Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Ανεβαίνουν οι ξενοδοχειακές τιμές στην Ευρώπη, πέφτουν στην Ελλάδα


Νέα πτώση κατέγραψαν οι τιμές των ξενοδοχείων στην πρωτεύουσα τον Δεκέμβριο, φέτος, αλλά και γενικά στη χώρα, σε αντίθετα με ότι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πρωτεύουσες, όπου οι τιμές διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του διαδικτυακού οργανισμού trivago.
 


Στην Ελλάδα, οι τιμές μειώνονται κατά 5% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα και κατά 7% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2009.
Αντίστοιχα, μειωμένες είναι οι τιμές των ξενοδοχείων στην Αθήνα, κατά 5% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, ενώ όσον αφορά στον περυσινό Δεκέμβριο οι τιμές είναι μειωμένες κατά 9%, με το μέσο όρο να ανέρχεται στα 81 ευρώ, έναντι 89 πέρυσι. Μειωμένες είναι οι τιμές και στη Θεσσαλονίκη (-3%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και -5% σε σύγκριση με τον περσινό Δεκέμβριο), όπου κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 97 ευρώ ανά βραδιά, ενώ σε πτωτικούς ρυθμούς «χορεύουν»
οι τιμές και σε αρκετές ακόμη ελληνικές πόλεις σε σχέση με τον Νοέμβριο. Για παράδειγμα στο Ρέθυμνο οι τιμές διαμορφώνονται στα 60 ευρώ (μείωση 11%), στη Ρόδο στα 52 ευρώ (μείωση 4%) και στον Πειραιά στα 74 ευρώ (μείωση 1%).
Αρκετά διαφορετικό είναι το σκηνικό στην Ευρώπη, όπου το μήνα Δεκέμβριο ο μέσος όρος των ξενοδοχειακών τιμών κυμαίνεται στα 107 ευρώ, δηλαδή είναι κατά 6% πιο υψηλός από τον προηγούμενο μήνα (101 ευρώ) και κατά 7% πιο υψηλός, συγκριτικά με τον περυσινό Δεκέμβριο (100 ευρώ).
Ακόμη πιο υψηλές είναι οι τιμές σε δημοφιλείς προορισμούς για χριστουγεννιάτικες διακοπές. Στο Λονδίνο ο μέσος όρος τιμών ανέρχεται σε 186 ευρώ, αυξημένος κατά 18%, στις Βρυξέλλες σε 118 ευρώ, αυξημένος κατά 28% και στη Βιέννη σε 129 ευρώ, αυξημένος κατά 15%, στο Σάλσμπουργκ σε 129 ευρώ, αυξημένος κατά 26%, στο Ίνσμπρουκ θα πληρώσουν οι ταξιδιώτες 120 ευρώ (αύξηση 7%) και στην πόλη Graz 103 ευρώ (αύξηση 8%). Γενικά οι ξενοδοχειακές τιμές ανεβαίνουν το μήνα Δεκέμβριο στις σκανδιναβικές πόλεις, ενώ πτωτική τάση εμφανίζεται στον ευρωπαϊκό Νότο. Στη Στοκχόλμη ο μέσος όρος τιμών για ένα απλό, δίκλινο δωμάτιο διαμορφώνεται σε 161 ευρώ, δηλαδή αυξημένος κατά 14%, στην Κοπεγχάγη σε 150 ευρώ, αυξημένος κατά 11% και στο Όσλο σε 174 ευρώ, αυξημένος κατά 18%.
Σε αύξηση των τιμών τους κατά 7% προχώρησαν και οι Γερμανοί ξενοδόχοι το Δεκέμβριο, με το μέσο όρο να διαμορφώνεται στα 98 ευρώ. Ειδικά στη Νυρεμβέργη, όπου η παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη αγορά προσελκύει πολλούς επισκέπτες, οι τιμές κατέγραψαν εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 44%, ανεβάζοντας το μέσο όρο στα 118 ευρώ.
Έντονες αυξήσεις παρουσιάζουν επίσης τα ξενοδοχεία στη Σεβίλλη (107 ευρώ, +41%) και στη Γρανάδα (104 ευρώ, +53%). Η Ανδαλουσία, χάρη στις ήπιες θερμοκρασίες, είναι ακόμη και το χειμώνα, ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Επιπλέον, τα διάφορα events που διαδραματίζονται στην περιοχή, όπως το Fest Feria στη Σεβίλλη και το Fest Feria del Belén κοντά στη Γρανάδα, στα χιονοδρομικά κέντρα της Sierra Nevada, συμβάλουν στην αύξηση των τιμών.
Αντίθετα, λιγότερα χρήματα θα ξοδέψουν οι ταξιδιώτες για μία διανυκτέρευση στη Βαρκελώνη, καθώς ο μέσος όρος τιμών κυμαίνεται στα 111 ευρώ (-15%), ενώ και στην ιταλική μητρόπολη της μόδας, το Μιλάνο, οι ταξιδιώτες θα μπορέσουν να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για τις χριστουγεννιάτικές αγορές τους μιας και θα εξοικονομήσουν χρήματα από τη διανυκτέρευσή τους (106 ευρώ, -14%). Στην Κωνσταντινούπολη πάλι και συγκεκριμένα στο Βόσπορο, ο μέσος όρος τιμών ανέρχεται σε 97 ευρώ (20% λιγότερο από το μήνα Νοέμβριο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου