Σε «ήρεμα νερά» και ξεπερνώντας τους σκοπέλους, όπως όλα δείχνουν, «πλέει» ο παγκόσμιος τουρισμός, με τις διεθνείς τουριστικές αφίξεις να καταγράφουν αύξηση σε ποσοστό περίπου 5% τους πρώτους μήνες του 2011...
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Τουριστικού Βαρόμετρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2011, σε όλες τις περιοχές του πλανήτη καταγράφηκε αύξηση του τουρισμού, με εξαίρεση τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική. Πρωτοπόρες στην αναπτυξιακή πορεία του τουρισμού ήταν η νότια Αμερική και η νότια Ασία (με ποσοστά 15% έκαστη), ακολουθούμενες από την υποσαχάρια Αφρική (13%) και την κεντρική και ανατολική Ευρώπη (12%).
Στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, παρατηρήθηκε επιβράδυνση της ανάπτυξης (6%), σε σχέση με τις πολύ καλές επιδόσεις του προηγούμενου έτους.
Τα στοιχεία ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα για την Ευρώπη (6%), ως αποτέλεσμα της ανάκαμψης του τουρισμού στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη και της προσωρινής ανακατανομής των ταξιδιών σε προορισμούς στη νότια και τη μεσογειακή Ευρώπη, λόγω των εξελίξεων στη βόρεια Αφρική (-9%) και τη Μέση Ανατολή (-10%).
Στην Αμερική ο τουρισμός εξελίχθηκε στα επίπεδα του παγκόσμιου μέσου όρου (5%), με τη νότια Αμερική και την Καραϊβική να εμφανίζουν δυναμική ανάπτυξη, σε αντίθεση με τη βόρεια και κεντρική Αμερική, όπου η ανάπτυξη ήταν περιορισμένη.
Όσον αφορά στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις, ξεπέρασαν τα 124 εκατ. το πρώτο δίμηνο του 2011, έναντι 119 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2010, με τις αναδυόμενες οικονομίες να συνεχίζουν να αυξάνονται (6%) με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι οι αναπτυγμένες (4%).
«Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι, παρά τις πολλές προκλήσεις, η ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού, η οποία ήταν εξαιρετικά έντονη το τελευταίο έτος, εδραιώνεται», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Taleb Rifai από την Κωνσταντινούπολη, όπου βρέθηκε για μια ειδική εκδήλωση με θέμα «Προώθηση της τουρισμού για την αειφόρο ανάπτυξη και μείωση της φτώχειας», στο πλαίσιο της 4ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Χώρες. Και πυμπλήρωσε: «Τα νέα είναι ιδιαίτερα θετικά για τις αναδυόμενες οικονομίες και τις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως για την Αφρική, όπου ο τουρισμός αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως μοχλός ανάπτυξης των εξαγωγών και της απασχόλησης».
Χωρίς σημαντικές αλλαγές οι παγκόσμιες προβλέψεις για το 2011
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του UNWTO στις αρχές του έτους, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 4-5% το 2011. Ο αντίκτυπος των πρόσφατων εξελίξεων στη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, καθώς και ο τραγικός σεισμός και το τσουνάμι που έπληξε την Ιαπωνία το Μάρτιο, δεν φαίνεται να επηρεάζουν ουσιαστικά την προβλεπόμενη ανάπτυξη.
Τα αποτελέσματα για την βορειοανατολική Ασία, τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα, σε σύγκριση με τις αρχικές προβλέψεις, ενώ προορισμοί στην Ευρώπη και τη νότια Αμερική εμφανίζουν καλύτερες επιδόσεις από τις αναμενόμενες. Συνολικά, και όπως και σε προηγούμενες παρόμοιες καταστάσεις, είναι πιθανό να υπάρξει μια προσωρινή ανακατανομή της τουριστικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με την αύξηση των ενδοπεριφερειακών μετακινήσεων, σε αντίθεση με τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις.
«Αν και οι πρόσφατες εξελίξεις στη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή και τα φοβερά γεγονότα στην Ιαπωνία θα επηρεάσουν τα αποτελέσματα των αντίστοιχων περιοχών, η συνολική αύξηση του διεθνούς τουρισμού δε θα επηρεαστεί σημαντικά. Επιπλέον, η πτώση της ζήτησης στην Τυνησία, την Αίγυπτο και την Ιαπωνία εκτιμάται ότι έχει φτάσει στο απόγειό της και η ανάκαμψη αυτών των προορισμών είναι σίγουρη για το 2011», δήλωσε ο κ. Rifai.
Τα διεθνή έσοδα από τον τουρισμό ξεπέρασαν τα 900 δισ. δολ. το 2010
Το 2010, οι διεθνείς τουριστικές εισπράξεις εκτιμάται ότι έφθασαν τα 919 δισ. δολ. παγκοσμίως (693 δισ. ευρώ), έναντι 851 δισ. δολ. (610 δισ. ευρώ) το 2009. Σε πραγματικούς όρους (προσαρμοσμένα στις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και του πληθωρισμού), οι διεθνείς τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 5%. Το ποσοστό αυτό, συγκρινόμενο με την αύξηση 7% στις αφίξεις, αποδεικνύει τη στενή σχέση που υπάρχει μεταξύ των δύο δεικτών και επιβεβαιώνει ότι σε χρονιές ανάκαμψης οι αφίξεις επανέρχονται σε θετικά νούμερα πιο γρήγορα από τις εισπράξεις.
Η Κίνα ενισχύει τη θέση της ως «leader» της αγοράς
Σύμφωνα με το top 10 για τις 10 καλύτερες αγορές στον τομέα των τουριστικών δαπανών, η Κίνα «σκαρφάλωσε» στην τρίτη θέση, καθώς κατάφερε να πολλαπλασιάσει τις δαπάνες της τέσσερις φορές από το 2000, επιτυγχάνοντας έτσι την ταχύτερη αύξηση σε αυτήν την κατηγορία την τελευταία δεκαετία. Άλλες αλλαγές στην κατάταξη των διεθνών τουριστικών δαπανών περιλαμβάνουν την άνοδο του Καναδά και της Αυστραλίας στην 6η και 10 θέση αντίστοιχα.
Βελτιωμένη είναι η θέση της Κίνας και στην κατάταξη των δέκα πρώτων προορισμών στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις και εισπράξεις, το 2010. Ειδικότερα, στις αφίξεις, η Κίνα ξεπέρασε την Ισπανία και βρίσκεται στην τρίτη θέση μετά τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, ενώ από πλευράς εσόδων κατέχει την τέταρτη θέση, ξεπερνώντας την Ιταλία.
Η μόνη άλλη αλλαγή στη σειρά κατάταξης με βάση τα έσοδα αφορά στο Χονγκ Κονγκ (Κίνα), που ανέβηκε από την 12η στην 9η θέση.
Από πλευράς αφίξεων ηγέτιδα δύναμη αναδεικνύεται η Γαλλία, η οποία συνεχίζει να έχει την «πρωτιά» στην κατάταξη των σημαντικότερων τουριστικών προορισμών στον κόσμο, ενώ κατατάσσεται τρίτη σε εισπράξεις. Τέλος, οι ΗΠΑ κατέχουν την πρώτη στα έσοδα και τη δεύτερη στις αφίξεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου