Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Με μεγάλο ενδιαφέρον συνεχίζεται το ...


 ..συνέδριο Ευρώπη και Αραβικός Κόσμος στην Αθήνα!!! 

Με πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες και τοποθετήσεις συνεχίζεται το συνέδριο που διοργανώνει ο Ecoomist στην Αθήνα για τις σχέσεις Ευρώπης και Αραβικού κόσμου. 
Την πρόβλεψη του Economist Intelligence Unit, σύμφωνα με την οποία η ανάπτυξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής θα ανέλθει στο 4% το 2014, μετέφερε ο Consultant Editor του περιοδικού The Economist και πρόεδρος του συνεδρίου για την Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο John Andrews. 
Περιγράφοντας την εικόνα στις αραβικές χώρες σχεδόν 4 χρόνια μετά την «Αραβική Άνοιξη», ο κ. Andrews έκανε λόγο μεταξύ άλλων για εμφύλιο στη Συρία, αναρχία στη Λιβύη, συνεχιζόμενη βία στο Ιράκ και ένταση στον Λίβανο. Συγχρόνως όμως επισήμανε τη δυναμική η οποία προβάλλει σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο με κύριο στοιχείο τον καλύτερα καταρτισμένο νέο πληθυσμό. 
Παράλληλα, υπογράμμισε τις θετικές προοπτικές μέσω της συνεργασίας ανάμεσα στον αραβικό κόσμο και την Ευρώπη.
Ευάγγελος Βενιζέλος, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών 

Την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή αραβικών κεφαλαίων στις αποκρατικοποιήσεις και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στο συνέδριο του Economist για την Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο, σημειώνοντας παράλληλα την ισχυρή παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στις αραβικές χώρες. Έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στη σύνοδο των υπουργών εξωτερικών της Ε.Ε. με τους ομολόγους τους των κρατών που μετέχουν στον Αραβικό Σύνδεσμο, που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Ιουνίου στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα και ολόκληρη η Ε.Ε. στην ενδυνάμωση των ευρωαραβικών σχέσεων. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ακόμα ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση μετά από μία δύσκολη περίοδο μεγάλης ύφεσης και υψηλής ανεργίας. «Πετύχαμε εντυπωσιακά αποτελέσματα, όπως είναι για παράδειγμα το πρωτογενές πλεόνασμα που είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη», υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο οποίος έκανε λόγο για μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. 

Dr Nabil Elaraby, Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου 
Στη μακρά πολιτιστική, ιστορική και οικονομική σχέση ανάμεσα στην Ευρώπη και τις αραβικές χώρες, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Dr Nabil Elaraby, μιλώντας στο συνέδριο του Economist για την Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο. Παρά την πρόοδο που υπήρξε στον ευρωαραβικό διάλογο, όπως είπε ο κ. Elaraby, δεν επιβεβαιώθηκαν οι υψηλές προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για τις οικονομικές σχέσεις των δύο πλευρών, καθώς, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, υπήρξε διαφορετική αξιοποίηση των μεταρρυθμίσεων από τις ευρωπαϊκές και τις αραβικές χώρες. Ανέφερε, επίσης, ότι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των αραβικών κρατών και κατ’ επέκταση και των ευρωαραβικών σχέσεων, είναι η ειρήνη, η σταθερότητα και η ασφάλεια. Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στη συμφωνία των αραβικών κρατών για ένα όργανο αντιμετώπισης κρίσεων, το οποίο προειδοποιεί για τους κινδύνους να υπάρξει σύγκρουση στην περιοχή. Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου κατηγόρησε το Ισραήλ ότι αρνείται το δικαίωμα ύπαρξης των Παλαιστινίων. Επίσης, ζήτησε να υπάρξει άμεση ανακωχή στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία. 

Πρίγκιπας Alwaleed Bin Talal Bin Abdulaziz Al Saud, Πρόεδρος, Kingdom Holding Company, Σαουδική Αραβία 
Στο μεγάλο αραβικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στον κλάδο του τουρισμού στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Πρίγκιπας Alwaleed Bin Talal Bin Abdulaziz Al Saud, Πρόεδρος της Kingdom Holding Company της Σαουδικής Αραβίας, μιλώντας στο συνέδριο του Economist για την Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο. Ο πρόεδρος της Kingdom Holding Company χαρακτήρισε την Ελλάδα «πύλη εισόδου στην Ευρώπη» για τις αραβικές επιχειρήσεις και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στην Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο, με αύξηση εισαγωγών – εξαγωγών. Αναγνώρισε δε τη μεγάλη πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα στο δημοσιονομικό σκέλος. Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις θέσεις που, παραδοσιακά, εκφράζει η Ελλάδα υπέρ των θέσεων των Παλαιστινίων. 

Abdel-Ilah, Πρωθυπουργός του Μαρόκου 
Η έλλειψη δικαιοσύνης και δημοκρατίας ήταν οι βασικές αιτίες για τις έντονες αντιδράσεις των αραβικών λαών εναντίον των κυβερνήσεών τους τα τελευταία χρόνια, τόνισε στο συνέδριο του Economist για την Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο ο πρωθυπουργός του Μαρόκου Abdel- Ilah Benkiran,προσθέτοντας ότι οι νέοι δεν πήραν από τους ερμηνευτές της μουσουλμανικής θρησκείας τις απαντήσεις που ήθελαν. Ο κ. Benkiran τόνισε ότι χρειάζεται μία πιο ισχυρή εταιρική σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο, προκειμένου να ενδυναμωθούν οι οικονομικοί και εμπορικοί δεσμοί. Η αμοιβαία οικονομική ανάπτυξη θα απαλλάξει την Ευρώπη και από το μεταναστευτικό ρεύμα, υποστήριξε ο πρωθυπουργός του Μαρόκου. 

Ambassador Dr Fadel Jawad, Βοηθός Γενικός Γραμματέας Πολιτικών Υποθέσεων, Αραβικός Σύνδεσμος 
Την ανάγκη δημιουργίας σταθερών συνθηκών στις αραβικές χώρες, ως χρέος απέναντι στους πολίτες και τους επενδυτές, επισήμανε χαρακτηριστικά ο βοηθός γενικός γραμματέας πολιτικών υποθέσεων του Αραβικού Συνδέσμου Πρέσβης Δρ Fadel Jawad, ο οποίος προέτρεψε για πολιτική συνεργασία με επιχειρηματικό προσανατολισμό. «Η Ευρώπη και ο αραβικός κόσμος, που μοιράζονται την ίδια γειτονιά, χρειάζεται να μάθουν να συνεργάζονται μεταξύ τους», πρόσθεσε, σημειώνοντας: «Οι μελλοντικές συμφωνίες χρειάζεται να υπηρετούν καλύτερα την πρόσβαση στις αγορές με βέβαια οφέλη, ενισχύοντας την ανάπτυξη στις αραβικές χώρες που δεσμεύονται με την ΕΕ σε εμπορικές συμφωνίες». Ο ίδιος υπογράμμισε την «επείγουσα σημασία» συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και LAS στο ζήτημα της μετανάστευσης, με τον διττό στόχο περιορισμού της «παράνομης μετανάστευσης» (παράνομη διακίνηση κ.οκ.) και ενίσχυσης της «νόμιμης μετανάστευσης» (κινητικότητα επιχειρηματιών, ακαδημαϊκών, φοιτητών κ.ο.κ.). 

Christian Berger, Διευθυντής Βορείου Αφρικής, Μέσης Ανατολής, Αραβικής Χερσονήσου, Ιράν και Ιράκ, EEAS - European External Action Service, Ευρωπαϊκή Ένωση 
Την περίοδο 2011-13 η ΕΕ χορήγησε περισσότερα από 4,5 δις ευρώ για τη στήριξη της περιοχής της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής μέσω του ENPI (European Neighbourhood Policy Instrument), υπογράμμισε στη σημερινή του ομιλία στο συνέδριο του Economist ο διευθυντής βορείου Αφρικής, Μέσης Ανατολής, αραβικής xερσονήσου, Ιράν και Ιράκ της EEAS - European External Action Service της Ευρωπαϊκής Ένωσης Christian Berger, προσθέτοντας ότι στον τομέα των επενδύσεων η ΕΕ έχει δεσμεύσει περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ ενόψει αναπτυξιακών πολιτικών. Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή στρατηγική για την περιοχή, ο κ. Berger μίλησε για 3 άξονες: 
• Δημοκρατικός και θεσμικός μετασχηματισμός 
• Ενδυνάμωση συνεργασίας με τους πολίτες - στήριξη της κοινωνίας των πολιτών 
• Βιώσιμη ανάπτυξη – έμφαση στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων «Η ΕΚΤ μπορεί τώρα να χορηγεί δάνεια έως και 1,7 δις επιπλέον των 8,7 δις που ήταν ήδη διαθέσιμα για την περιοχή της νότιας Μεσογείου», σημείωσε ο κ. Berger. 

Πρέσβης George Saliba, Ένωση για τη Μεσόγειο, Ισπανία 
Η ΕΕ αποτελεί τον κύριο εμπορικό εταίρο για τον αραβικό κόσμο (περίπου το 50% του αραβικού εμπορίου και το 62% του συνoλικού εμπορίου του Μαγκρέμπ), την ώρα που στον τομέα της ενέργειας περισσότερο από το 50% των ευρωπαϊκών εισαγωγών πετρελαίου και το 18% των ευρωπαϊκών εισαγωγών αερίου προέρχονται από τον αραβικό κόσμο. Τα στοιχεία αυτά παρέθεσε στο συνέδριο του Economist για την Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο ο εκπρόσωπος της Ένωσης για τη Μεσόγειο πρέσβης George Saliba προκειμένου να αποτυπώσει τη σημασία επίτευξης του στόχου της «περιφερειακής ολοκλήρωσης» και ειδικότερα της «οικονομικής ολοκλήρωσης» των αραβικών χωρών, με έμφαση στην περιοχή της νότιας Μεσογείου. Τονίζοντας τη σημασία της «περιφερειακής ολοκλήρωσης», ανέφερε ότι το ενδοπεριφερειακό εμπόριο ανάμεσα στις χώρες της νότιας Μεσογείου κυμαίνεται μεταξύ 3% και 5% (μία από τις χαμηλότερες επιδόσεις στον κόσμο). Περιγράφοντας τη δυναμική της περιοχής, ανέφερε ότι η βορειοαφρικανική αγορά, από το Μαρόκο έως την Αίγυπτο, «είναι τόσο μεγάλη όσο η ρωσική». Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Saliba χαρακτήρισε τον Σύνδεσμο Αραβικών Χωρών ως εταίρο – κλειδί για τη UfM, προτρέποντας για «συγκεκριμένη δράση». 

Ντόρα Μπακογιάννη, Βουλευτής και Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης 
Έκκληση στην ΕΕ οι εξελίξεις στην Ουκρανία να μην αποπροσανατολίσουν από τις προτεραιότητες στα θέματα της Μεσογείου απηύθυνε στο συνέδριο του Economist η βουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντόρα Μπακογιάννη. Ανατρέχοντας στο πρόσφατο παρελθόν, η κυρία Μπακογιάννη χαρακτήρισε μάλλον καθοριστική τη διαφωνία της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης απέναντι στη δημιουργία της Ένωσης για τη Μεσόγειο στην οποία θα συμμετείχαν μόνο μεσογειακές χώρες. «Αν είχαμε προχωρήσει πιο γρήγορα το 2007, ίσως σήμερα τα πράγματα να ήταν διαφορετικά στην περιοχή. Προς στιγμή χάθηκε η επαφή μεταξύ της Ευρώπης και του αραβικού κόσμου», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η ίδια διαμήνυσε ότι «ο αγώνας κατά του φονταμενταλισμού πρέπει να είναι αγώνας παγκόσμιος» και δήλωσε ότι διαβλέπει ευκαιρία συνεργασίας, διασύνδεσης και ώθησης της οικονομικής ανάπτυξης μέσα από την Ένωση για τη Μεσόγειο. «Πέρα από κρίσεις και αντιξοότητες η περιφερειακή συνεργασία είναι εφικτή μέσα από τη θεσμοθετημένη συνεργασία», πρόσθεσε. Παράλληλα, προέτρεψε την ΕΕ να λάβει υπόψη «τις ενστάσεις των Αράβων απέναντι στις επιλογές μας», υπό την έννοια ότι -κατά τη γνώμη της- δεν προηγείται διάλογος ο οποίος θα αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες των κοινωνιών που απαρτίζουν τις αραβικές χώρες και θα δίνει χρόνο στη διαδικασία. «Ειδάλλως η Ευρώπη θα πάψει να αποτελεί αξιόπιστο εταίρο και οι προοδευτικές δυνάμεις αυτών των χωρών θα ατονίσουν», εκτίμησε, διαμηνύοντας ότι η Ευρώπη «πρέπει να κάνει περισσότερα» στο επίπεδο των σχέσεων με τις αραβικές χώρες. 

Γιάννης Μανιάτης, Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής 
Η Ε.Ε. προωθεί ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, τη «γαλάζια» ανάπτυξη, που θα δημιουργήσει περίπου 8 εκατ. νέες θέσεις εργασίας, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης. Μιλώντας στο συνέδριο του Economist για την ενδυνάμωση των σχέσεων ανάμεσα στην Ε.Ε. και τον αραβικό κόσμο, ο κ. Μανιάτης ανέφερε ακόμα ότι η Ελλάδα σχεδιάζει συνολικές επενδύσεις ύψους 6,5 δισ. ευρώ στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας μέχρι το 2020, με στόχο τη μείωση κατά 40% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την αύξηση στο 30% της συμμετοχής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας και την ηλεκτρική διασύνδεση -σε ποσοστό 100%- των νησιών με την ηπειρωτική χώρα. Υπογράμμισε ακόμα ότι το καλοκαίρι θα ξεκινήσουν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες σε περιοχές του Ιουνίου και νότια της Κρήτης, υπενθυμίζοντας ότι τα έσοδα από τον ορυκτό πλούτο θα χρηματοδοτήσουν το Ταμείο Εθνικής Αλληλεγγύης Γενεών. Ανέφερε, μάλιστα, ότι υπάρχει ενδιαφέρον για έρευνες σε τρεις περιοχές της βορείου Ελλάδας. Επίσης, ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι θα αυξηθεί κατά 75% η χωρητικότητα της Ρεβυθούσας σε υγροποιημένο αέριο LNG. Αναφερόμενος στις σχέσεις της Ε.Ε. με τον αραβικό κόσμο, επισήμανε ότι «έχει ιδιαίτερη σημασία να τονίσουμε πως σήμερα που είναι στην κορύφωση της διεθνούς επικαιρότητας η κρίση στην Ουκρανία, έχουμε έναν ακόμη λόγο ως Ευρωπαϊκή Ένωση να δούμε πώς οι σχέσεις ανάμεσα στην Ένωση και τον αραβικό κόσμο μπορούν να γίνουν ακόμη στενότερες». 

Νότης Μηταράκης, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας  
Η Ελλάδα είναι μία φιλική χώρα για τους επενδυτές και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις επανήλθαν στα επίπεδα προ κρίσης, τόνισε στο συνέδριο του Economist ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα αραβικά κεφάλαια θα ενισχύσουν περαιτέρω την παρουσία τους στην ελληνική οικονομία. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμμετοχή της Almabar από το Abu Dhabi στην αξιοποίηση του αεροδρομίου του Ελληνικού, στην επένδυση από την AGC για την ιδιωτικοποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης, στην επένδυση της Qatar Petroleum στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και στη συμμετοχή της Altahr Agricultural στους Μύλους Λούλη. Όσον αφορά το διμερές εμπόριο, όπως είπε, οι εισαγωγές της Ελλάδας φτάνουν τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 7,6% του συνόλου των εισαγωγών και οι εξαγωγές τα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 12,4%. Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία μετέτρεψε τα ελλείμματα σε πλεονάσματα και εκτίμησε ότι δεν χρειάζονται πλέον νέα μέτρα. 

Abbas Ali Al-Naqi, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Αραβικών Χωρών, Κουβέιτ  
Αύξηση της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης κατά 52% μέχρι το 2035 προέβλεψε ο Abbas Ali Al – Naqi, τονίζοντας ότι τα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσουν να έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά, έστω και με μικρή μείωση του ποσοστού για το πετρέλαιο. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως είπε, απλώς θα συμπληρώνουν τις ανάγκες. Μιλώντας για τις αραβικές χώρες, ο κ. Naqi υπογράμμισε ότι παράγουν 20,5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, εκ των οποίων τα 3,8 εκατ. βαρέλια έχουν προορισμό την Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, οι χώρες αυτές παράγουν 214 δισ. κυβικά μέτρα εκ των οποίων τα 87 δισ. κυβικά μέτρα εξάγονται στην Ευρώπη. Για το 2035, επισήμανε, η εκτίμηση είναι ότι η παραγωγή πετρελαίου από χώρες της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής θα φτάσει τα 38,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα από 31,5 εκατ. βαρέλια το 2012, ενώ η παραγωγή φυσικού αερίου θα φτάσει τα 985 δισ. κυβικά μέτρα από 604 δισ. κυβικά μέτρα το 2011. Παράλληλα, ο κ. Naqi αμφισβήτησε όσους υποστηρίζουν ότι τα ορυκτά καύσιμα είναι η βασική αιτία για την κλιματική αλλαγή. 

Omar Ali Elshakmak, Υφυπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Λιβύης 
Η Λιβύη θα σεβαστεί τις διεθνείς συμφωνίες για το πετρέλαιο, διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Λιβύης Omar Ali Elshakmak, μιλώντας στο συνέδριο του Economist για την ελληνική προεδρία της Ε.Ε. με θέμα την ενδυνάμωση των σχέσεων ανάμεσα στην Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο. Προανήγγειλε, πάντως, ότι θα υπάρξουν αλλαγές στην εθνική νομοθεσία και σε θέματα φορολογίας που αφορούν το πετρέλαιο. Παράλληλα, υποστήριξε ότι στο παρελθόν δεν αξιοποιήθηκαν επαρκώς τα έσοδα που είχε η Λιβύη από το πετρέλαιο και γι’ αυτό υπήρξαν οι γνωστές αντιδράσεις που αναφέρονται ως «αραβική άνοιξη». Εκτίμησε επίσης ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα παραμείνουν σημαντικές πηγές ενέργειας. 

Μάκης Παπαγεωργίου, Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής 
Η ενεργειακή ασφάλεια και η διασφάλιση χαμηλών τιμών στα ενεργειακά προϊόντα, στο πλαίσιο συνεργασίας με τους διεθνείς εταίρους, αποτελεί βασική προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε., ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μάκης Παπαγεωργίου κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist για την Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο. Η διασφάλιση σταθερών τιμών πετρελαίου αποτελεί προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου. Πρόσθεσε ότι τα τελευταία γεγονότα στην Ουκρανία αποδεικνύουν τη μεγάλη σημασία που έχει η διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών, ώστε να υπάρχει ενεργειακή ασφάλεια. Η Ελλάδα αποτελεί σημείο αναφοράς στο πεδίο της συνεργασίας με τον αραβικό κόσμο, καθώς είναι παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας, υποστήριξε ο κ. Παπαγεωργίου, σημειώνοντας παράλληλα την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει αποφασιστικά στην απελευθέρωση του ενεργειακού τομέα στη χώρα μας. 

Παναγιώτης Μίχαλος, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Υπουργείο Εξωτερικών  

Η Ελλάδα ανακτά την αξιοπιστία της, αλλάζει δραστικά τον τρόπο του επιχειρείν και μετατρέπεται σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, ανέφερε στο συνέδριο του Economist για τις σχέσεις Ευρώπης και αραβικού κόσμου ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μίχαλος, διαμηνύοντας ότι το ελληνικό αναπτυξιακό μοντέλο αλλάζει, καθώς «η κρίση έγινε καταλύτης για αλλαγή». «Η στρατηγική συνεργασία μεταξύ της QPI και την TERNA είναι υψίστης σημασίας για την ευρύτερη Ν.Α. Ευρώπη. Η Ελλάδα ουσιαστικά με το σπαθί της προσπαθεί να γίνει η πύλη της ενέργειας προς τη δυτική Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Μίχαλος, προσθέτοντας:«Αύριο εδώ στην Αθήνα θα έχουμε μια κοινή Επιτροπή με εκπρόσωπους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και θα έχουμε και την ανακοίνωση για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και αύριο θα υπογραφεί επίσης μια συμφωνία μεταξύ της Lamda Development και τη «ΗΑΒΑ» των Αραβικών Εμιράτων για σχέδια της αξιοποίησης του Ελληνικού στην Αθήνα. Είναι το μεγαλύτερο project στην Ελλάδα 7 δις ευρώ θα επενδυθούν σε αυτό το project τα επόμενα χρόνια και θα ήθελα να σας υπενθυμίσω επίσης ότι πριν από ένα μήνα ανακοινώθηκε ότι ένα consortium του Αμπού Ντάμπι υπήρξε μέτοχος στον πλειοδότη για την απόκτηση του Αστέρα της Βουλιαγμένης». 

Νίκη Τζαβέλα, Ευρωβουλευτής, Συντονίστρια της Επιτροπής Βιομηχανίας, Εμπορίου, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωκοινοβουλίου 
Στις προοπτικές οι οποίες διανοίγονται για την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, μεταξύ άλλων, μέσω των επικείμενων εξαγωγών σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ αλλά και της αξιοποίησης των ποσοτήτων φυσικού αερίου στη λεκάνη της Λεβαντίνης στη νοτιοανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε από το βήμα του συνεδρίου του Economist για την Ευρώπη και τις αραβικές σχέσει η Ευρωβουλευτής και συντονίστρια της Επιτροπής Βιομηχανίας, Εμπορίου, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωκοινοβουλίου Νίκη Τζαβέλα. Όπως είπε, σήμερα η Ευρώπη προμηθεύεται ενέργεια κατά 60-70% από τη Ρωσία. Έως το 2035 οι ΗΠΑ αναμένεται να είναι ενεργειακά ανεξάρτητες λόγω του σχιστολιθικού αερίου (3-4 δολ. το κυβικό μέτρο όταν το κόστος στην Ευρώπη ανέρχεται σε 17 δολ.). Η ποσότητα φυσικού αερίου στη λεκάνη της Λεβαντίνης υπολογίζεται σε 122 τρις κυβικά πόδια. 

Dr Hemmat Safwat, Γενικός Διευθυντής Τομέα – BOT, Ενέργεια, Αφαλάτωση και Εναλλακτικές Πηγές Ενέργειας, CCC (Consolidated Contractors Company) 
«Επενδύσεις» είναι η λέξη - κλειδί στο πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ της Ευρώπης και του αραβικού κόσμου, ανέφερε χαρακτηριστικά στο συνέδριο του Economist ο Γενικός Διευθυντής Τομέα – BOT, Ενέργεια, Αφαλάτωση και Εναλλακτικές Πηγές Ενέργειας της CCC (Consolidated Contractors Company) Dr Hemmat Safwat, ο οποίος -αναφερόμενος στις προοπτικές συνεργασίας των δύο μερών- μεταξύ άλλων στάθηκε στις παραμέτρους της ασφάλειας, της οικονομικής ανάκαμψης, της μεταφοράς τεχνολογίας, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της εκπόνησης οικολογικών στρατηγικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου