Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

ΙΟΒΕ: Ιστορικά χαμηλά για Τουρισμό...

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα σημειώνει περαιτέρω υποχώρηση τον Δεκέμβριο και διαμορφώνεται στις 65,6 μονάδες (από 67,3), με την εικόνα πάντως στους επιμέρους τομείς της οικονομίας να είναι μικτή: στη Βιομηχανία ο σχετικός δείκτης υποχωρεί, ενώ στις Υπηρεσίες και το Λιανικό Εμπόριο, το κλίμα βελτιώνεται. Στις Κατασκευές από την άλλη πλευρά, σημειώνεται έντονη πτώση, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη αγγίζει νέο ιστορικά χαμηλό ρεκόρ. ...

Τις διαπιστώσεις αυτές κάνει το Ι.Ο.Β.Ε. στην "Οικονομική Συγκυρία" του Δεκεμβρίου, ενώ τονίζει ότι "η γενικευμένη δυσαρέσκεια για την πορεία της οικονομίας διατηρείται, αν και φαίνεται στο τέλος του έτους να επηρεάζει περισσότερο την πλευρά της ζήτησης. Έτσι οι επιπτώσεις της κρίσης, η διαδικασία προσαρμογής στα νέα οικονομικά δεδομένα που αυτή επιφέρει, αλλά κυρίως ο φόβος για την εξάπλωση της ανεργίας οδηγεί σε εξαιρετικά δυσμενείς προβλέψεις τους Έλληνες καταναλωτές. Ταυτόχρονα δεν έχει περιοριστεί η ανασφάλεια σχετικά με την ανάγκη για επιπρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ δεν φαίνεται να δημιουργείται ακόμα η πεποίθηση ότι η αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων μπορεί να επιτρέψει σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας εντός του 2011".
Αναλυτικότερα:
 στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις της παραγωγής επιδεινώνονται, ενώ αντίθετα οι αρνητικές εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών βελτιώνονται. Τέλος, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα παραμένουν στα ίδια επίπεδα.
 στις Υπηρεσίες, καταγράφεται σημαντική βελτίωση στις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών και στις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης, ενώ και στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης σημειώνεται άνοδος, αν και ηπιότερη.
 στο Λιανικό Εμπόριο, όλοι οι επιμέρους δείκτες ανακάμπτουν: οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, αλλά και οι εκτιμήσεις των αποθεμάτων καταγράφουν βελτίωση, η οποία όμως είναι εντονότερη στις προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων το επόμενο τρίμηνο.
 στις Κατασκευές, σημειώνεται έντονη κάμψη των εκτιμήσεων για το επίπεδο προγράμματος εργασιών των επιχειρήσεων, με ταυτόχρονη κατακόρυφη πτώση στις προβλέψεις για την απασχόληση του τομέα.
 στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, μετά τη μικρή βελτίωση του Νοεμβρίου, τον Δεκέμβριο όλοι οι δείκτες επιδεινώνονται σημαντικά. Οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση και την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και η πρόθεση για αποταμίευση στο επόμενο 12-μηνο, καταγράφουν νέα ιστορικά χαμηλά ρεκόρ, ενώ και οι προβλέψεις για την ανεργία ενισχύονται σημαντικά.

Ειδικότερα, όσον αφορά στον Τουρισμό, επισημαίνονται τα εξής:

Στα Ξενοδοχεία – Εστιατόρια, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών υποχωρεί για δεύτερο συνεχή μήνα σε ιστορικά χαμηλή επίδοση, φθάνοντας στις 55,8 μονάδες (από 67,5 μονάδες), αντανακλώντας τις περιορισμένες κρατήσεις της περιόδου των γιορτών. Από τα επιμέρους στοιχεία δραστηριότητας του δείκτη, είναι οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων, αλλά πολύ περισσότερο οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση που ωθούν το δείκτη προς τα κάτω, αφού τα σχετικά ισοζύγια «χάνουν» αντίστοιχα 17 και 29 μονάδες και διαμορφώνονται στις -48 και -46. Οι προβλέψεις για τη ζήτηση του επόμενου τριμήνου βελτιώνονται σχετικά, αν και παραμένουν δυσμενείς, με το σχετικό ισοζύγιο να αγγίζει τις -21 μονάδες (από -28). Η εποχικότητα στο προσωπικό οδηγεί σε βελτίωση του δείκτη απασχόλησης του κλάδου, κοντά στο φετινό μέσο όρο (στις -7 από -17 μονάδες), ενώ σε σχέση με τις τιμές, εντείνονται οι αποπληθωριστικές προσδοκίες από το 43% των επιχειρήσεων (από 31%). Τέλος, το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνει ότι δεν αντιμετωπίζει εμπόδια στη λειτουργία του περιορίζεται στο 13% (από 39%), με το ευρύ 62% να κρίνει ως βασικότερο εμπόδιο την ανεπάρκεια ζήτησης και το 19% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης.

Μετά το ιστορικά χαμηλό ρεκόρ στις επιχειρηματικές προσδοκίες στα Τουριστικά Πρακτορεία τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο ο σχετικός δείκτης βελτιώνεται μόνο οριακά και διαμορφώνεται στις 43 μονάδες (από 41,9 μονάδες). Από τα επιμέρους στοιχεία, νέα μεγάλη υποχώρηση σημειώνουν οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων, με το σχετικό δείκτη να φθάνει στις -63 μονάδες (από -44), ενώ πτώση 7 μονάδων καταγράφει και ο δείκτης των εκτιμήσεων για την τρέχουσα εξέλιξη της ζήτησης (στις -63 μονάδες). Η εορταστική περίοδος δεν φαίνεται να βελτίωσε το κλίμα, παρόλο που οι πολύ αρνητικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης, αμβλύνονται αρκετά, φθάνοντας στις -44 μονάδες (από -72). Ως προς την απασχόληση, ενώ καμία επιχείρηση δεν προβλέπει και πάλι άνοδο, περιορίζεται το ποσοστό εκείνων που προβλέπουν πτώση στο 38% (από 56%). Σχετικά με τις τιμές, οι έντονες προβλέψεις μείωσης του Νοεμβρίου αποδυναμώνονται, με επτά στις δέκα επιχειρήσεις να αναμένουν σταθερότητα. Τέλος, ως προς τα προσκόμματα, και πάλι ένα 6% δηλώνει ότι δεν παρεμποδίζεται η δραστηριότητά του, με το 65% να αναφέρει την ανεπάρκεια της ζήτησης ως σημαντικότερο εμπόδιο, το 11% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και ένα 15% παράγοντες που συνδέονται με την τρέχουσα οικονομική συγκυρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου