Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Χρήστος Πάλλης: Τουρισμός και Εκπαίδευση


του Χρήστου Πάλλη (*)

Η Ελλάδα είναι ένα κορυφαίο παγκόσμιο όνομα. 
Η χώρα μας, επί σειρά ετών, γοητεύει τους επισκέπτες γιατί προσφέρει μοναδικά χαρακτηριστικά - συμπυκνώνει αξίες, παραδόσεις, πίστη, και έναν μοναδικό πλούτο σε φυσικό περιβάλλον, πολιτισμό, ιστορία, γαστρονομία και πρωτίστως ανθρώπους που γνωρίζουν την έννοια της φιλοξενίας. 
Πλέον, όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους περισσότερο σημαντικούς κλάδους της οικονομίας μας. Συγκεκριμένα, συνεισφέρει άνω του 20% στο ΑΕΠ της χώρας, δημιουργεί 40 δισ. συνολική ζήτηση στην οικονομία και απασχολεί έναν στους πέντε εργαζομένους της. 
Σήμερα, πρέπει να κάνουμε το μεγάλο βήμα μπροστά για να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο και τη θέση που μας αξίζει στο ανταγωνιστικό περιβάλλον του παγκόσμιου τουρισμού. Αυτό το στοίχημα, όμως έχει ως προαπαιτούμενο τη συνέργεια όλων μας και απαιτεί μεθοδικότητα, ευθύνη και γνώσεις.
Το ανθρώπινο δυναμικό είναι πολύ σημαντικό για την εικόνα κάθε επιχείρησης, για την εικόνα εν γένει της χώρας. Η επαφή που δημιουργείται μεταξύ των επισκεπτών και των εργαζομένων του τουριστικού τομέα, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη δημιουργία όμορφων αναμνήσεων στους επισκέπτες μας, δημιουργεί τις προτιμήσεις τους και διαφοροποιεί κάθε επιχείρηση από τις υπόλοιπες του κλάδου. Οι άνθρωποι που εργάζονται στον τομέα του τουρισμού είναι αυτοί που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο τουριστικό προϊόν. 
Η διεθνής τουριστική τάση αντανακλά την ανάγκη για διεύρυνση και διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών. Οι ταξιδιώτες αναζητούν πρωτότυπες βιωματικές εμπειρίες και τουριστικές υπηρεσίες πέρα από το τρίπτυχο ήλιος, θάλασσα, φιλοξενία. Οι δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας είναι μεγάλες και πρέπει να τις αξιοποιήσουμε. Για την προσέγγιση αυτού του στόχου, το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο. 
Η τουριστική εκπαίδευση αποτελεί ένα πολύ σημαντικό, αν όχι ένα μοναδικό, εργαλείο που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή για να εξειδικεύσουμε και να συγκεκριμενοποιήσουμε το τουριστικό προϊόν με σκοπό την παροχή υψηλών υπηρεσιών. Η εκπαίδευση και ο συνεχής εμπλουτισμός των γνώσεων μας, είναι ο μόνος δρόμος για να γίνουμε καλύτεροι και προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες στους επισκέπτες μας. 
Κάθε ικανός και καταρτισμένος επαγγελματίας που εργάζεται στον κλάδο του τουρισμού αποτελεί τον καθρέπτη της κοινωνίας μας για όσους επιλέγουν τη χώρα μας. 
Κάθε ένας από εμάς είναι πρεσβευτής της Ελλάδας και για αυτόν ακριβώς το λόγο η εικόνα της Ελλάδας εξαρτάται από τον κάθε ένα από εμάς.  Οι θετικές εξελίξεις για τον τουρισμό τα τελευταία έτη, δεν αποτελούν τυχαίο γεγονός, αλλά αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών όλων μας. 
Οι προσπάθειες μας αποδίδουν, γιατί οι υπηρεσίες και πρωτίστως οι γνώσεις μας συνεχώς εμπλουτίζονται με νέες αξίες και γίνονται διαρκώς καλύτερες. Η επαγγελματική εξειδίκευση σε ολόκληρο το φάσμα των επαγγελμάτων του τουριστικού τομέα είναι το κλειδί στις προσπάθειες μας, για να έχουμε επισκέπτες που φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις και εμπειρίες από τη χώρα μας. 
Γιατί αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν την καλύτερη και περισσότερο άμεση διαφήμιση της χώρας μας, ενώ παράλληλα αποτελούν επαναλαμβανόμενους επισκέπτες που θα έρθουν ξανά και ξανά στη χώρα μας για να ζήσουν ακόμη μια φορά την μοναδική εμπειρία που προσφέρει η χώρα μας και οι άνθρωποι της. 
Η κατάρτιση των αυριανών επαγγελματιών του τουρισμού δημιουργεί το ζητούμενο που είναι η συνολική αναβάθμιση των τουριστικών παροχών και υπηρεσιών μας. Σήμερα, λοιπόν, αξιοποιούμε στο έπακρο όσα αυθεντικά χαρακτηριστικά διαθέτουμε και να αντιμετωπίζουμε τον τουρισμό ως μία σημαντική και μακροπρόθεσμη επένδυση και όχι σαν ευκαιρία πρόσκαιρου-εποχιακού πλουτισμού σε βάρος της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών μας. 
Ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας και όλοι οφείλουμε να τον τροφοδοτούμε με ότι καλύτερο διαθέτουμε. 

(*) O κ. Χρήστος Πάλλης είναι πρόεδρος του Ε.Ο.Τ..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου