Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: Με την Ματιά του «ενεργού» επιχειρηματία στον Τουρισμό.

του ΚΩΣΤΑ Δ. ΛΕΒΕΝΤΗ

ΞΕΝΟΔΟΧΟΥ-ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Όταν ξεκινούσα στην Ευρώπη να προβάλω το Πήλιο το 1980 είχα θέμα επικοινωνιακό προκειμένου να γίνει κατανοητό που βρίσκεται με πολλά ευτράπελα που θα μπορούσα να σας διηγηθώ. Δεν τολμούσα να τους πω τον τρόπο πρόσβασης γιατι το να ελθει κάποιος στο Πήλιο το 1980 ηταν ένα άλλο ταξίδι …το ταξίδι του πώς να φτάσεις ….. Άλλοι καιροί άλλες νοοτροπίες άλλες δυναμικές άλλες υποδομές, μόλις 3000 κρεβάτια ξενοδοχειακές κλίνες είχε ο Βόλος και το Πήλιο μαζί, ενώ ο μέσος όρος διακοπών ήταν 14 μέρες ….Σήμερα βρισκόμαστε σ ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον υποδομών ,προσβάσεων επιχειρηματικής πρωτοβουλίας με ένα Πήλιο να έχει δικό του Αεροδρόμιο τουλάχιστον για τις παραδοσιακές του αγορές και με προοπτικές αν ενεργοποιηθούμε περισσότεροι, άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό να γίνει ένα αεροδρόμιο για την Μαγνησία ,για την Θεσσαλία ,για την Κεντρική Ελλάδα. Ενεργοποίηση και συνέργεια από τους περισσότερους «ενεργούς» επιχειρηματίες και από τους «ενεργούς» φορείς που θέλουν να κάνουν πράξη το ενδιαφέρουν τους για τον τουρισμό.
Η λέξη «ενεργούς» δεν έχει μπει τυχαία στα εισαγωγικά ειτε αυτή απευθύνετε στους φορείς ειτε στους επιχειρηματίες.
Οικονομικοί πόροι σε περίοδο κρίσης είναι σίγουρο ότι δεν υπάρχουν και εμείς οι επιχειρηματίες το γνωρίζουμε από πρώτο χέρι αφού είμαστε τα πρώτα θύματα του κράτους που καθυστερεί να πληρώσει…. αλλά βιάζετε να εισπράξει, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογεί ούτε σ μας αλλά ουτε και στους φορείς να ισχυρίζονται για την ανεπάρκεια τους των στοχευμένων δράσεων η το χειρότερο για την μη συμμετοχή τους λογω οικονομικής δυσχέρειας.
Πρέπει να μπει ένα τέλος στην δημοσιότητα των δήθεν «καλών πρακτικών» για τον τουρισμό ενώ στην ουσία πρακτικές οι οποίες δεν είναι στοχευόμενες δεν έχουν τα καλλίτερα δυνατα αποτελέσματα θα πρέπει να προβληματίζουν τους αποδέκτες ως προϊόντα απάτης και εμπαιγμού στο όνομα του τουρισμού.
Ακούγετε γελοίο όταν δηλωνετε, ότι «δίνουμε προτεραιότητα στον τουρισμό» γιατι είναι η ατμομηχανή της οικονομίας μας ,ενώ συγχρόνως δεν διαθέτουμε πολιτικές και πόρους για να τις πραγματοποιήσουμε. Αυτό είναι το σύνηθες ,αυτή είναι η πρακτική των περισσότερων εμπλεκομένων φορέων με την ηγεσία του τουρισμού το υπουργείο πολιτισμού και τουρισμού να δίχνει τον απαράδεκτο τρόπο
Πολιτική με τον Τουρισμό είναι απαράδεκτο και ανήθικο , δεν πρέπει γίνετε και ούτε να επιχειρείται , μόνο Πολιτική για τον Τουρισμό θα αναδείξει τον πολιτικό η την πολιτικό που θα επιχειρήσει για την τουριστική προοπτική αυτού του τόπου με έργα συνοδευόμενα με τους αντίστοιχους πόρους και όχι με λόγια και άδεια ουσιαστικού περιεχομένου κείμενα. Μόνο επιχειρηματική συνέργεια η οποία είναι στοχευόμενη με τα επαγγελματικά κριτήρια του σήμερα μπορεί να αποδώσει. Συνέργεια που στην περιοχή μας είναι μονόδρομος αφου το συντριπτικό μεγεθος των επιχειρήσεων δεν μπορούν να ακολουθήσουν δικές τους πρακτικές προβολής ποσο μάλλον υποδομές που αφορούν άμεσα η έμμεσα τον τουρισμό.
Τελείωσαν οι εποχές που τουριστικοί πράκτορες και tour operator αναλάμβαναν όλο το ρίσκο ενός προγράμματος από έναν προορισμό ,οποίος μάλιστα είναι και άγνωστος και με τιμολογιακές πολιτικές που διαφέρουν από αυτές των μαζικών προορισμών.
Στην Μαγνησία υπήρχαν και υπάρχουν πρακτικές συνέργειας που εδωσαν θετική ωθηση στην τουριστική προοπτική χωρίς όμως να λείπουν και πολιτικές με τον τουρισμό ,για να αναδειχθούνε δηλαδή ως φορείς, χωρίς ουσία ,οι οποίες και από δω και στο εξής ειμαι πεπεισμένος ότι θα πρεπει να καταγγέλλονται απ όπου και να προέρχοντε.
Αντιλαμβάνεται και ο τελευταίος κάτοικος της περιοχές τι θα σήμαινε σήμερα Μαγνησία ,Θεσσαλία χωρίς πτήσεις στην Νεα Ανχίαλο. Η τουριστική δραστηριότητα που κατά μεγάλο μέρος είναι εξαρτημένη με την Ελληνική Αγορά στις περισσότερες περιοχές θα ειχε φτάσει χωρίς τις πτήσεις στο ναδίρ των οικονομικών στοιχείων. Αντιλαμβάνεται και ο τελευταίος κάτοικος της περιοχές ότι η συνέχιση της στήριξης αυτής της προσπάθειας ουσιαστικά με πόρους και όχι με λόγια ότι είναι η Ελπίδα ανάκαμψης στην περιοχή μας. Γνωρίζω και γνωρίζετε ποιοι είναι αυτοί που εκταμιεύουν χρήματα από τα ταμεία για τον σκοπό αυτό όπως πολλοί καλά γνωρίζετε ποιοι θεωρητικά στηρίζουν την προσπάθεια.
Μέσα από τις θεσμικές και συνδικαλιστικές θέσεις που οι συνάδελφοι μου με τίμησαν και τους εκπροσωπώ θα έχω την ευκαιρία να καταγγείλω κάθε προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και της επιχειρηματικότητας όταν εμφανίζονται παραδείγματα πολιτικών με τον τουρισμό και δυστυχώς είναι πολλά είτε τον χτυπούν άμεση είτε έμμεσα. Τουναντίον είμαι και θα είμαστε στο πλάι όλων αυτών που δρουν με πολιτικές για τον τουρισμό. Η προβολή και οι κοινές δράσεις φορέων και ιδιωτικής πρωτοβουλίας θα πρέπει να ενδυναμωθούν είτε από πλευράς φορέων είτε από πλευράς ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Είναι μονόδρομος και διέξοδος στο αδιέξοδο που η οικονομική κρίση έχει διαμορφώσει. Είναι γεγονός ότι η επιτευχθείσα συμφωνία που η χώρα μας εξασφάλισε απομακρύνει το ενδεχόμενο της άτακτης χρεωκοπίας και αποκαθιστά σε σημαντικό βαθμό το αναγκαίο κλίμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης προς την χώρα. Εχουμε δρόμο μπροστά μας και ολα θα κριθούν από την αποφασιστικότητα την σοβαρότητα με την οποία θα κινηθούμε τις επόμενες εβδομάδες και κυρίως από την σοφία και αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού, που παρά τις μεγάλες θυσίες, ενωμένος, πιστεύω ότι θα στηρίξει τη δύσκολη πορεία μετασχηματισμού της οικονομίας της χώρας μας.
Είναι η ώρα εκκίνησης της υγιούς, εξωστρεφούς ανάπτυξης, η ώρα της νέας Ελλάδας, με τον τουρισμό πρωταγωνιστή σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια.
Σε αυτή την προσπάθεια και σε τοπικό επίπεδο πρέπει να αναλάβουμε τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες γιατί το οφείλουμε στις επόμενες γενιές με συγκεκριμένες πολιτικές με συμμετοχή αν είναι δυνατόν όλο και περισσοτέρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου