Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Θα τρελαθούμε εντελώς!!!


- Εμφανίστηκαν "σωτήρες" για τον Τουρισμό!!! 
- Έντονες ανακοινώσεις από ΞΕΕ και ΠΟΞ για την πρόταση Μίχαλου να καταργηθεί το Επιμελητήριο 
- Λόγο για "καινοφανείς φωστήρες" κάνει η ΠΟΞ!!! 

Στο "γάντι" που πέταξε χθες ο πρόεδρος της ΚΕΕ Κ. Μίχαλος απάντησαν πριν από λίγο με σκληρές και τεκμηριωμένες ανακοινώσεις τους ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης και ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γιάννης Ρέτσος. 
Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή συνάντηση Μίχαλου - Κεφαλογιάννη, ο πρώτος πρότεινε την κατάργηση του Ξ.Ε.Ε.!!! 
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, όπως πολύ ωραία τα έγραψε χθες το έγκριτο Tourismlobby, όσον αφορά στη συνάντηση Μίχαλου - Κεφαλογιάννη (σ.σ. εμείς για ευνόητους λόγους δεν γράψαμε κάτι, περιμένοντας την επίσημη απάντηση από τους αρμοδίους...). 
Έγραψε λοιπόν: "Αυτό που μας αρέσει σε αυτήν τη χώρα, όσο και αν μας θυμώνει καμιά φορά, είναι οι εμπνευσμένες ιδέες και επιδιώξεις που έχουν διάφοροι για τον Τουρισμό, στην πλάτη του Τουρισμού και φυσικά, το όψιμο και κατόπιν εορτής, ενδιαφέρον τους. 
Ουδείς αμφισβητεί την ουσία του ρόλου και της αποστολής των Επιμελητηρίων ( ..................................... ), αλλά διαβάζοντας ορισμένες από τις προτάσεις που υπέβαλε σήμερα στην υπουργό Τουρισμού η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, πραγματικά δεν μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε. 
Ο κ. Μίχαλος, λοιπόν, ως πρόεδρος της ΚΕΕ (και του ΕΒΕΑ) παρέδωσε στην κ. Κεφαλογιάννη υπόμνημα με τις προτάσεις της “για την καλύτερη απόδοση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και τη μεγαλύτερη διασπορά των ωφελημάτων του στην κοινωνία και επιχειρηματικότητα”. Και συνεχίζει το tourismlobby:
"Μεταξύ αυτών, διαβάζουμε ότι η ΚΕΕ ζητεί: 
•“Τον καθορισμό”, λέει, “του ελάχιστου μεγέθους και της ελάχιστης απόστασης των ξενοδοχείων all inclusive από τους οικισμούς και τις οργανωμένες αγορές”.
Η ΚΕΕ, δηλαδή, όχι απλώς μετεξέλιξε το παγκοσμίως διαδεδομένο, καλώς ή κακώς, προιόν του all inclusive σε νέο είδος ή κατηγορία ξενοδοχείου, αλλά τα θέλει και σε… συγκεκριμένο μέγεθος και σε “καραντίνα”. Πρωτοποριακή και καινοτόμος, διεθνώς, η πρόταση, δεν λέμε.
Και ρεαλιστική.
Και αν χάσουμε πέντε-έξι εκατομμύρια τουρίστες που θέλουν ντε και καλά all inclusive - μα επιμονή και αυτοί οι αθεόφοβοι - μετά να απαγορεύσουμε και το full board, αλλά τι λέμε τώρα και το πρωινό και την ημιδιατροφή, στα ξενοδοχεία για να πετύχουμε ακόμα καλύτερη “διασπορά των ωφελημάτων” του τουρισμού.
Απλά πράγματα.
Πέραν πλάκας, το all inclusive μπορεί να δημιουργεί προβλήματα σε αρκετές περιοχές, αλλά μία προσέγγιση που θέλει απαγορεύσεις και περιορισμούς σε ένα προιόν της ελεύθερης αγοράς, σε μία υπηρεσία με ισχυρή ζήτηση από τον πελάτη διεθνώς, σε μία επιχειρηματική επιλογή, εν τέλει, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σοβαρά. Το να έθεταν, τουλάχιστον, ένα θέμα επιχειρηματικής "συνείδησης και ηθικής" ως προς την τοπική αγορά/προορισμό, να το συζητάγαμε.
•“Την απορρόφηση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος από τα κατά τόπους Επιμελητήρια και την ΚΕΕ”.
Άουτς! Σε αυτό υποπτευόμαστε ότι θα ακούσουν πολύ χειρότερα από αυτά που μπορούμε να φανταστούμε και να γράψουμε εμείς, από άλλους, αρμοδιότερους.
•“Τη διαμόρφωση προγράμματος τουριστικής προβολής για όλες τις περιοχές τη χώρας και όχι μόνο για τους γνωστούς επιλεγμένους καλοκαιρινούς προορισμούς”.
Με όλο το χρήμα για προβολή που υπάρχει σήμερα, να το διαχειρίζονται πρωτίστως οι Περιφέρειες και τα ίδια τα Επιμελητήρια, τι νόημα έχει αυτό;
Αφήστε που για πρώτη φορά, στις εθνικές δράσεις προβολής, υφίσταται πλέον και η άλλη Ελλάδα και περιοχές που δεν είχαν ξαναδεί τα μέρη τους, όχι σε σποτ και έντυπα, αλλά ούτε σε… γραμματόσημα!
Ζητεί, η ΚΕΕ, επίσης:
•“Την ενδυνάμωση της Τουριστικής Αστυνομίας για την εντατικοποίηση των ελέγχων νομιμότητας σε όλο το φάσμα των τουριστικών επιχειρήσεων”. Βγαλμένο από περασμένη δεκαετία, αλλά οκ.
•“Τη θεσμοθέτηση της συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Τουρισμού και της ΚΕΕ στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, μέσω κοινής επιτροπής και τακτικών συναντήσεων”. Οκ, αλλά φανταζόμαστε ότι σε αυτό το πλαίσιο, θέματα αισχροκέρδειας, φοροδιαφυγής, ποιότητας υπηρεσιών, ελέγχου τιμών, υγειονομικών συνθηκών κοκ, θα είναι σε προτεραιότητα, σωστά;
•“Τη συμμετοχή του προέδρου της ΚΕΕ στο ΔΣ του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού”. Τώρα τι καημός είναι αυτός, δεν ξέρουμε ακριβώς, αλλά ας πούμε οκ".

Και σήμερα ήρθαν οι επίσημες απαντήσεις, οι οποίες επειδή δεν χρειάζονται καμία ...αβάντα, τις δημοσιεύουμε αυτούσιες:

Το ΞΕΕ

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την πρόταση της ΚΕΕ για την απορρόφηση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας από τα τοπικά Επιμελητήρια, ο Πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. κ. Γιώργος Τσακίρης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Φαίνεται πως την ίδια χρονιά που  ο ελληνικός τουρισμός απέδειξε ότι αποτελεί, τόσο τη μόνη ελπίδα για την έξοδο της χώρας από την κρίση, όσο και έναν ανθεκτικό και δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο της εθνικής οικονομίας, παρά τα πολυάριθμα εμπόδια και προβλήματα, κάποιοι ξαφνικά θυμούνται ότι υπάρχει ως κλάδος.
Οι Έλληνες ξενοδόχοι έκαναν την χρονιά που πέρασε για άλλη μια φορά το χρέος τους προς την πατρίδα. Το Ξ.Ε.Ε. υπηρετεί ανιδιοτελώς και με συνέπεια την ελληνική ξενοδοχία και την Ελλάδα, για πάνω από 78 χρόνια. Το Ξ.Ε.Ε. ανήκει αποκλειστικά και μόνο στα.…χιλιάδες μέλη του, τα οποία και αποτελούν πολύ σημαντικό μέγεθος για να «απορροφηθούν» έτσι απλά από τους όψιμους και αυτόκλητους «σωτήρες» τους.  
Άλλωστε η πρόσφατη έρευνα συνόρων της Τραπέζης της Ελλάδας που επεξεργάστηκαν οι εταιρείες TNS ICAP και Quantos, κατέδειξε με τον πλέον αναντίρρητο τρόπο ότι το 75% των τουριστικών εσόδων της χώρας παράγεται από πελάτες που διαμένουν στα ελληνικά ξενοδοχεία.
Ευτυχώς, οι ευσεβείς πόθοι και σκοποί  κάποιων να ποδηγετήσουν την ελληνική ξενοδοχεία, αποκαλύπτονται. Συγχρόνως αρχίζουν να αποκαλύπτονται και κάποιοι από τους υποκινητές και ενορχηστρωτές της μέχρι σήμερα παρασκηνιακής συζήτησης για την αποψίλωση του Ξ.Ε.Ε. Θέλω να τους βεβαιώσω όλους, εμφανείς  και αφανείς, ότι απέναντι στις προθέσεις  και τα σχέδιά τους θα βρουν το σύνολο των επιχειρηματιών του ξενοδοχειακού κλάδου.    
Στο μακρύ και επίπονο αγώνα για να ανακάμψει η Ελλάδα μας και να σηκώσουν κεφάλι οι Έλληνες, απαιτείται ειλικρινής συστράτευση δυνάμεων και όχι προσωπικές στρατηγικές και παιχνίδια εξουσίας και μικροσυμφερόντων.
Δυστυχώς, όλοι εμείς στο Ξ.Ε.Ε. νιώθουμε πολύ μόνοι σε αυτόν το δρόμο της εθνικής ευθύνης…

Και η ΠΟΞ
Με ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι ύστερα από δεκαετίες, έλλειψης ουσιαστικού ενδιαφέροντος, απραξίας, ολιγωριών αλλά και γενικότερης απαξίωσης από πλευράς Πολιτείας και άλλων επαγγελματικών και μη φορέων, η δυναμική που ανέπτυξε φέτος ο Ελληνικός Τουρισμός, κατέστη αρκετή για την εμφάνιση αυτόκλητων "σωτήρων" και "ειδικών" για ζητήματα που τον απασχολούν και για το μέλλον του.
Παρακολουθούμε με κατανόηση και με αρκετή συμπάθεια προσπάθειες διατύπωσης προτάσεων και διεκδίκησης ρόλων στο τουριστικό γίγνεσθαι, ακόμα και όταν προέρχονται από φορείς που μέχρι σήμερα και ειδικά την τελευταία εξαετία της κρίσης του ελληνικού τουρισμού, όταν οι ξενοδόχοι και άλλοι επιχειρηματίες του τουρισμού αιμορραγούσαν για να κρατήσουν τον κλάδο όρθιο, απλώς, δεν υπήρχαν στο τουριστικό προσκήνιο.
Ωστόσο, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ο Τουρισμός και δη ο Ξενοδοχειακός Κλάδος δεν έχει χώρο για καινοφανείς "φωστήρες", που κατόπιν εορτής, σπεύδουν να υποδείξουν "λύσεις" και παρεμβάσεις επί θεσμοθετημένων και εξειδικευμένων ζητημάτων και μάλιστα με καταφανή όσο και απρόσμενη προχειρότητα.
Ο Ξενοδοχειακός κλάδος εκπροσωπείται εδώ και δεκαετίες, συνδικαλιστικά μέσω της ΠΟΞ και θεσμικά, στις σχέσεις του απέναντι στην Πολιτεία μέσω του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου. Με αγώνες και μάχες διεκδικεί τα αιτήματά του και πασχίζει για την ανάδειξη και αναγνώριση της σημασίας του τουρισμού στην εθνική οικονομία και στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.
Ο Ελληνικός Τουρισμός δε, συνολικά, για πρώτη φορά στην ιστορία του εκπροσωπείται συντονισμένα και ενωμένα μέσω του ΣΕΤΕ, που είναι πλέον και Κοινωνικός Εταίρος και μέσω αυτού, διατυπώνει τις απόψεις και τις προτάσεις του προς την Πολιτεία και τις εκάστοτε κυβερνήσεις αναζητώντας λύσεις στα θέματα που αντιμετωπίζει.
Αποδεδειγμένα υπηρετούμε και σεβόμαστε τον διάλογο. Και προτάσεις επί ζητημάτων του Τουρισμού που είναι τεκμηριωμένες, πρωτοποριακές, δημιουργικές και βασίζονται σε ανάπτυξη συνεργασιών και συνεργιών, είναι πάντα ευπρόσδεκτες προς συζήτηση, στα ανωτέρω θεσμικά μας όργανα. Κάθε τι άλλο, είναι αυτονόητο ότι κινείται σε λανθασμένη τροχιά.

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου