Η τουριστική κίνηση του 2014 προβλέπεται να είναι κατά πολύ καλύτερη σε σχέση με αυτή του 2013, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρμοδίων φορέων, για το 2014 έχουν υπογραφεί συμβόλαια προ-κρατήσεων σημαντικά αυξημένα κατά 10%-20% συγκριτικά με το 2013, αναφέρουν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank, στο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.
Αυξημένες κρατήσεις σημειώνονται από την Γερμανία, το Ην. Βασίλειο και τις σκανδιναβικές χώρες, ενώ αυξημένες φαίνεται να είναι οι κρατήσεις και από την Ρωσία συγκριτικά με την ίδια περυσινή περίοδο.
Παράλληλα οι επιχειρηματικές προσδοκίες στον κλάδο «Ξενοδοχεία-Εστιατόρια» και «Τουριστικά Πρακτορεία» παρουσιάζουν σημαντική άνοδο.
Είναι ενδεικτικό ότι ο δείκτης των επιχειρηματικών προσδοκιών στον κλάδο «Ξενοδοχεία-Εστιατόρια-Τουριστικά Πρακτορεία, που καταρτίζει το ΙΟΒΕ, παρουσίασε κατακόρυφη αύξηση κατά +50,9% στο πρώτο πεντάμηνο του 2014 σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης κατά +24,2% στο πρώτο πεντάμηνο του 2013.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ οι συνολικές αφίξεις, εξαιρουμένων των ταξιδιωτών κρουαζιέρας, θα φθάσουν τα 19 εκατομμύρια το 2014, έναντι 17,9 εκατ. το 2013 (20,1 εκατ. με τα μεγέθη της κρουαζιέρας) και 15,5 εκατ. το 2012.
Θετική προοπτική για τον τουρισμό στην Ελλάδα αποτελεί η παρατηρούμενη από το 2013 αύξηση του κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης., που συνοδεύει την αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού, αναφέρεται στο οικονομικό δελτίο της Alpha Bank.
Είναι ενδεικτικό ότι ο κύκλος εργασιών στον τουριστικό κλάδο αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά από χρόνια κατά +4,8% το 2013 (2012: -17,2%, 2011: -7,4%, 2012: -8,2%), ενώ στο 1ο 3μηνο 2014 παρουσίασε θεαματική άνοδο κατά +44,9% σε ετήσια βάση.
Όπως επισημαίνουν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank, η αύξηση του κύκλου εργασιών στον κλάδο του τουρισμού αντανακλά την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ιδιαίτερα στο τέταρτο τρίμηνο του 2014 και σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό στο πρώτο τρίμηνο του 2014 καθώς και την σταδιακή άνοδο και του εσωτερικού τουρισμού, από τα πολύ χαμηλά επίπεδα που είχε περιέλθει έως το τρίτο τρίμηνο του 2013.
Η σημαντική βελτίωση της τουριστικής κίνησης το 2014 αποδίδεται, σύμφωνα με την ανάλυση κυρίως στην σαφώς βελτιωμένη εικόνα της Ελλάδος στις χώρες προέλευσης των τουριστών και στη συνεχή βελτίωση του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας - καθώς έχουν τεθεί σε λειτουργία νέες και υπερσύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες, ενοικιαζόμενες οικίες και δωμάτια.
Επίσης στην ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού, στις ελκυστικότερες τιμές των πακέτων και γενικότερα των τιμών των τουριστικών καταλυμάτων καθώς και στη βελτίωση των συγκοινωνιακών υποδομών. Θετική επίδραση στην τουριστική κίνηση του 2014 ασκεί και η παρατεταμένη αστάθεια στην Αίγυπτο και τις χώρες της Αν. Μεσογείου, η οποία όμως επιδρά, σε μικρό βαθμό, αρνητικά στον κλάδο της κρουαζιέρας.
Η κίνηση, πάντως, επιβατών κρουαζιέρας εκτιμάται ότι θα παραμείνει στο επίπεδο του 2013, υπερβαίνοντας τα 2 εκατ. ταξιδιώτες.
Το χωροταξικό
Πρώτον, μειώνονται τα επίπεδα χωροταξικού σχεδιασμού από 7 σε 4.
Τα νέα επίπεδα είναι τα ακόλουθα:
α) Tα Εθνικά Χωροταξικά Πλαίσια, με τα οποία παρέχονται οι κατευθύνσεις του στρατηγικού χωροταξικού σχεδιασμού σε εθνικό επίπεδο.
β) Τα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια, με τα οποία παρέχονται οι κατευθύνσεις του στρατηγικού χωροταξικού σχεδιασμού σε περιφερειακό επίπεδο.
γ) Τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια (Τ.Χ.Σ.) και τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια (Ε.Χ.Σ.). Τα Τ.Χ.Σ καθορίζουν την οργάνωση των χρήσεων γης καθώς και τους γενικούς όρους δόμησης και περιορισμούς δόμησης και κάθε άλλο μέτρο, όρο ή περιορισμό που απαιτείται για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και οργάνωση της περιοχής ενός πρωτοβαθμίου ΟΤΑ. Τα Ε.Χ.Σ. συνιστούν μορφή χωρικού σχεδιασμού ρυθμιστικού χαρακτήρα που εντάσσεται ιεραρχικά στο ίδιο επίπεδο σχεδιασμού με τα Τ.Χ.Σ.. Για τη χωρική οργάνωση και ανάπτυξη περιοχών που μπορεί να λειτουργήσουν ως υποδοχείς σχεδίων, έργων και προγραμμάτων υπερ-τοπικής κλίμακας ή στρατηγικής σημασίας είτε για να αντιμετωπισθούν κρίσιμα προβλήματα χρήσεων γης καταρτίζονται Ε.Χ.Σ.
δ) Τα Ρυμοτομικά Σχέδια αποτελούν την εξειδίκευση, τεχνική και λεπτομερειακή εφαρμογή των υπερκείμενων 3- επιπέδων χωροταξικού σχεδιασμού.
Τα σχέδια αυτά αποσκοπούν στην επιλογή των προσφορότερων τρόπων λειτουργίας, παραγωγής, οργάνωσης και διαχείρισης του δομημένου περιβάλλοντος και την εξασφάλιση έγκαιρα της αναγκαίας γης για τη βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών.
Δεύτερον προσδιορίζεται με σαφήνεια το τι ακριβώς επιδιώκεται σε κάθε ένα από τα ανωτέρω επίπεδα χωροταξικού σχεδιασμού.
Ειδικότερα, εξειδικεύονται τα σχέδια που δίνουν τις στρατηγικές κατευθύνσεις χωροταξικού σχεδιασμού και διαχωρίζονται από τα σχέδια που περιέχουν τους κανόνες (ακριβείς ρυθμίσεις) για το πώς θα δομηθεί ο χώρος (στο πολεοδομικό επίπεδο). Καθορίζεται δε ρητά η σχέση μεταξύ αυτών των σχεδίων.
Τρίτον επιδιώκεται η ουσιαστική μείωση του χρόνου που απαιτείται για να εγκριθούν τα σχέδια του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού. Η ταχεία ολοκλήρωση και έγκριση αυτών των σχεδίων αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για την εγκαθίδρυση και αποτελεσματική λειτουργία ενός σαφούς και διαφανούς περιβάλλοντος χωροταξικού σχεδιασμού.
Από το ΥΠΕΚΑ δίδονται τα ακόλουθα παραδείγματα όσον αφορά την σπουδαιότητα αυτής της επιδίωξης: (1) Σήμερα για μια μικρή μετατόπιση στη ρυμοτομική γραμμή ενός σχεδίου, για μια άρση απαλλοτρίωσης λόγω δικαστικής απόφασης, για μια απλή αλλαγή χρήσης σε ένα ρυμοτομικό σχέδιο από νηπιαγωγείο σε δημοτικό σχολείο έπρεπε να περάσουν περίπου 3-έτη για να εγκριθούν (από το επίπεδο του Δήμου μέχρι την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος).
Με το νέο σχέδιο νόμου όλα αυτά θα εγκρίνονται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και με συγκεκριμένες διαδικασίες και τα θέματα αυτά θα επιλύονται σε διάστημα λίγων μηνών. (2)
Έως σήμερα, η διαδικασία ένταξης στο σχέδιο πόλης απαιτεί από 5 έτη (στην καλύτερη περίπτωση) έως 20 έτη. Με την εφαρμογή του νέου πλαισίου επιδιώκεται να μειωθεί αυτός ο χρόνος στα 2 έτη.
Τέταρτον, επιδιώκεται η ολοκλήρωση έως το 2020, με τη συνεργασία όλων των συναρμόδιων Υπουργείων, ενός ψηφιακού χάρτη της Ελλάδας όπου θα απεικονίζονται όλες οι θεσμικές γραμμές (δάση, αιγιαλός, περιοχές Natura, αρχαιολογικοί χώροι, αναδασμοί, κ.λπ.), που επηρεάζουν το σχεδιασμό και την ανάπτυξη σε κάθε περιοχή.
Ειδικότερα, επιδιώκεται η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στη διαδικασία κατάρτισης, έγκρισης, παρακολούθησης και ενιαίας καταγραφής όλων των θεσμικών γραμμών της χώρας και την δημιουργία ανά Δήμο ψηφιακών σχεδίων με κάθε πληροφορία που θα είναι απαραίτητη για την έκδοση πράξεων της Διοίκησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου