Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Εγκαίνια του ερευνητικού κέντρου του Navarino Environmental Observatory


Τα εγκαίνια του ερευνητικού κέντρου του Navarino Environmental Observatory (ΝΕΟ) πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 27 Οκτωβρίου στην Costa Navarino, τοποθετώντας τη Μεσσηνία στο επίκεντρο του παγκόσμιου επιστημονικού ενδιαφέροντος. 
Η σύμπραξη του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, της Ακαδημίας Αθηνών και της ΤΕΜΕΣ για την ίδρυση και λειτουργία του ΝΕΟ, ενός διεθνούς ερευνητικού κέντρου για τη μελέτη της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο, αποτελεί πρότυπο παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας και του ιδιωτικού τομέα, καταδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η εφαρμογή της επιστημονικής γνώσης και η συνεργασία όλων των φορέων αποτελεί βασική προϋπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες. Η τελετή που έλαβε χώρα με μεγάλη συμμετοχή, παρουσίασε αυτήν την επιτυχημένη συνεργασία, η οποία ήδη καθιερώνεται ως ένας διεθνούς εμβέλειας επιστημονικός κόμβος και αφήνει το σημάδι του στην παγκόσμια έρευνα για την κλιματική αλλαγή.

Η παρουσία και λειτουργία του ΝΕΟ στη Μεσσηνία είναι εξαιρετικά σημαντική για την ίδια την περιοχή αλλά και για τη χώρα, καθώς τοποθετεί τη Μεσσηνία και την Ελλάδα στην αιχμή της έρευνας και της εκπαίδευσης σε περιβαλλοντικά θέματα. Επίσης, κρατά τα θέματα του περιβάλλοντος στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας στην περιοχή της Μεσσηνίας.
Εκτός της επιστημονικής κοινότητας, το έργο του ΝΕΟ είναι προσβάσιμο σε επισκέπτες, σχολεία και Πανεπιστήμια και μέσω του Navarino Natura Hall by Hellenic Postbank που έχει δημιουργηθεί από τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, της Ακαδημίας Αθηνών, του Navarino Foundation, της HELMEPA, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας και της Οργάνωσης Γη. Αυτό το διαδραστικό περιβαλλοντικό κέντρο στην Costa Navarino, είναι αφιερωμένο στη Μεσσηνιακή φύση και στα σύγχρονα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Επίσημοι προσκεκλημένοι και κεντρικοί ομιλητές της τελετής ήταν η Πρόεδρος και ο 1ος Αντιπρόεδρος της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας των Επιστημών, Καθ. Barbara Cannon και Καθ. Stefan Claesson αντίστοιχα. Τα εγκαίνια τίμησαν επίσης με την παρουσία τους, η Υπουργός Τουρισμού κα. Όλγα Κεφαλογιάννη, η Ευρωβουλευτής κα. Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. Σαμπαζιώτης, ο Πρέσβης της Σουηδίας κ. Malmqvist και Πρέσβεις άλλων χωρών, ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Αλευράς, ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης κ. Γιαννημάρας, ο Δήμαρχος Μεσσήνης κ. Αναστασόπουλος, ο Δήμαρχος Οιχαλίας κ. Μπάμης, ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κ. Καφαντάρης, ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κόλλιας, ο Αντιδήμαρχος Καλαμάτας κ. Ηλιόπουλος, οι Μητροπολίτες Μεσσηνίας και Τριφυλίας, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Καραχάλιος και ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΤ κ. Καπαρουνάκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Μανιάτης, εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και φορέων, καθώς και πολλοί ακόμη εξέχοντες καλεσμένοι.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε επίσης συζήτηση πάνελ για το Μεσογειακό Κλίμα και Περιβάλλον, με συντονιστή τον Anders Wijkman (Ανώτατο Σύμβουλο του Περιβαλλοντικού Ινστιτούτου Στοκχόλμης, Πρόεδρο του Rome Club και πρώην Βοηθό Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ). Επίσης, ο Καθ. Πέτρος Θέμελης (Επιτιμος Καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας) έδωσε διάλεξη με θέμα «Το Περιβάλλον και η σημασία του στην Αρχαία Ελλάδα».

Στην ομιλία του ο Καθ. Kåre Bremer, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Στοκχόλμης, δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που έχουμε πλέον αυτήν τη βάση στην Πελοπόννησο, και καθώς έχουμε έντονη δραστηριοποίηση από την Αρκτική έως τους Τροπικούς, το ΝΕΟ θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για να αναπτύξουμε τις δραστηριότητές μας στη Μεσόγειο. Χαίρομαι που διαπιστώνω πως ήδη έχουν γίνει αρκετές κοινές δημοσιεύσεις επιστημονικών άρθρων και πως ετοιμάζονται πολλά ακόμη».
Ο Καθ. Γεώργιος Κοντόπουλος, Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, συνέχισε αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι: «Το ΝΕΟ αποτελεί στην Ελλάδα, ένα σπάνιο παράδειγμα σύμπραξης μεταξύ του επιστημονικού και τουριστικού τομέα, που βελτιώνει το πώς κατανοούμε το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Η τοποθεσία του NEO αποτελεί κομβικό σημείο για τη Μεσόγειο και είμαι βέβαιος πως το ΝΕΟ θα έχει σημαντική επιστημονική συμβολή στο πώς αντιλαμβανόμαστε και προστατεύουμε το περιβάλλον».
Ο Καθ. Γρηγόριος Σκαλκέας, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) πρόσθεσε: «Είναι τιμή και προνόμιο για το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών να συνεργαστεί και να συμβάλλει σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, όπου επιστήμονες από όλο τον κόσμο, που έχουν ως πεδίο μελέτης τα σύγχρονα περιβαλλοντικά θέματα, μπορούν να ανταλλάξουν ιδέες και να αναπτύξουν μεθόδους επιστημονικής έρευνας».

Ο κ. Αχιλλέας Β. Κωνσταντακόπουλος, Πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ, σημείωσε: «Είμαι πολύ υπερήφανος που στην περιοχή μας τη Μεσσηνία, έχει δημιουργηθεί ένας διεθνούς εμβέλειας επιστημονικός κόμβος, που αφήνει το σημάδι του στην παγκόσμια έρευνα για την κλιματική αλλαγή. Η ύπαρξη του ΝΕΟ και το σημαντικό έργο που γίνεται εδώ, αποτελεί κίνητρο και παράδειγμα για όλους μας για να ξεπερνάμε τις προσδοκίες μας και να λειτουργούμε με σεβασμό στο φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον. Η πολιτική που ακολουθούμε στην Costa Navarino, το να διαφυλάσσουμε και να προβάλλουμε τη μεγαλύτερη αξία που έχουμε, το φυσικό πλούτο, είναι μονόδρομος για όλους μας».

Η Πρόεδρος της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας των Επιστημών, Καθ. Barbara Cannon, ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία της, πως «Τα εγκαίνια του ΝΕΟ μας δείχνουν πως οι περιβαλλοντικές αλλαγές δεν σχετίζονται πάντα με καταστροφές, αλλά μερικές φορές φέρνουν νέες προοπτικές, νέες ευκαιρίες για να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη με διαφορετικό τρόπο, το οποίο και βλέπω να συντελείται μέσα από τη δημιουργία του Ερευνητικού Κέντρου».
Στη δεύτερη κεντρική ομιλία, ο Καθ. Stefan Claesson, Αντιπρόεδρος της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας των Επιστημών, τόνισε: «Πιστεύω πως αυτή η νέα πρωτοβουλία είναι ένα σπάνιο δείγμα συνεργασίας μεταξύ των επιστημών και του ιδιωτικού τομέα, το οποίο από μόνο του είναι μία επιτυχία και ελπίζω πως θα αποτελέσει ένα μοντέλο-πρότυπο για μελλοντικές ενέργειες. Σε αυτές τις δύσκολες εποχές, δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι για να νιώθουμε αισιοδοξία, αλλά το ερευνητικό κέντρο ΝΕΟ είναι ένας από τους λίγους».

 Η Υπουργός Τουρισμού κα. Όλγα Κεφαλογιάννη, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, σημείωσε: «Η συμβολή του ΝΕΟ στην παγκόσμια προσπάθεια, η δραστηριοποίηση και οι επιδόσεις του σαφώς και μπορούν να αποτελέσουν έναν κρίκο στην τεράστια αλυσίδα των συνεργειών που αναδεικνύουν τη χώρα. Τέτοιες κινήσεις συμβάλλουν και στην αναβάθμιση του τουριστικού τομέα που για την Ελλάδα αποτελεί εθνική υπόθεση και χρειάζεται τη συστράτευση όλων μας. Θεωρώ σημαντική τη συμβολή του ερευνητικού κέντρου του NEO και πιστεύω πως παρόμοιες πρωτοβουλίες αποτελούν δείγμα της νέας δημιουργικής Ελλάδας».

Η Ευρωβουλευτής κα. Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, τόνισε κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση: «Είναι χαρά και τιμή να βρίσκομαι στον τόπο του αείμνηστου Βασίλη Κωνσταντακόπουλου το όραμα του οποίου μεταμόρφωσε τη Μεσσηνία σε μια κοιτίδα αειφόρου ανάπτυξης για τη Μεσόγειο και όχι μόνο, προβάλλοντας τη χώρα μας διευθνώς, έλκοντας το ενδιαφέρον τουριστών σε μια περίοδο που το έχουμε ιδιαίτερα ανάγκη. Το ερευνητικό κέντρο δεν είναι μόνο ένα στολίδι για τον τόπο αυτό και για τη χώρα μας, αλλά είναι και ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την έρευνα, απαραίτητη στις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου