Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Καμιά ανησυχία στη Σαντορίνη


 Καμιά ανησυχία για την ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Σαντορίνη δεν υπάρχει, σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή σεισμολογίας κ. Κ. Παπαζάχου στο atlantis-santorini.net. 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα " Με αφορμή τα δημοσιεύματα που είδαν σήμερα, 10/9/12, το φως της δημοσιότητας, με αφορμή τη σχετική επιστημονική δημοσίευση στο περιοδικό Nature, ο Καθηγητής σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Κώστας Παπαζάχος δήλωσε στο “ατλαντίς” τα ακόλουθα: “Τα ερευνητικά αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν χθές στο περιοδικό Nature από την ερευνητική ομάδα του Παν/μίου της Οξφόρδης, του Παν/μίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου αφορούν το γνωστό φαινόμενο της μαγματικής διείσδυσης που έλαβε χώρα στη Σαντορίνη μέχρι τις αρχές του 2012.
Το φαινόμενο αυτό παρακολουθήθηκε από την έναρξή του τον Ιανουάριο του 2011 από τα δίκτυα του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ), αλλά και στη συνέχεια από πολλές άλλες Ελληνικές και διεθνείς ερευνητικές ομάδες και τα σχετικά αποτελέσματα γνωστοποιήθηκαν τόσο στην κοινωνία της Σαντορίνης από το ΙΜΠΗΣ το φθινόπωρο του 2011 και εκτενέστερα τον Ιανουάριο 2012 αλλά και παρουσιάστηκαν κατά καιρούς σε διεθνή συνέδρια και επιστημονικά περιοδικά, όπως π.χ. το συνέδριο MemoVolc2012 το οποίο διοργανώθηκε το Μάρτιο του 2012 στη Σαντορίνη.

Από τα αποτελέσματα αυτά, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσφατης δημοσίευσης στο περιοδικό Nature, προκύπτει με σαφήνεια ότι το φαινόμενο της μαγματικής διείσδυσης έλαβε χώρα κυρίως μεταξύ του Ιανουαρίου του 2011 και του Απριλίου του 2012. Παράλληλα η έντονη μικροσεισμικότητα που συνόδευσε τη μαγματική διείσδυση εμφανίζει πλήρη ύφεση, με πλήρη σχεδόν απουσία ακόμα και μικρού μεγέθους σεισμών, ενώ και τα διαθέσιμα γεωχημικά στοιχεία δείχνουν αντίστοιχη ύφεση των θαλασσίων ανωμαλιών θερμοκρασίας. Κατά συνέπεια, είναι εντελώς αδικαιολόγητη η δημιουργία ανησυχίας σχετικά με τη συμπεριφορά του ηφαιστείου της Σαντορίνης και ιδίως οι υπερβολές που αναφέρθηκαν σε ορισμένα ΜΜΕ σχετικά με ένα ηφαίστειο που σήμερα “φουσκώνει” λόγω συνεχούς μαγματικής διείσδυσης.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις δε σημαίνουν ότι η πολιτεία και η επιστημονική κοινότητα πρέπει να διακόψουν τις ερευνητικές δραστηριότητες και τις σχετικές δράσεις πολιτικής προστασίας, μια και η Σαντορίνη είναι το σημαντικότερο και πιο ενεργό ηφαίστειο του χώρου του Αιγαίου.

Όμως, σε κάθε περίπτωση δε θα πρέπει οι σχετικές επιστημονικές ανακοινώσεις, να αποτελούν αφορμή για παρερμηνεία και δημιουργία κλίματος ανησυχίας, εντελώς αδικαιολόγητου για την περίπτωση της Σαντορίνης.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου