Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

ALPHABANK: Πρωτογενές πλεόνασμα το 2012 !!!


- Η ανάδειξη πρωτογενούς πλεονάσματος σταθμός και αφετηρία θετικών οικονομικών εξελίξεων, σύμφωνα με την Διεύθυνση Μελετών της τράπεζας 
- Η άρση των στρεβλώσεων αντιαναπτυξιακού χαρακτήρα και η ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού λυδία λίθος της προσαρμογής και της σταθεροποίησης της οικονομίας 

Πιο κοντά στην επίτευξη πλεονάσματος στο ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης ήδη από το 2012, έναντι ελλείμματος -1,5% του ΑΕΠ που προβλέπει η Τρόικα και -1,2% του ΑΕΠ που προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2013. Αυτό προκύπτει από την πολύ καλύτερη του αναμενομένου εκτέλεση του Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης στο 11μηνο Ιαν.-Νοεμ. 2012. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από το Δελτίο Οικονομικών Μελετών της ALPHABANK, η οποία συνεχίζει να δίνει "τονωτικές ενέσεις" στην χειμαζόμενη ελληνική οικονομία. Όπως αναφέρεται " Η εκτέλεση του Π2012 αποδεικνύεται καλύτερη του αναμενομένου λόγω κυρίως της εντυπωσιακής πτώσης των πρωτογενών δαπανών της γενικής κυβέρνησης (σε προσαρμοσμένη ταμειακή βάση) κατά -9,1% σε ετήσια βάση στο 11μηνο.’12 και παρά την απογοητευτική πτώση των εσόδων της γενικής κυβέρνησης κατά -1,5% στο 11μηνο.’12.
Ειδικότερα, σημειώνεται η πτώση των εσόδων:
α) της Κεντρικής Κυβέρνησης κατά -1,4% σε ετήσια βάση,
β) των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ) κατά -3,9%, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) κατά -3,8% και η σημαντική αύξηση των ιδίων εσόδων των νομικών προσώπων που είναι ενταγμένα στη γενική κυβέρνηση κατά 20,6%.

Η πτώση των εσόδων της γενικής κυβέρνησης προέκυψε παρά τη σημαντική αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των συνεπών φορολογουμένων το 2012, και οφείλεται κατά ένα μέρος στη μεγαλύτερη του αναμενομένου πτώση των πρωτογενών δαπανών της γενικής κυβέρνησης, καθώς και στη μεγαλύτερη του αναμενομένου ύφεση στην οικονομία.
Ωστόσο, κατά το 2012 επιβλήθηκαν νέα φορολογικά μέτρα ύψους € 11,9 δις που αν είχαν σχεδιαστεί με πιο πρακτικό τρόπο και αν εισπράττονταν με στοιχειώδη αποτελεσματικότητα και δικαιοσύνη από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες θα οδηγούσαν με μεγάλη βεβαιότητα σε θετική αύξηση των εσόδων της γενικής κυβέρνησης στο περασμένο έτος και σε ακόμη πιο εντυπωσιακή βελτίωση των δημοσίων οικονομικών της χώρας.

Η εξάλειψη του πρωτογενούς ελλείμματος της ΓΚ από το 2012 δίνει αβάντα ύψους άνω των € 2,9 δις στην επιδίωξη της χώρας για δημιουργία σημαντικού ήδη πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2013. Αυτή η εξέλιξη συμβάλλει από μόνη της στην αναγκαία βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα και στην προσπάθεια για πιο έγκαιρη ανάκαμψη της οικονομίας.
Επιπλέον, αυτές οι δημοσιονομικές εξελίξεις συνδυάζονται και με την δραστική μείωση του ελλείμματος του εξωτερικού ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών της χώρας, στο -2,9% του ΑΕΠ το 2012 και στο -0,8% του ΑΕΠ το 2013, με προοπτική επίτευξης πλεονάσματος ύψους 1,1% του ΑΕΠ και στο ισοζύγιο αυτό το 2014, από έλλειμμα άνω του 14% του ΑΕΠ το 2007 και το 2008.
Η συνεπαγόμενη απαλλαγή της χώρας από τα ανωτέρω ελλείμματα που την οδήγησαν στη χρεοκοπία και στην οικονομική κατάρρευση, μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για την ανάκτηση της αναγκαίας αξιοπιστίας και της οικονομικής της ανεξαρτησίας, με έγκαιρη είσοδό της σε πορεία υγιούς ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας από το 2014. 

Τέλος οι επιτελείς της τράπεζας διαπιστώνουν προβλήματα στον φορολογικό μηχανισμό και προτείνουν: "Συμπερασματικά, αντί να υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια για έγκαιρη είσπραξη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς το ελληνικό δημόσιο στην περίοδο της κρίσης, επιβάλλονται νέοι φόροι στους συνεπείς φορολογούμενους και νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στις επιχειρήσεις γενικά και στα ακίνητα ειδικότερα, που θέτουν νέα εμπόδια στην ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των ασυνεπών φορολογουμένων (ιδιωτών και επιχειρήσεων) διογκώνονται.
Παρά τις εξαιρετικά ικανοποιητικές εξελίξεις στον τομέα της δημοσιονομικής προσαρμογής, οι εξελίξεις στο φορολογικό σύστημα της χώρας αποτελούν μια εξαιρετικά επώδυνη για τη χώρα αποτυχία των κρατικών υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με την είσπραξη των φόρων και των έκτακτων εισφορών που επιβάλλονται στην προσπάθεια για έξοδο της χώρας από τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της. Οι υπηρεσίες αυτές έχουν επιτρέψει την έξαρση της φοροδιαφυγής σε μια περίοδο κατά την οποία οι συνεπείς φορολογούμενοι, ακόμη και οι χαμηλόμισθοι, επιβαρύνονται υπέρμετρα με νέες φορολογικές επιβαρύνσεις επωμιζόμενοι με προκλητική ανισομέρεια το βάρος της απολύτως αναγκαίας αποκατάστασης της δημοσιονομικής ισορροπίας και της αξιοπιστίας της χώρας διεθνώς'.

Καλά νέα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου