Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

ITB: «Η Ελλάδα στο μονοπάτι της ανάπτυξης. Εξωστρέφεια-τουρισμός-επενδύσεις»


- Δείτε αποσπάσματα από την ομιλία της Όλγας Κεφαλογιάννη


 Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που έριξε νερό στον μύλο της ελληνογερμανικής φιλίας, αλληλεγγύης και βοήθειας έγινε χθες στο Βερολίνο, με θέμα «Η Ελλάδα στο μονοπάτι της ανάπτυξης. Εξωστρέφεια-τουρισμός-επενδύσεις». 
Στην εκδήλωση, που διοργάνωσε το Ίδρυμα Konrad Adenauer και ο ΕΟΤ, μίλησε η υπουργός Τουρισμού κα. Όλγα Κεφαλογιάννη και συμμετείχαν ο καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος ΣΕΤΕ, ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, μέλος ΔΣ ΣΕΤΕ και ο Παύλος Ευμορφίδης, επιχειρηματίας. Παρέμβαση έκανε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας. Βέβαια η ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση θα μπορούσε να γίνει οποιαδήποτε στιγμή στην γερμανική πρωτεύουσα και είναι γεγονός ότι "έλειψε" η καθιερωμένη ετήσια ελληνική συνέντευξη προς τα μέσα της χώρας, ενώ και ο χώρος που πραγματοποιήθηκε δεν βοήθησε να προσέλθει μεγάλος αριθμός Γερμανών δημοσιογράφων οι οποίοι την ίδια ώρα είχαν να καλύψουν πολλές συνεχόμενες συνεντεύξεις στον χώρο της ΙΤΒ και δεν μπορούσαν να μετακινηθούν στην έδρα του Ιδρύματος Adenauer.

Κατά την ομιλία της η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη επεσήμανε ότι : « Η Ελλάδα σήμερα άφησε πίσω της το παθογενές παρελθόν και επενδύει στην εξωστρέφεια, τον τουρισμό, την επιχειρηματικότητα, την πρωτογενή παραγωγή, προκειμένου να οδηγηθεί με ασφαλή βήματα στην έξοδο από την ύφεση». Τόνισε ότι «Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης ήταν εξαρχής η επιτάχυνση όλων των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, η εξυγίανση της οικονομίας, η συρρίκνωση των δομών ενός γιγαντιαίου, σπάταλου και αναποτελεσματικού κράτους».
Αναφερόμενη στο Tουρισμό, τόνισε ότι: «είναι ένα πανίσχυρο όπλο στον πόλεμο κατά της ύφεσης. Αντιστοιχεί στο 18-20% του ελληνικού ΑΕΠ και στο 20% των θέσεων εργασίας στη χώρα. Από τον Ιούνιο του 2012 – πρόσθεσε- ο ελληνικός τουρισμός χαράσσεται βάση ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου. Στόχος μας είναι η πλήρης αναδιάρθρωση του εθνικού τουριστικού προϊόντος, μέσα από την αναβάθμιση των υπηρεσιών, των διαδικασιών, αλλά και του επικοινωνιακού μας μοντέλου. Επιδιώκουμε το 2013 να είναι μια πολύ καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό».

Παρουσιάζοντας τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στην εκδήλωση είπε: " Δίπλα μου, σε αυτή τη συνάντηση είναι ο κ. Π. Ευμορφίδης Η εταιρεία του δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες του εξωτερικού, συνεργάζεται με τα καλύτερα και μεγαλύτερα ξενοδοχεία και έχει αποκτήσει την εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού. Αποτελεί ένα επιχειρηματικό «success story», το οποίο αξίζει να αναγνωριστεί και να μελετηθεί, για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αναπτυχθεί η ελληνική επιχειρηματικότητα. Μαζί μας είναι και ο κ. Α. Αγγελόπουλος. Νέος, δραστήριος και πετυχημένος επιχειρηματίας του τουρισμού, που τολμά και ανοίγει νέους δρόμους σε αναδυόμενες τουριστικές αγορές. Δίπλα στα παραδείγματα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, υπάρχει το παράδειγμα της συνεργασίας του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθ. Τσαυτάρης, βαθύς γνώστης των αγροτικών θεμάτων εργάζεται συστηματικά πάνω στην αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα. Λαμβάνοντας διεθνείς πιστοποιήσεις, τα ελληνικά προϊόντα συνενώθηκαν στο πρόγραμμα ‘Ελληνικό Πρωινό’ με το οποίο έχουν δεσμευτεί πολλές ξενοδοχειακές μονάδες για την επόμενη τριετία. Στόχος είναι η παρουσίαση και γνωστοποίηση των προϊόντων, η στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, αλλά και η δημιουργία μιας νέας τουριστικής κουλτούρας, βασισμένης στη γαστρονομία και τις τοπικές παραδόσεις. Τέλος είναι μαζί ο κ. Α. Ανδρεάδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, με τον οποίο συνεργαζόμαστε πολύ αποτελεσματικά, για να κάνουμε πράξη τη συνέργεια του ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα. Μια συνέργεια που μπορεί να προσφέρει πολλά, χαρίζοντας στο ελληνικό τουριστικό προϊόν το δυναμισμό, τη ζωντάνια, τη δημιουργικότητα του ιδιωτικού τομέα και τα σύγχρονα εργαλεία του Marketing που απαιτούνται σήμερα. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο Ελληνικός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη της ανάπτυξης. Μπορεί να γίνει η κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας. Μπορεί να γίνει η εικόνα, μιας Ελλάδας που αλλάζει.
Μιας Ελλάδας που μπορεί και κερδίζει".

Και κατέληξε η Όλγα Κεφαλογιάννη: "Ο τουρισμός είναι ένα πανίσχυρο όπλο στον πόλεμο κατά της ύφεσης. Αντιστοιχεί στο 18-20% του ελληνικού ΑΕΠ και στο 20% των θέσεων εργασίας στη χώρα. Χρησιμοποιώντας τη δυναμική αυτή, επενδύσαμε άμεσα στον τομέα αυτό, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο ανταγωνιστικό, δημοσιονομικά σταθερό, αδιάφθορο και ελεύθερο από την γραφειοκρατία. Από τον Ιούνιο του 2012 ο ελληνικός τουρισμός χαράσσεται βάση ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου. Στόχος μας είναι η πλήρης αναδιάρθρωση του εθνικού τουριστικού προϊόντος, μέσα από την αναβάθμιση των υπηρεσιών, των διαδικασιών, αλλά και του επικοινωνιακού μας μοντέλου. Σχεδιάζουμε μια πολυπαραγοντική προσέγγιση που χτίζεται με βάση την σταθερότητα και την ασφάλεια. Επιδιώκουμε σταθερό οικονομικό –περιβάλλον, ασφάλεια για επενδύσεις, ασφάλεια για ανάπτυξη, ασφάλεια για να επισκεφθείς τη χώρα.

Προσκαλούμε και διευκολύνουμε επενδύσεις που θα φέρουν θέσεις εργασίας, θα κινήσουν την ελληνική αγορά και θα στηρίξουν την ελληνική κοινωνία. Μαζί με τον ιδιωτικό τομέα, που συμμετέχει ενεργά στη μάχη της ανασυγκρότησης και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Στόχος μας να μπουν γερά θεμέλια στην πορεία προς την ανάπτυξη.
Να έχουμε το 2013 μια πολύ καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό.
Και το 2014, να μπορέσουμε και πάλι να επιστρέψουμε δυνατοί και πιο σοφοί, στο μονοπάτι της ανάπτυξης.
Αυτό το μήνυμα σταθερότητας, σκληρής προσπάθειας και πίστης για το θετικό αποτέλεσμα θέλω να σας μεταφέρω. Η Ελλάδα θα τα καταφέρει".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου