Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Markit: Εξακολουθεί η συρρίκνωση της μεταποίησης...


Ο μεταποιητικός τομέας της Ελλάδας εξακολούθησε να συρρικνώνεται κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, καθώς η παραγωγή υποχώρησε σημαντικά εν μέσω της παρατεταμένης μείωσης των νέων παραγγελιών. Οι μειωμένες απαιτήσεις παραγωγής επέφεραν αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση και την αγοραστική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του μήνα, καθώς αμφότερες υποχώρησαν σημαντικά με ρυθμούς ελαφρώς ταχύτερους από τις αντίστοιχες μέσες τιμές του έτους. Εντωμεταξύ, περαιτέρω συμπίεση καταγράφηκε στα περιθώρια λειτουργικών κερδών, καθώς οι τιμές εκροών μειώθηκαν, παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες βρίσκονται αντιμέτωπες με υψηλότερο μέσο κόστος εισροών. 
Κλείνοντας στις 41.4 μονάδες, τιμή χαμηλότερη από τις 41.8 μονάδες του Νοεμβρίου, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI® – Purchasing Managers’ Index®) –ένας σύνθετος δείκτης, ο οποίος έχει σχεδιαστεί προκειμένου να παρέχει μια συνοπτική εικόνα της απόδοσης στη μεταποιητική οικονομία– υπέδειξε περαιτέρω σημαντική επιδείνωση της "υγείας" του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, σύμφωνα με την μηναία πανευρωπαϊκή έρευνα της Markit.


Η τιμή του κύριου δείκτη ήταν ίδια με τη μέση τιμή που καταγράφηκε σε όλη τη διάρκεια του τετάρτου τριμήνου, η οποία ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από την αντίστοιχη τιμή του τρίτου τριμήνου που ανερχόταν στις 42.0 μονάδες.
Η παραγωγή στα εργοστάσια των Ελλήνων παραγωγών μειώθηκε απότομα και με επιταχυνόμενο ρυθμό κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, σημειώνοντας τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα τεσσάρων μηνών.
Η παραγωγή ενδιάμεσων προϊόντων περιορίστηκε έντονα σε σύγκριση με το Νοέμβριο, μολονότι σημαντική ήταν η μείωση της παραγωγής καταναλωτικών και κεφαλαιουχικών αγαθών. Τον Δεκέμβριο, η υποχώρηση των επιπέδων παραγωγής ήταν αποτέλεσμα της περαιτέρω μείωσης των εισερχόμενων νέων εργασιών, η οποία καταγράφηκε για τεσσαρακοστό συνεχή μήνα.
Ο ρυθμός μείωσης, κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου της έρευνας, ήταν σε γενικές γραμμές αμετάβλητος σε σχέση με τον ραγδαίο ρυθμό μείωσης που καταγράφηκε το Νοέμβριο.
Πιο συγκεκριμένα, ο ρυθμός μείωσης των επιπέδων εισερχόμενων νέων παραγγελιών εξαγωγών που έλαβαν οι Έλληνες κατασκευαστές άγγιξε τα επίπεδα-ρεκόρ.

Η απασχόληση στα εργοστάσια των Ελλήνων κατασκευαστών περιορίστηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, καθώς ορισμένες επιχειρήσεις προσάρμοσαν την παραγωγική τους ικανότητα ώστε να συμβαδίζει καλύτερα με το μικρότερο φόρτο εργασίας. Πιο αναλυτικά, υπήρξαν ενδείξεις πλεονάζοντος εργατικού δυναμικού παρά τη μείωση προσωπικού, με αποτέλεσμα οι αδιεκπεραίωτες εργασίες να περιοριστούν και πάλι απότομα.

Ο όγκος αγορών που πραγματοποίησαν οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών εξακολούθησε να περιορίζεται κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου. Ο ρυθμός μείωσης ήταν βραδύτερος σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, παρέμεινε ωστόσο εξίσου έντονος. Υπήρξαν αναφορές από μέλη του πάνελ σχετικά με τις προσπάθειες τις οποίες κατέβαλλαν για εξάντληση των αποθεμάτων πρώτων υλών, δεδομένων των δυσχερειών σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα.
Πράγματι, όπως συνέβη και με τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων, τα αποθέματα προμηθειών περιορίστηκαν έντονα κατά τη διάρκεια του μήνα.

Οι μέσες τιμές κόστους αυξήθηκαν με σταθερό ρυθμό κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, με μέλη του πάνελ να αναφέρουν αύξηση στις τιμές ορισμένων πρώτων υλών. Εντούτοις, οι τιμές χρέωσης των Ελλήνων κατασκευαστών εξακολούθησαν να μειώνονται με έντονο ρυθμό, ο οποίος ήταν ελαφρώς βραδύτερος από τον αντίστοιχο του Νοεμβρίου.

Δείκτης Κερδοφορίας 

Ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας του Οκτωβρίου στην ερώτηση σχετικά με την κερδοφορία: 
Τους τρεις τελευταίους μήνες μέχρι τον Οκτώβριο καταγράφηκε απότομη και επιταχυνόμενη μείωση στην κερδοφορία των Ελλήνων κατασκευαστών. Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Κερδοφορίας υποχώρησε από τις 34.8 μονάδες της προηγούμενης περιόδου της έρευνας και σημείωσε χαμηλό τριών μηνών στις 33.8 μονάδες. Στις περιπτώσεις που παρατηρήθηκε μείωση των περιθωρίων κέρδους, το γεγονός αυτό συνδέθηκε από τους ερωτηθέντες στην έρευνα τόσο με τη μείωση των τιμών πώλησης όσο και με το υψηλότερο κόστος των προμηθειών.

Δείκτης Μελλοντικής Παραγωγής 

Τον Ιούλιο του 2012, μία καινούργια ερώτηση συμπεριλήφθηκε στο ερωτηματολόγιο της έρευνας για τον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI του τομέα Μεταποίησης στην Ελλάδα, η οποία αφορά τις προοπτικές των εταιρειών ως προς τα επίπεδα παραγωγής:  Τον Οκτώβριο, οι Έλληνες κατασκευαστές παρέμειναν σε γενικές γραμμές απαισιόδοξοι σχετικά με τις προοπτικές για τα επίπεδα της παραγωγής μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Ο Δείκτης Μελλοντικής Παραγωγής υποχώρησε από την τιμή των 40.9 μονάδων του Σεπτεμβρίου στις 37.8 μονάδες, υποδεικνύοντας αύξηση του βαθμού απαισιοδοξίας. Στους λόγους, για τους οποίους οι επιχειρήσεις αναμένουν ύφεση τη χρονιά που έρχεται, συμπεριλαμβάνονται η εξασθενημένη ζήτηση, η έλλειψη ρευστότητας και οι υψηλότεροι φόροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου