Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Ελληνικό προξενείο Κωνσταντινούπολης...


- Φίλτατε Δημήτρη Αβραμόπουλε οφείλεις να παρέμβεις
- Αν και ειδοποιήθηκε το ελληνικό προξενείο από τις τουρκικές αρχές δεν έκανε τίποτα, γιατί ήταν 12 το βράδυ (!!!)

Ακούμε κατά καιρούς διάφορα για το γενικό προξενείο μας στην Κωνσταντινούπολη, που δεν τιμούν την χώρα μας, αλλά το χθεσινό ξεπερνά κάθε όριο, και γι αυτό το δίνουμε στη δημοσιότητα, ώστε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, γνωστός για την αγάπη του στον Τουρισμό, να λάβει τα μέτρα του.

Ελληνίδα υπήκοος, με ελληνικά ταξιδιωτικά έγγραφα, κρατήθηκε για περισσότερες από 20 ώρες από τις τουρκικές αρχές (!!!) , χωρίς να εμφανιστεί κανείς από το ελληνικό προξενείο, και εάν δεν υπήρχε παρέμβαση από την Αθήνα θα είχε απελαθεί στη Γεωργία.

ΝΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΚΔΟΤΟ, δυστυχώς είναι πραγματικό περιστατικό.


Η κυρία αυτή, γνωστή μηχανικός διευθύντρια σε μεγάλη κατασκευαστική εταιρία, ταξίδεψε μέσω Κωνταντινούπολης, στο Μπατούμι της Γεωργίας, σε συγγενικά της πρόσωπα, μέσω Κωνσταντινούπολης.

Στην επιστροφή είχε την ατυχία στην ολιγόωρη παραμονή της στην Κωνσταντινούπολη να τις κλέψουν την τσάντα με τα ταξιδιωτικά της έγγραφα και την κάρτα επιβίβασης για την πτήση της προς την Αθήνα. Συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές το απόγευμα της Τρίτης και εκεί άρχισε ο γολγοθάς της, καθώς οι Τούρκοι δεν παίζουν με αυτά τα θέματα, ειδκά δε όταν έχουν να κάνουν με Έλληνα.

Συγγενικά της πρόσωπα επικοινώνησαν με το προξενείο μας στην Κωνσταντινούπολη στις 17.00, εξηγώντας την σοβαρότητα του θέματος και πήραν την απάντηση να καλέσουν την επομένη το πρωί, γιατί το προξενείο ήταν κλειστό (!!!).
Στις 12.00 τη νύχτα οι τουρκικές αρχές ειδοποίησαν το ελληνικό προξενείο, ενώ η Ελληνίδα υπήκοος εκρατείτο σε μια τρώγλη στο αεροδρόμιο, χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο, σε άθλιες συνθήκες.
Ο γενικός πρόξενος έλειπε σε άδεια, ο πρόξενος δεν ενημερώθηκε και   ο τρίτος στην ιεραρχία, διπλωμάτης, αποφάσισε να μην κάνει τίποτα λόγω ώρας (σ.σ. τι θα έκανε άραγε αν ήταν η μητέρα του;).

Στο μεταξύ οι Τούρκοι ετοιμάζονταν να την απελάσουν στην Γεωργία.

Χθες το πρωί συγγενικά της πρόσωπα, βλέποντας την πρωτοφανή αδιαφορία και γνωρίζοντας ότι το ελληνικο προξενείο δεν ε΄χει κινηθεί καθόλου, έκαναν κάποια τηλέφωνα στην Αθήνα, προσπαθώντας απεγνωσμένα να βρουν πρόσωπο (sic) να παρέμβει για να μην απελαθεί η γυναίκα, ενώ έστειλαν και φωτοτυπία της ταυτότητάς της στο φαξ του προξενείου. Μέσω τρίτου προσώπου το θέμα έφθασε σε έμπειρο διπλωμάτη, ο οποίος παρενέβη προσωπικά και αποφασιστικά με αποτέλεσμα να ξεκουνήσει ο τρίτος με τουρκόφωνο επιτόπιο προσωπικό και να εμφανιστούν στο αεροδρόμιο στις 13.30 (!!!), σχεδόν δηλαδη μία ημέρα μετά.

Και βέβαια αμέσως η Ελληνίδα υπήκοος απελευθερώθηκε και επέστρεψε σπίτι της και όχι στη Γεωργία που ήθελαν να την στείλουν οι Τούρκοι...

Περιμένουμε την αντίδραση της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, την ευαισθησία της οποίας γνωρίζουμε από πρώτο χέρι.     

Κων/νος Δεριζιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου