Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Α. Σαμαράς: Σε επτά άξονες η επανεκκίνηση της οικονομίας


* Στο 4,5% ο συντελεστής ΦΠΑ στον τουρισμό και έμφαση στην τουριστική κατοικία

Τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 4,5% για τον Τουρισμό πρότεινε ο πρόεδρος της ΝΔ, κ. Αντώνης Σαμαράς, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του κόμματός του, σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο, το οποίο στηρίζεται σε επτά άξονες και στόχο έχει την επανεκκίνηση της οικονομίας...


Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της επικαιροποιημένης πρότασης της Ν.Δ. για την επανεκκίνηση της οικονομίας, το επονομαζόμενο «Ζάππειο ΙΙ», ειδικά για τον τουρισμό, ανακοίνωσε, πέρα από τη μείωση του ΦΠΑ, τη σταδιακή κατάργηση των λεγόμενων «φόρων υπέρ τρίτων» και τάχθηκε υπέρ της μόνιμης παραθεριστικής κατοικίας.

Οι επτά άξονες που πρότεινε για την ανάκαμψη της οικονομίας είναι οι ακόλουθοι:

1. Μείωση φορολογικών συντελεστών,

2. Τακτοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων από το παρελθόν,

3. Γενικότερη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος,

4. Νομιμοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων,

5. Εξόφληση οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες,

6. Δέσμευση των τραπεζών να διοχετεύσουν στην πραγματική οικονομία το 20-30% των εγγυήσεων που λαμβάνουν,

7. Μέτρα για την τόνωση της οικονομίας.

Παρουσιάζοντας τον πρώτο άξονα της πρότασης της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε για τολμηρή και αποφασιστική αλλά και μεσοπρόθεσμη μείωση των φορολογικών συντελεστών για όλους και συγκεκριμένα: ενιαίο συντελεστή κερδών 15% για όλες τις εταιρείες (flatrate), ανώτατο συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 40% από 45%, μείωση ΦΠΑ από 23% στο 19% και από 13% στο 9% και στο 4,5% για τον τουρισμό και σταδιακή κατάργηση των λεγόμενων «φόρων υπέρ τρίτων», ενώ για τα καύσιμα είπε ότι θα αφαιρεθεί σε δύο χρόνια ο ειδικός φόρος. Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο και για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 25%.

Ο δεύτερος άξονας αφορά την τακτοποίηση όλως των εκκρεμοτήτων από το παρελθόν με κατάργηση του πόθεν έσχες για την κατοικία, καθώς, όπως είπε, με την επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου το μόνο που επιτεύχθηκε είναι να «νεκρωθεί» κάθε δραστηριότητα στον κατασκευαστικό κλάδο και πρότεινε τη θέσπιση περιουσιολογίου για κάθε Έλληνα. Επίσης, πρότεινε την κατάργηση κάθε φορολογικής ποινής για ένα χρόνο προκειμένου οι φορολογούμενοι να δηλώσουν ό,τι έχουν και να επαναπατρίσουν τα χρήματα που έχουν στο εξωτερικό. Εξαίρεση, υπογράμμισε, οι πολιτικοί, με υποχρεωτική δήλωση πόθεν έσχες για όσους διετέλεσαν υπουργοί από το 1974 μέχρι σήμερα.

Ο τρίτος άξονας είναι η γενικότερη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος με τη θέσπιση ενός σταθερού πιο απλού και λιγότερου γραφειοκρατικού συστήματος που «χτυπάει» τη φοροδιαφυγή. Ο κ. Σαμαράς μίλησε για κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, με έναν ενιαίο νόμο για την ακίνητη περιουσία, έναν για φυσικά πρόσωπα και έναν για τις επιχειρήσεις, ενώ έκανε λόγο και για εφαρμογή αυστηρών ποινών για όσους πιάνονται να φοροδιαφεύγουν ή να εισφοροδιαφεύγουν.

Ο τέταρτος άξονας αφορά στη νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων κτισμάτων. «Σε αντίθεση με την Κυβέρνηση που αναφέρεται σε πρόσκαιρη τακτοποίηση,
εμείς σχεδιάζουμε συνολική πολιτική γης και νομιμοποίηση», είπε ο κ. Σαμαράς, ανακοινώνοντας παράλληλα την απαγόρευση κάθε είδους αυθαίρετης δόμησης από εδώ και στο εξής.

Πέμπτος άξονας είναι η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες (εφάπαξ συνταξιούχων, επιστροφή ΦΠΑ, πληρωμές σε συμβάσεις έργου και εργασίας, κ.λπ.). «Δεν μπορεί το κράτος να πρωτοστατεί στο κίνημα του δεν πληρώνω», είπε χαρακτηριστικά και εκτίμησε ότι με τον τρόπο αυτό θα διοχετευθούν στην αγορά στην αγορά περίπου 5 δισ . ευρώ.

Ο έκτος άξονας προβλέπει τη δέσμευση των τραπεζών να διοχετεύσουν στην πραγματική οικονομία το 20-30% των εγγυήσεων που λαμβάνουν.

Τέλος, ο έβδομος άξονας περιλαμβάνει τα μέτρα-«ανάσες» για την τόνωση της οικονομίας. Ανάμεσά τους η αύξηση επιδότησης επιτοκίου πρώτης κατοικίας κατά 2 μονάδες, το πρόγραμμα βελτίωσης ενεργειακού δυναμικού κτιρίων, η απορροφητικότητα ΕΣΠΑ και οι δημόσιες επενδύσεις. Ο κ. Σαμαράς τάχθηκε υπέρ μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων για μόνιμη παραθεριστική κατοικία. «Από το πρόγραμμα αυτό η ΝΔ προσδοκά 8 δισ. ευρώ στα δύο πρώτα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, εισηγήθηκε αξιοποίηση της Εγνατίας Οδού, επέκταση παραχώρησης του ΟΛΠ, ανάλογη αξιοποίηση σε λιμάνια, αεροδρόμια και επέκταση του Προαστιακού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου