- 10.550 € πρόστιμο για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο
Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό όλων των ελεγκτικών οργάνων και υπηρεσιών των συναρμόδιων υπουργείων Εργασίας και Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγοράς εργασίας.
Αποφασίστηκε ένα επικαιροποιημένο επιχειρησιακό πλάνο εντατικών ελέγχων σε όλη την επικράτεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δύο υπουργείων με το οποίο θα εφαρμοστεί το νέο ποινολόγιο αλλά και η νέα διαδικασία επιβολής των προστίμων για την πάταξη του φαινομένου της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.
Με το νέο αυτό κανονιστικό πλαίσιο προβλέπονται ιδιαίτερα υψηλές διοικητικές κυρώσεις που θα επιβάλλονται άμεσα κατά δέσμια αρμοδιότητα των Επιθεωρητών εργασίας με σκοπό την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας σε όλες τις περιοχές της χώρας.
Συγκεκριμένα, τα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία θα ανέρχονται πλέον στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού ανά αδήλωτο εργαζόμενο - 10.550 ευρώ για τους άνω των 25 ετών αδήλωτους εργαζόμενους, 9.200 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών – ενώ οι ποινές αυτές θα επιβάλλονται άμεσα και επιτόπια ως ευθέως αποδεικνυόμενη παράβαση.
Με την αυστηροποίηση των προστίμων για την αδήλωτη εργασία σε υψηλά επίπεδα, τα υψηλότερα που έχουν ποτέ επιβληθεί, ενισχύεται σημαντικά η αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών δράσεων. Τα πρόστιμα αυτά, τα οποία θα επιβάλλονται από τους Επιθεωρητές Εργασίας άμεσα και κατά δέσμια αρμοδιότητά τους, καθιστούν την αδήλωτη εργασία μία ασύμφορη και επικίνδυνη πρακτική για τις επιχειρήσεις.
Σε δήλωσή του ο κ. Βρούτσης τόνισε: «Όταν έλεγα ότι η αδήλωτη εργασία θα αντιμετωπιστεί ως κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα δεν ήταν μία τυπική λεκτική υπερβολή ή μία συνήθης πολιτική ρητορεία. Το εννοούσα. Σήμερα έχοντας επιβάλει το επιτόπιο πρόστιμο των 10.550 ευρώ, το υψηλότερο για την αδήλωτη εργασία που έχει επιβληθεί ποτέ, το επιβεβαιώνω. Το έχω επαναλάβει πολλές φορές και το τονίζω άλλη μία φορά: Είναι υψηλού ρίσκου απόφαση, αν όχι καταστροφική, για τον ίδιο τον επιχειρηματία να διατηρεί πλέον αδήλωτο εργαζόμενο στην επιχείρηση του. Γι’ αυτό και στέλνω σήμερα μία τελευταία αυστηρή προειδοποίηση προς όλους: Όποιος εξακολουθεί να κινείται εκτός νομιμότητας στην αγορά εργασίας θα υποστεί τις βαρύτατες συνέπειες των δικών του επιλογών». Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο υφυπουργός Εργασίας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας κ. Αννα Στρατινάκη, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ταξίαρχος Βασίλειος Κοντογιάννης και αρμόδιοι αξιωματικοί της Υπηρεσίας καθώς και υπηρεσιακά στελέχη από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) και την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (Ε.ΥΠ.Ε.Α).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου