Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Ανοίγει η παραθεριστική κατοικία...

Τον δρόμο για νέες επενδύσεις στην αγορά δεύτερης κατοικίας στην Ελλάδα από πολίτες του εξωτερικού ανοίγει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας καθιστώντας πιο εύκολη την διαδικασία για τις παραμεθόριες περιοχές της χώρας. Πλέον η σχετική άδεια, όπως αναφέρει το συνήθως καλά πληροφορημένο ered.gr, που για τους αλλοδαπούς εκτός ΕΕ σημαίνει έως και δέκα μήνες αναμονής αλλά και επιπλέον κόστος ύψους €1.000 έως €5.000 λόγω δικηγορικών αμοιβών, θα χορηγείται σε περιφερειακό επίπεδο από επιτροπές που συγκροτούνται για το σκοπό αυτό και όχι σε κεντρικό επίπεδο και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Έτσι η διαδικασία θα είναι πολύ πιο απλή και λιγότερο χρονοβόρα.


Μεγάλες κερδισμένες από τις ρυθμίσεις του νέου νόμου για τις αμυντικές προμήθειες είναι η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική, οι οποίες δεν θα θεωρούνται πλέον παραμεθόριες περιοχές και έτσι οι αλλοδαποί εκτός χωρών της ΕΕ δεν θα χρειάζονται την ειδική άδεια από το ΥΠΕΘΑ για αγορά ακινήτου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της κτηματαγοράς η εξέλιξη αυτή θα ανοίξει τον δρόμο για πολλούς Ρώσους πολίτες οι οποίοι ενδιαφέρονται για την αγορά δεύτερης κατοικίας κυρίως στη Χαλκιδική και μέχρι τώρα λόγω της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα επέλεγαν άλλες χώρες, όπως η Κύπρος.

ΠΑράλληλα, απλουστεύεται και επιταχύνεται, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, και η διαδικασία καθορισμού της γραμμής αιγιαλού με την κατάργηση της απαιτούμενης έως τώρα σύμφωνης γνώμης του ΓΕΝ βάσει τροπολογίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο νέο νόμο για τις αμυντικές προμήθειες. Η σύμφωνη γνώμη θα διατυπώνεται από το ΓΕΕΘΑ μέσα σε αποκλειστική προθεσμία ενός μηνός, μετά την πάροδο της οποίας θα θεωρείται ότι η σύμφωνη γνώμη έχει χορηγηθεί. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, υπολογίζεται ότι η όλη διαδικασία συντομεύεται με τον τρόπο αυτό κατά τρεις περίπου μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου