Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Ελλάδα και Ισπανία πρoτιμούν οι Ρώσοι...

Οι περισσότεροι Ρώσοι προτιμούν σήμερα να περάσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα ή την Ισπανία, μετά τις εξελίξεις στην Αίγυπτο. Οι αρχές στα Κανάρια Νησιά, σύμφωνα με τους πιό μετριοπαθείς υπολογισμούς, περιμένουν περίπου 300 χιλ. τουρίστες από εκείνους, οι οποίοι νωρίτερα είχαν προκρατήσει τουριστικό πακέτο για τις ακτές της Βόρειας Αφρικής. Την άνοιξη, που η Μεσόγειος είναι ακόμα κρύα, η "έλλειψη" της Αιγύπτου εν μέρει αντισταθμίζεται από την Ταϊλανδη και τη Δομινικανή Δημοκρατία, καθώς και τις εκδρομές στις πόλεις της Ευρώπης, λέει η Διευθύντρια της Ένωσης ταξιδιωτικών πρακτόρων Ρωσίας Μάγια Λομίτζε: «Εναλλακτικές λύσεις στη θέση της Αιγύπτου υπάρχουν διάφορες. Αυτή την περίοδο η κυριότερη είναι η Ταϊλανδη. Υψηλή ζήτηση έχει η Δομινικανή Δημοκρατία. Και οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταστεί σχετική αντικατάσταση της Αιγύπτου ακόμα και παρόλο που εκεί δεν υπάρχει θάλασσα. Το τουριστικό ρεύμα στη Τσεχία το Φεβρουάριο σημείωσε αύξηση της τάξης του 36%. Επίσης εξαιτίας της κατάστασης στην Αίγυπτο κερδίζει η Τουρκία, στην οποία όμως οι τιμές ήδη αυξάνονται. Αν στη διάρκεια της προσεχούς περιόδου η Αίγυπτος δεν επιστρέψει στον τουριστικό χάρτη, οι τιμές στα μαζικά τουριστικά θέρετρα κατά μέσον όρο θα αυξηθούν κατά 15%».

Όπως είπε η Μάγια Λομίτζε, η ρωσική τουριστική αγορά είχε ξυπνήσει από την κρίση από το 2010, ενώ η ευρωπαϊκή συνέρχεται μόνο σήμερα. Όμως κάποιοι θα προτιμήσουν να μην περάσουν την άδειά τους στο εξωτερικό, λέει η Διευθύντρια πωλήσεων και μάρκετινγκ «Μεγαπολις Τουρς» Βικτόρια Κιζίμοβα: «Πολλοί από αυτούς που δεν θα πάνε στην Αίγυπτο, μπορούν να μην πάνε πουθενά, γιατί η τιμή μπορεί να αποδειχτεί απρόσιτη. Κάποιοι θα περάσουν την άδειά τους στο εξοχικό τους. Όμως τους περισσότερους Ρώσους θα τους φιλοξενήσουν η Ελλάδα και η Ισπανία. Δημοφιλής θα παραμείνει και η Ταϊλανδη. Πολλοί που διαμένουν στο ανατολικό τμήμα της Ρωσίας, ανατολικά των Ουραλίων, μπορεί να προτιμήσουν την Κίνα».

Προς την Ελλάδα και την Κύπρο θα μπορούσαν να στραφούν οι Ρώσοι τουρίστες, που δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην Αίγυπτο, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ρωσικής Ένωσης Τουριστικής Βιομηχανίας Γιούρι Μπαρζίκιν. Σύμφωνα με τον κ. Μπαρζίκιν λόγω των ταραχών στην Αίγυπτο ήδη αυξήθηκαν κατά 10-15 % στη ρωσική αγορά οι τιμές για τα τουριστικά πακέτα της περιόδου προς τους πιο ήσυχους προορισμούς της ευρύτερης περιοχής και οι Ρώσοι επαγγελματίες του τουρισμού, όπως και οι πελάτες τους βρίσκονται σε αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων. Όπως συμβούλευσε ο κ. Μπαρζίκιν μιλώντας και στο τηλεοπτικό δίκτυο “Βέστι”, οι Ρώσοι τουρίστες θα πρέπει αναγκαστικά να προσαρμόσουν τις επιλογές και τα σχέδιά τους και να διαλέξουν άλλους προορισμούς. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του “μπορεί να κλείσει κανείς έγκαιρα κάποιο πακέτο προς την Ελλάδα και να εξασφαλίσει έκπτωση ως και 35 %, εάν λόγος γίνεται για θερινό τουρισμό, τον Απρίλιο επίσης θα μπορούσε να επισκεφθεί την Κύπρο”.
Ερωτηθείς εάν εκτιμά ότι θα υπάρξει στροφή των Ρώσων τουριστών προς το εσωτερικό της χώρας και τα θέρετρα της Μαύρης Θάλασσας ο κ. Μπαρζίκιν εκτίμησε ότι αυτό είναι μάλλον απίθανο να συμβεί, διότι ο Ρώσος τουρίστας αναζητεί ποιοτικές υπηρεσίες, όπως αυτές που έχει συνηθίσει να λαμβάνει στο εξωτερικό και δεν μπορεί προς το παρόν να βρει στην εσωτερική ρωσική αγορά. Τα γεγονότα της Αιγύπτου, που απορροφούσε περισσότερα από δύο εκατομμύρια Ρώσους τουρίστες ετησίως, αναμένεται πάντως να προκαλέσουν ανακατατάξεις σε ολόκληρη τη ρωσική τουριστική αγορά και να επαναπροσδιορίσουν τιμές και προτεραιότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου