Στο "παρά πέντε" της νέας σαιζόν το υπουργείο Περιβάλλοντος θυμήθηκε να ξεκινήσει κατεδαφίσεις στο παραλιακό μέτωπο της Κρήτης, δημιουργώντας μεγάλη αναστάτωση στα ξενοδοχεία και τον Τουρισμό.
Μάλιστα η "αυστηρότητα' του υπουργείου Περιβάλλοντος εξαντλείται σε πέργκολες, σκάλες πρόσβασης σε παραλίες, κ.λπ., κλπ., ενώ αφορά ελάχιστα κτίσματα.
Μεταξύ των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα περιλαμβάνονται μεγάλες μονάδες, όπως το Καψής, το Κέρνος, το Αμιράντες, το Μπλου Σιι, το Ερι, το Γκολντεν Σταρ, το Σερίτα, το Μίνοαν Πρινσ, κ.ά.. Για το θέμα ενημερώθηκαν οι τουριστικοί φορείς και αναμένονται παρεμβάσεις.
Όπως γράφει σήμερα η ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ "...Ωστόσο, οι "μεγάλοι" παραβάτες, σε ό,τι αφορά την έκταση που καταλαμβάνουν οι αυθαιρεσίες, προέρχονται από τον κλάδο των ξενοδόχων. Τουλάχιστον δέκα μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες σε Ηράκλειο, Λασίθι και Χανιά έχουν προχωρήσει σε αυθαίρετες κατασκευές, που υπερβαίνουν σε έκταση τα 13.000 τ.μ., δηλαδή ξεπερνά το 50% του συνολικού εμβαδού αυθαίρετων κατασκευών που έχουν καταγραφεί σε όλη την Κρήτη και για τις οποίες έχουν εκδοθεί πρωτόκολλα κατεδάφισης. Μάλιστα, τμήμα των περιπτώσεων εστιατορίων και καφέ που έχουν ανεγερθεί σε αιγιαλό και παραλία ανήκουν σε ξενοδοχειακές μονάδες. Οι πιο κραυγαλέες σε έκταση περιπτώσεις αφορούν σε αυθαιρεσίες πάνω από 3.000 τ.μ. με την κατασκευή ύφαλων και έξαλλων κατασκευών στη θάλασσα ή την ανέγερση τοιχίων, μπαρ και ξύλινων εξεδρών. Μαζί με τους παράνομους ιδιώτες έκθετοι απέναντι στην κείμενη νομοθεσία βρίσκονται ακόμη και Δήμοι, όπως του Αγίου Νικολάου και της Βιάννου. Για την πρώτη περίπτωση έχουν εκδοθεί πρωτόκολλα κατεδάφισης, τα οποία αφορούν σε επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό την εποπτεία της Δημοτικής Επιχείρησης (π.χ. καντίνες), ενώ στη δεύτερη περίπτωση οι αυθαιρεσίες αφορούν σε έργα οδοποιίας και λιμενικών έργων".
Το σωστο είναι να εφαρμόζεται ο νόμος αλλά υπάρχει και το timing.Δηλαδή λίγο πριν την σεζόν θυμήθηκαν την εφαρμογή του νόμου?Δεν είναι ύποπτο?Μήπως... θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλήματα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΟτι πρέπει να γίνουν οι κατεδαφίσεις πρέπει να γίνουν. Ας κοιτάμε όμως λίγο και την χρονική περίοδο που αυτές γίνονται. Γιατί δεν μπορούν να το κάνουν τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο και το κάνουν λίγο πριν την έναρξη της σαιζόν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης ίσως είναι καιρό να επανεξετάσουμε το "αιγιάλειο κύμα". Σε όλες τις χώρες που λειτουργούν τουριστικά θέρετρα το θέρετρο νοείται δίπλα στη θάλασσα, στην Ελλάδα νοείται 200 μέτρα μακριά της.
Και τρίτο και τελευταίο, όσοι έχουν αυθαίρετα τα έχουν τριπλοπληρώσει. Μα στη κτηματική, μα στη πολεοδομία, μα στο λιμενικό, μα στο Δήμο. Το κράτος δεν σε αφήνει να τα νομιμοποιήσεις, σου χρεώνει πρόστιμα για να εισπράτει κάθε λίγο και λιγάκι. Αυτοί είμαστε.