Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

ΙΟΒΕ: Nέα -μικρή- επιδείνωση του Οικονομικού Κλίματος


- Υποχώρηση και σε ξενοδοχεία και πρακτορεία

 Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Οκτώβριο υποχωρεί ελαφρώς στις 75,8 μονάδες, από 76,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας για τον μήνα Οκτώβριο, που κάνει το Ι.Ο.Β.Ε.. Η μικρή βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία και στις Κατασκευές, αντισταθμίζεται από την έντονη μείωση των προσδοκιών στις Υπηρεσίες και το Λιανικό Εμπόριο, αλλά και την περαιτέρω υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Η παράταση της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές για τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για άλλον έναν μήνα επηρεάζει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα. Η μεταστροφή της διεθνούς ρητορικής για την Ελλάδα προς το ευμενέστερο επηρέασε κυρίως τις επιχειρηματικές προσδοκίες και τροφοδότησε κάποιες σταθεροποιητικές τάσεις, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για ουσιαστική βελτίωση του κλίματος. Οι εξελίξεις κατά τον τρέχοντα μήνα θα είναι σε κάθε περίπτωση καθοριστικές για τις αβεβαιότητες που κυριαρχούν στη χώρα (πολιτική, νομισματική, χρηματοδοτική, στρατηγική κατεύθυνση κτλ) και υπό αυτή την έννοια η πορεία του δείκτη τον Νοέμβριο αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Αναλυτικότερα:
 στη Βιομηχανία, πτωτικά κινούνται οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής, ενώ οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης ενισχύονται ελαφρά, με τα αποθέματα να αποκλιμακώνονται ήπια.
 στις Υπηρεσίες, όλοι οι δείκτες επιδεινώνονται: οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους και πολύ περισσότερο οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση χάνουν έδαφος, ενώ και οι δυσμενείς προβλέψεις για τη ζήτηση του τομέα καταγράφουν περαιτέρω πτώση.
 στο Λιανικό Εμπόριο, ο δείκτης των εκτιμήσεων των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις υποχωρεί σημαντικά, εξέλιξη ανάλογη με τις προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των πωλήσεων, όταν οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα ελαφρώς κλιμακώνονται.
 στις Κατασκευές, οι απαισιόδοξες προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων παραμένουν στα ίδια επίπεδα, αλλά οι αρνητικές προσδοκίες για την απασχόληση του τομέα εξομαλύνονται αισθητά.
 στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού αμβλύνονται ελαφρά, ενώ αντίθετα οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνονται. Η πρόθεση για αποταμίευση το επόμενο 12μηνο αγγίζει νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ τέλος, η επιδείνωση των δυσοίωνων προβλέψεων για την εξέλιξη της ανεργίας είναι οριακή.



Ειδικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα Ξενοδοχεία – Εστιατόρια χάνει έδαφος τον Οκτώβριο και διαμορφώνεται στις 80,7 μονάδες (από 86,4), στα ίδια σχεδόν επίπεδα έναντι της αντίστοιχης περσινής τιμής του (78,1 μονάδες). Η επιδείνωση οφείλεται πρωτίστως στην πτώση των πωλήσεων αυτής της περιόδου, με το σχετικό δείκτη να χάνει 10 μονάδες, περιοριζόμενος στις -17 μονάδες, ενώ και ο δείκτης της προβλεπόμενης ζήτησης υποχωρεί (στις -42 από -39 μονάδες). Πάντως σε όρους τρέχουσας κατάστασης των επιχειρήσεων, το σχετικό ισοζύγιο εξασθενεί, παραμένοντας ωστόσο θετικό (στις +26 από +32 μονάδες), καθώς οι επιχειρήσεις έχουν κατορθώσει να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον χαμηλής ζήτησης. Ως προς την απασχόληση, ο σχετικός δείκτης είναι αρνητικός (-18 μονάδες), ενώ στις τιμές, οι προσδοκίες αποκλιμάκωσης εξομαλύνονται ελαφρά, με το σχετικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις -15 μονάδες (από -18). Τέλος, περιορίζεται στο 6%, το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ακώλυτη επιχειρηματική λειτουργία, με τα 7/10 των επιχειρήσεων να κρίνουν ως βασικότερο εμπόδιο την ανεπάρκεια ζήτησης και ένα 16% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης.

Υποχώρηση όμως καταγράφουν οι επιχειρηματικές προσδοκίες και στα Τουριστικά Πρακτορεία τον Οκτώβριο, με το σχετικό δείκτη να κινείται στις 57,8 μονάδες (από 65,5 μονάδες), χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή τιμή του (62,1 μονάδες). Ο δείκτης των εκτιμήσεων για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων μεταβάλλεται αρνητικά, από τις -13 στις -29 μονάδες, ενώ μεγάλη πτώση σημειώνουν και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση (στις -47 από -31 μονάδες ο δείκτης). Η κατακόρυφη μείωση της προβλεπόμενης ζήτησης τον περασμένο μήνα, δίνει τη θέση της σε μικρή άνοδο τον Οκτώβριο (-47 από -56 μονάδες το ισοζύγιο), ενώ από τα υπόλοιπα στοιχεία, οι προοπτικές για την απασχόληση παραμένουν σε πολύ δυσμενή επίπεδα (το σχετικό ισοζύγιο στις -47 από -50 μονάδες). Στις τιμές, ο σχετικός αποπληθωριστικός δείκτης εξομαλύνεται στις -29 μονάδες (από -38), ενώ τέλος, το ποσοστό εκείνων που αναφέρουν απρόσκοπτη δραστηριότητα παραμένει στο 12-13%, με το 53% των επιχειρήσεων να δηλώνει την ανεπάρκεια ζήτησης και το 30% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου