Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Επιστροφή στην κερδοφορία «βλέπει» ο Thomas Cook, που βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης

- …για πρώτη φορά από το 2009 

Κέρδη για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια, ετοιμάζεται να δημοσιεύσει ο Thomas Cook, μετά την ολοκλήρωση της «ανοικοδόμησής» του και ενός σχεδίου διάσωσης που έθεσαν σε εφαρμογή οι δανειστές του το 2011.
Ωστόσο, ο ταξιδιωτικός όμιλος, εφέτος, ήρθε αντιμέτωπος με την τρομοκρατική επίθεση σε θέρετρο της Τυνησίας, που κόστισε τη ζωή σε Ευρωπαίους ταξιδιώτες-πελάτες του και με την οικονομική αστάθεια στην Ελλάδα, συμβάντα που του κοστίζουν περί τα £ 25 εκατ.. 
Ο tour operator δεν έχει αναφέρει κέρδος από το 2009 κι έπειτα. 
Ωστόσο, οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα ανακοινώσει μέτρια κέρδη κατά τη δημοσιοποίηση των ετήσιων αποτελεσμάτων του την προσεχή Τετάρτη.
Τα λεγόμενα υποκείμενα κέρδη προ τόκων και φόρων του ταξιδιωτικού ομίλου, προβλέπεται να περιοριστούν από £ 323m σε £ 307m κατά το 12μηνο μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2015, μια χρονιά που σημαδεύτηκε από τη σφαγή των τουριστών στην Τυνησία. 
Η τρομοκρατική αυτή επίθεση σε συνδυασμό με την έλλειψη χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ελλάδα, στις αρχές του καλοκαιριού, κοστίζουν στον Thomas Cook περίπου £ 25 εκατ.. Παράλληλα, η βρετανική απαγόρευση των τακτικών πτήσεων από και προς το Σαρμ ελ-Σέιχ της Αιγύπτου, μετά τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους στο όρος Σινά, και τα έξοδα μεταφοράς των εγκλωβισμένων πελατών του στο αιγυπτιακό θέρετρο πίσω στην πατρίδα, κατά πάσα πιθανότητα θα κοστίσουν στον Thomas Cook μεταξύ £ 5m και £ 10m. 
Βεβαίως, τα προβλήματα του ταξιδιωτικού ομίλου είχαν ξεκινήσει νωρίτερα, καθώς μεγάλη δυσφήμιση είχε προκλήθηκε από τον εσφαλμένο χειρισμό του σχετικά με τους θανάτους δύο παιδιών σε διακοπές τους στην Κέρκυρα το 2006.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου