Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Όλγα Κεφαλογιάννη: Αιχμές για Μίχαλο με έμπρακτη στήριξη στο Ξ.Ε.Ε., αλλά και προειδοποιήσεις...


... προς τους ξενοδόχους για την τήρηση της νομιμότητας στα εργασιακά, φορολογικά, κ.λπ. θέματα!!!

- Ξεκαθάρισε κατηγορηματικά ότι δεν θα διεκδικήσει τον δήμο της Αθήνας
- Πολλά παραλειπόμενα τη Δευτέρα...

Στον κρίσιμο ρόλο που έχουν οι εκπρόσωποι του ξενοδοχειακού κλάδου στη διαμόρφωση του σύγχρονου ελληνικού τουριστικού προϊόντος, αναφέρθηκε η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας σήμερα το απόγευμα στη Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), στο πλαίσιο της PHILOXENIA 2013. 
Η κυρία Κεφαλογιάννη ζήτησε από τους επαγγελματίες του Τουρισμού «να προστατεύσουν και παράλληλα να καταστήσουν το τουριστικό προϊόν της χώρας ανταγωνιστικό σύγχρονο και ισχυρό». Κράτησε σαφείς αποστάσεις από τις γνωστές δηλώσεις Μίχαλου αναφερόμενη στην θεσμική ενίσχυση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, τονίζοντας χαρακτηριστικά: " ...
και συστήσαμε Υπηρεσίας Γενικού Μητρώου και υπηρεσίας μιας στάσης στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο", ρύθμιση απολύτως αντίθετη στις επιδιώξεις Μίχαλου που επεδίωξε με κάθε τρόπο να πέριχαρακώσει στα Επιμελητήρια και μόνο τη λειτουργία του ΓΕΜΗ. 

Ωστόσο, απευθυνόμενη στους ξενοδόχους τόνισε ότι η επίτευξη του στόχου ενός σύγχρονου τουριστικού προϊόντος, προϋποθέτει απόλυτη συμμόρφωση στο θεσμικό πλαίσιο (πολεοδομικό, τουριστικό), τήρηση της υφιστάμενης εργατικής νομοθεσίας και έμφαση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και στην ανάπτυξη τουριστικής συνείδησης. «Μαζί, θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε και υποστηρίζουμε τον τουρισμό στη χωρά μας. Εμείς θεσμικά κι εσείς οργανωτικά», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Και επανέλαβε ότι «ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων» Η υπουργός Τουρισμού επίσης εστίασε και στις δράσεις που αναλήφθηκαν, προκειμένου να επιτευχτεί η ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού.


Συγκεκριμένα επισήμανε τις προσπάθειες που έγιναν για να αλλάξει η αντίληψη για τη χώρα μας στο εξωτερικό. Να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ξένων προς την Ελλάδα. Τις διαθρωτικές αλλαγές που έγιναν στην διοικητική και οργανωτική ανασυγκρότηση των δομών του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ.
Και στις νομοθετικές παρεμβάσεις για τη ρύθμιση συγκεκριμένων θεμάτων που απασχολούσαν την τουριστική αγορά.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΥΠ. ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΟΛΓΑΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΠΟΞ

"Κυρίες και Κύριοι
Χαίρομαι που και φέτος βρίσκομαι στην Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ξενοδόχων.
Όπως γνωρίζετε, το 2013 σηματοδότησε την ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού τόσο με την θεαματική αύξηση του αριθμού των τουριστών που επέλεξαν τη χώρα μας, όσο και με την αύξηση των εσόδων. Είναι σημαντικό να πούμε, ότι οι στόχοι που τέθηκαν ενάμιση χρόνο πριν, επετεύχθησαν.
Πρώτον. Η αντίληψη για την χώρα μας στο εξωτερικό έχει βελτιωθεί αισθητά. Η εικόνα της Ελλάδας πλέον δεν είναι αυτή των συνεχών διαδηλώσεων και απεργιών. Όλοι αναγνωρίζουν ότι επανερχόμαστε σε μια κανονικότητα. Η εικόνα της φλεγόμενης πλατείας Συντάγματος έχει αντικατασταθεί με εικόνες από τη Σαντορίνη, τη Μεσσηνία , τους Δελφούς. Συχνές είναι και οι αναφορές σε λιγότερο προβεβλημένους προορισμούς. Σε αυτό το σύνολο θέλουμε να προσθέσουμε τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας μας.
Δεύτερον. Η εμπιστοσύνη των ξένων προς την ελληνική πολιτεία έχει αποκατασταθεί. Συστηματικά και αθόρυβα, καταφέραμε να δημιουργήσουμε κλίμα εμπιστοσύνης με τους μεγάλους ξένους τουριστικούς οργανισμούς. Αυτό το κλίμα αποτυπώθηκε χαρακτηριστικά και στην πρόσφατη έκθεση WTM του Λονδίνου. Μπορούμε ακόμα να πούμε με βεβαιότητα, ότι ελληνική κυβέρνηση και κράτος, προβάλουν πλέον μια εικόνα συνέπειας και φερεγγυότητας. Ότι λέμε το εννοούμε, ότι συμφωνούμε το τηρούμε. Είναι πράγματι μια τεράστια αλλαγή, της οποίας τα αποτελέσματα θα φανούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Τρίτον. Έγινε σημαντική και ουσιαστική θεσμική πρόοδος. Η επανασύσταση του Υπουργείου αποτέλεσε την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος του τουριστικού κλάδου. Θυμίζω ότι παραλάβαμε μια απολύτως αποδυναμωμένη και δυσλειτουργική Γενική Γραμματεία Τουρισμού. Εργασθήκαμε για τη διοικητική και οργανωτική ανασυγκρότηση των δομών του Υπουργείου, ενισχύοντας τον επιτελικό του ρόλο.
Δημιουργήσαμε λοιπόν δύο γραμματείες: Τη Γενική Γραμματεία Τουρισμού και  τη Γραμματεία Τουριστικών Υποδομών και Επενδύσεων. Παράλληλα, και με στόχο την ταχύτερη απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και την ορθή αξιοποίησή τους επαναφέραμε την Ειδική Υπηρεσία συγχρηματοδοτούμενων δράσεων στον τομέα του Τουρισμού. Στην λογική της ενίσχυσης του ρόλου του υπουργείου, μεταφέραμε από τον ΕΟΤ και την Ειδική υπηρεσία προώθησης και αδειοδότησης τουριστικών επενδύσεων η οποία θα καθοδηγεί υποψηφίους επενδυτές ως υπηρεσία μίας στάσης. Τέταρτον. Προχωρήσαμε μετά από πολλά χρόνια νομοθετικής στασιμότητας, στην ρύθμιση συγκεκριμένων θεμάτων που απασχολούσαν την τουριστική αγορά.
Ο νόμος 4179 καθώς και σειρά κανονιστικών πράξεων, θεωρούμε ότι αντιμετωπίζουν διαφορετικά και σημαντικά προβλήματα του ευρύτερου κλάδου.
Επιγραμματικά να αναφέρω - την εισαγωγή της έννοιας των οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων και της δυνατότητας λειτουργικής ενοποίησης καταλυμάτων - την θεσμοθέτηση νέων τουριστικών προϊόντων όπως τα condo hotels και οι ξενώνες φιλοξενίας νέων κερδοσκοπικού χαρακτήρα. - την δημιουργία συντονιστικών επιτροπών θεμάτων τουρισμού και ελέγχου παραβατικότητας σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας.
Επίσης, την επικαιροποίηση της διαδικασίας χωροθέτησης και αδειοδότησης τουριστικών λιμένων. Κα την δυνατότητα λειτουργικής τακτοποίησης τουριστικών λιμένων και χιονοδρομικών κέντρων. Με άλλες διατάξεις εισάγαμε τον θεσμό των τουριστικών εντεταλμένων στις χώρες όπου δεν λειτουργούν γραφεία του ΕΟΤ και συστήσαμε Υπηρεσίας Γενικού Μητρώου και υπηρεσίας μιας στάσης στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο.
Για την λειτουργία των σχολών τουριστικής Εκπαίδευσης και κατάρτισης δημιουργήσαμε στο υπουργείο αρμόδια διεύθυνση.
Τέλος, ρυθμίσαμε θέματα που αφορούν ειδικές μορφές τουρισμού και συγκεκριμένα τον Ιαματικό Τουρισμό, τον τουρισμού για γκολφ, τον αλιευτικό και τον ιατρικό τουρισμό.  

Οι παρεμβάσεις αυτές, και με την απαραίτητη ανταπόκριση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, θεωρούμε ότι συνιστούν ένα νέο επενδυτικό και επιχειρησιακό περιβάλλον. Μια νέα πραγματικότητα για τον Ελληνικό τουρισμό.
Μια κατάσταση που κάνει να ελπίζουμε σε ακόμα καλύτερες χρονιές
Και, σε βάθος χρόνου, σε μία εθνική αναπτυξιακή πορεία τον τουρισμό ως στυλοβάτη.
 Δεν πρέπει βεβαίως να εφησυχάζουμε.
Το γεγονός ότι ο τουρισμός αναδεικνύει τη δυναμική του και τη σημασία του για την εθνική αλλά και την τοπική οικονομία, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μετριάσουμε την προσπάθεια μας να γίνουμε ακόμα καλύτεροι. Γνωρίζετε καλά ότι ο διεθνής ανταγωνισμός είναι τεράστιος.
 Όποιος δεν προσαρμόζεται, κινδυνεύει να μείνει να ακολουθεί τις εξελίξεις. Τα θετικά αποτελέσματα του 2013 και οι ευοίωνες προβλέψεις για το 2014 ασφαλώς και δεν λύνουν όλα τα προβλήματα του τουρισμού. Αντιθέτως, γεννούν μεγαλύτερες υποχρεώσεις. Για όλες τις πλευρές. Τόσο για την κυβέρνηση και τις κρατικές δομές, όσο και για τους επιχειρηματίες που άμεσα ή έμμεσα δραστηριοποιούνται στον τουρισμό ή εξαρτώνται από αυτόν. Για να προστατεύσουμε το τουριστικό μας προϊόν, για να το καταστήσουμε ανταγωνιστικό, σύγχρονο και ισχυρό θα πρέπει με απόλυτη προτεραιότητα να τηρούνται οι νόμοι, οι κανόνες δικαίου. Είναι αναγκαία στην σημερινή κρίσιμη καμπή, η απόλυτη συμμόρφωση με το θεσμικό πλαίσιο, είτε το πολεοδομικό είτε το αμιγώς τουριστικό. Είναι αναγκαία, για παράδειγμα, η συμμόρφωση με τις βασικές προϋποθέσεις κατάταξης και κατηγοριοποίησης. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση η συμμόρφωση με την εργατική νομοθεσία.
Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι ,πέρα από τις υποδομές, η βάση του τουρισμού βρίσκεται στην ποιότητα των υπηρεσιών προς τον τουρίστα – φιλοξενούμενό μας. Και εδώ, οι εκπρόσωποι του ξενοδοχειακού κλάδου, έχετε κρίσιμο ρόλο.
Πέρα από το τι κάνουμε εμείς ως Υπουργείο, οι προκλήσεις που ανοίγονται για όλους μας είναι σημαντικές. Μαζί, θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε και υποστηρίζουμε τον τουρισμό στη χωρά μας. Εμείς θεσμικά κι εσείς οργανωτικά, με επιμονή στην βελτίωση των υπηρεσιών, με αναβάθμιση των ξενοδοχειακών μονάδων, με επένδυση στο, χωρίς αμφιβολία, ταλαντούχο και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται στον τουρισμό. Όμως ταυτόχρονα, όπως όλοι αναγνωρίζουν, τουρισμός για τον σύγχρονο, απαιτητικό ταξιδιώτη, είναι πια κυρίως η εμπειρία του τόπου. Σε αυτήν την κατεύθυνση, θα πρέπει όλοι μας να φροντίσουμε, ώστε οι υποδομές, οι υπηρεσίες, οι εξυπηρετήσεις και οι επιλογές για τον επισκέπτη να είναι ανταγωνιστικές με βάση τα διεθνή πρότυπα. Είτε έχουν σχέση με την ασφάλεια Είτε με την καθαριότητα και την ευταξία Με τις ανέσεις και την προσβασιμότητα Είτε με την πληροφόρηση και την γενικότερη τουριστική συνείδηση. ……και πολλά άλλα θέματα για τα οποία και εσείς και εμείς πρέπει, όταν χρειάζεται, να ευαισθητοποιούμε όλους τους εμπλεκόμενους, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, τους οργανισμούς λιμένων, τις διοικήσεις αεροδρομίων. Καλό είναι να το επαναλάβουμε, ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων…
Και δεν νοείται βεβαίως, να βασίζεται η εθνική προσπάθεια για ανάκαμψη, σε μία δραστηριότητα, σε ένα κλάδο με πάνω από μισό αιώνα παράδοσης, στον οποίο συντηρούνται, ευτυχώς από μειοψηφίες, συνθήκες ανομίας, εκμετάλλευσης του ανθρώπινου παράγοντα, ή και αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς προς τον καταναλωτή.
Φαινόμενα όπως, για παράδειγμα, η αδήλωτη εργασία θα πρέπει να εκλείψουν, Ο κλάδος σας, τα συνδικαλιστικά και θεσμικά σας όργανα, πρέπει να καταγγέλλουν και να απομονώνουν απαράδεκτες περιπτώσεις παραβατικότητας. Κυρίες και κύριοι, Είναι δεδομένη για εμάς η προσφορά του ξενοδοχειακού κλάδου στην διαμόρφωση του σύγχρονου ελληνικού τουριστικού προϊόντος, στην καλλιέργεια μίας τουριστικής κουλτούρας, που ακόμα κα σε δύσκολους καιρούς έχει εδραιώσει την χώρα μας ως ένα από τους κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως. Ενός κλάδου, που σε πολλές περιπτώσεις, ηγείται του διεθνούς ανταγωνισμού, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Θα ήθελα όμως για ακόμα μία φορά να ζητήσω την ιδιαίτερη προσοχή και επαγρύπνηση όλων, Την συνειδητοποίηση της καμπής στην οποία βρίσκεται ο τουρισμός μας και η εθνική οικονομία γενικότερα.
Βρισκόμαστε στο σημείο από όπου μπορούμε να βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο ελληνικός ξενοδοχειακός κλάδος θα αποτελέσει πρότυπο καινοτομίας και δυναμισμού, με επενδύσεις σε σύγχρονα εργαλεία επιχειρηματικότητας, με αναβάθμιση των υποδομών, με σεβασμό στην συλλογική σύμβαση εργασίας, με αυστηρή τήρηση των περιβαλλοντικών και χωροταξικών κανόνων.
 Σας ευχαριστώ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου