έκθεσης, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σε μια και μόνο εβδομάδα έχει υπολογισθεί ότι ο τζίρος για την περιοχή της Αττικής ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ από τις συμμετοχές, τις μετακινήσεις, τη διαμονή, τη διατροφή, της δεξιώσεις και τις επαγγελματικές συναντήσεις. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να φιλοξενήσεις τέτοιας εμβέλειας εμπορικά γεγονότα και ως εκ τούτου θα πρέπει να γίνει προσπάθεια ώστε να προβληθεί ως αξιόπιστο προϊόν για εκθεσιακό τουρισμό. Ειδικότερα τα Ποσειδώνια προσελκύουν τουρισμό υψηλής απόδοσης καθώς συνεπάγονται αυξημένες δαπάνες για κατασκευή περιπτέρων, μεταφορές, εκτελωνισμούς εκθεμάτων, διαμονή σε πολυτελή ξενοδοχεία κλπ 
Κλείνοντας να θυμίσουμε ότι τα η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 6 Ιουνίου και λαμβάνουν χώρα στο υπερσύγχρονο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan που βρίσκεται λίγο μετά το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου