Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Ποιός κερδίζει πολλά από το “ΝΙΕΤ” των Ρώσων;


Διαβάσαμε μία εξαιρετική προσέγγιση του θέματος της μη υποβολής προσφοράς από τους Ρώσους στον διαγωνισμό αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ από τον Χρήστο Κώνστα, και τη δημοσιεύουμε ασμένως:
Το δικό τους όφελος είναι δική μας απώλεια. Άμεσο όφελος ύψους 250 εκατ. δολαρίων, το χρόνο, αποκομίζει η ρωσική Gazprom με την ευφυή κίνηση αποχώρησης από τον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Μέσα στο πακέτο της συμφωνίας για την απόκτηση της ΔΕΠΑ που τελικά δεν υπογράφηκε ποτέ αφού ούτε καν κατατέθηκε ως πρόταση, η Gazprom είχε δεσμευτεί και για την ουσιαστική μείωση της τιμής παροχής φυσικού αερίου στην Ελλάδα η οποία είναι κατά 30% υψηλότερη από τον μέσο όρο των τιμών που πληρώνουν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.
Η Gazprom και η επίσης ρωσική Sintez λειτουργώντας σε απόλυτο συντονισμό, κατάφεραν, τους τελευταίους 14 μήνες, να μονοπωλήσουν το επενδυτικό (;) ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, αφήνοντας κατά καιρούς να διαρρεύσουν αστρονομικά ποσά που ήταν τάχα διατεθειμένοι να καταβάλουν για να αποκτήσουν τη ΔΕΠΑ και το ΔΕΣΦΑ.
Με τον τρόπο αυτό –σε συνδυασμό με το κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας που επικρατούσε στην Ελλάδα ολόκληρο το 2012- απομακρύνθηκαν όλοι οι τυχόν ενδιαφερόμενοι επενδυτές για τη ΔΕΠΑ ακόμη και αυτοί που θα είχαν διάθεση να συνεργαστούν με κάποιον Έλληνα ή άλλης εθνικότητας υποψήφιο αγοραστή.
Έχοντας αποκλείσει τον ανταγωνισμό, οι Ρώσοι παρέτειναν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο μέγιστο δυνατό χρονικό όριο.
Στο τέλος, απλώς «ξέχασαν» να καταθέσουν την δεσμευτική προσφορά. Με τον τρόπο αυτό, το σημερινό καθεστώς προμήθειας και διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα σε προκλητικά υψηλές τιμές, διατηρείται αναλλοίωτο επιβαρύνοντας δραματικά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας.
Τη στιγμή που η Ελλάδα διαπραγματεύεται για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, η βιομηχανία της χώρας εξακολουθεί να επιβαρύνεται με τις υψηλότερες τιμές ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη εξαιτίας κάποιων συμφωνιών που έχουν υπογραφεί στο μακρινό παρελθόν και ουδείς ποτέ τόλμησε να αγγίξει το περιεχόμενό τους…
Με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) δεκαπλάσιο από άλλες χώρες, μονοπωλιακές πρακτικές, άκαμπτο ρυθμιστικό πλαίσιο και εξοντωτικά τιμολόγια που είναι έως και 100% ακριβότερα από ότι σε γειτονικές χώρες και σε χώρες της ΕΕ, το φυσικό αέριο βάζει ταφόπλακα στη χαμένη ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών προϊόντων και γίνεται η αιτία να οδηγηθούν χιλιάδες ακόμη εργαζόμενοι στην ανεργία…
Η μέση τιμή των εξαγωγών φυσικού αερίου της Gazprom για το 2013, κυμάνθηκε μεταξύ 370 – 380 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα.
Αυτό σημαίνει 10,36 δολάρια/MMBtu. Αντίθετα, για την περίπτωση της Ελλάδας, τα τιμολόγια δραματικά υψηλότερα. Η Ελλάδα, το δεύτερο τρίμηνο του 2013 αγόρασε το φυσικό αέριο 503 δολάρια/1.000 κυβικά μέτρα, δηλαδή 13,2 δολάρια/MMBtu.
Στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, η τιμή είχε φτάσει μέχρι και τα 15 δολάρια. Η «δικαιολογία» που δίδει η Gazprom για την οφθαλμοφανή διαφορά στην τιμολογιακή της πολιτική που εφαρμόζει στη χώρα μας, είναι πως αυτό γίνεται επειδή ο αριθμός των καταναλωτών στην Ελλάδα είναι πολύ μικρότερος σε σύγκριση με άλλες χώρες όπως για παράδειγμα η Ιταλία.

Εδώ μπορείτε να δείτε το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου