Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πήγε στους Κύπριους ξενοδόχους, και μπράβο του !!!


- +9,6% οι αφίξεις στο 5μηνο στην Κύπρο !!!
- Βελτίωση ανταγωνιστικότητας, επιμήκυνση τουριστικής περιόδου οι κορυφαίοι στόχοι 
- Λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερη αποτελεσματικότητα και ίση μεταχείριση ξένων και ντόπιων επιχειρηματιών 
- Σε όσους ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα μας, το κράτος να δημιουργεί συνθήκες "red carpet", όχι "red tape" 

Η επίτευξη των δύο κορυφαίων στόχων της τουριστικής μας βιομηχανίας, που είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, προϋποθέτει λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση όσων σχεδιάζουμε, τόνισε από το βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Χάρης Λοϊζίδης. 
«Να σχεδιάσουμε τη νέα εθνική στρατηγική μας για τον τουρισμό, αλλά αυτή τη φορά, πέραν των σχεδιασμών να αποδειχθούμε αποτελεσματικοί και στην υλοποίηση. Υστερούμε στη διαμόρφωση των συνθηκών και στην απλοποίηση των διαδικασιών που θα μας επιτρέψει, όλα εκείνα που σχεδιάζουμε να μπορούμε να τα κάνουμε πράξη, με τρόπο αποτελεσματικό και στην ώρα τους. Όχι όταν θα έχουν ήδη ξεπεραστεί από τα δεδομένα».

Ο κ. Λοϊζίδης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα θέματα γραφειοκρατίας, καλώντας την κυβέρνηση να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που έχει ξεκινήσει.
«Σας καλούμε να συνεχίσετε με την ίδια τόλμη και αποφασιστικότητα, να διορθώσετε όλα τα κακώς έχοντα που συσσωρεύτηκαν. Και όπου χρειαστεί να συγκρουστείτε με καταστάσεις και συμφέροντα που κρατούν καθηλωμένο το κράτος και τον τόπο σε αναχρονιστικά δεδομένα προηγούμενων δεκαετιών. Πρέπει επιτέλους να δημιουργήσουμε ένα κράτος, ευέλικτο, σύγχρονο και αποτελεσματικό, που θα εξυπηρετεί τους πολίτες και θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη, βοηθώντας και διευκολύνοντας τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις. Σε όσους ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα μας, το κράτος πρέπει να δημιουργεί συνθήκες "red carpet", όχι "red tape"».
Βελτίωση ανταγωνιστικότητας, σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, σημαίνει καλύτερο και ποιοτικότερο προϊόν με τις ίδιες ή και χαμηλότερες τιμές. Καλύτερο προϊόν σημαίνει επενδύσεις για αναβαθμίσεις, ανακαινίσεις και εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος. Σημαίνει δημιουργία έργων τόσο βασικής όσο και παρεμφερούς τουριστικής υποδομής ψηλών προδιαγραφών. «Σημαίνει και μείωση ή συγκράτηση του κόστους. Δυστυχώς η ξενοδοχειακή μας βιομηχανία συνεχίζει να επιβαρύνεται με μια σειρά από φορολογίες και τέλη, αλλά και ένα ψηλό ενεργειακό και εργατικό κόστος που θέτουν το τουριστικό μας πακέτο σε πολύ μειονεκτική θέση έναντι των αντίστοιχων πακέτων άλλων ανταγωνιστικών μας προορισμών».
Ο κ. Λοϊζίδης τόνισε την ανάγκη μείωσης του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, γιατί στο ψηλό επίπεδο που είναι σήμερα «αποτελεί αντικίνητρο και απομακρύνει τις ξένες επενδύσεις» και πρότεινε τη διερεύνηση της πιθανότητας μείωσης του ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες, όπως κάνουν άλλες χώρες για τους νησιωτικούς τους προορισμούς.
«Γιατί εμείς που είμαστε ο πιο απομακρυσμένος νησιωτικός προορισμός της Ευρώπης να μην διερευνήσουμε τις δυνατότητες που έχουμε για χαμηλότερο συντελεστή; Μείωση μιας φορολογίας δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη μείωση εσόδων, αλλά βελτίωση ανταγωνιστικότητας, αύξηση τουριστικών αφίξεων και κατανάλωσης».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ χαιρέτισε τη νέα προσπάθεια για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. «Αναγνωρίζουμε τις προοπτικές που δημιουργούνται και συμφωνούμε κύριε Πρόεδρε με την πεποίθησή σας, ότι “στην οικονομία το αγαθό της ειρήνης είναι συνυφασμένο με την ασφάλεια. Και η ασφάλεια είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την επένδυση και την ανάπτυξη”. Είναι και δική μας πεποίθηση ότι μια καλή λύση του Κυπριακού θα αποτελέσει θεμέλιο στη μετέπειτα δυναμική ανάπτυξη της τουριστικής μας βιομηχανίας».
Σε σχέση με την πορεία της φετινής χρονιάς ο κ. Λοϊζίδης εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η αύξηση των αφίξεων προέρχεται κυρίως από παραδοσιακές αγορές, οι οποίες ύστερα από αρκετά χρόνια δείχνουν να ανακάμπτουν.
«Αναφέρομαι στις σημαντικές αγορές της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες καταγράφουν ποσοστιαίες αυξήσεις μεγαλύτερες από τη συνολική. Προέρχεται όμως και από άλλες υποσχόμενες αγορές, όπως το Ισραήλ, η Ουκρανία, η Γαλλία και οι Χώρες του Κόλπου».
Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για το γεγονός ότι η αύξηση των πρώτων πέντε μηνών, στηρίζεται και σε ικανοποιητικές αυξήσεις που κατέγραψαν, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, οι χειμερινοί μήνες.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ εξέφρασε, ωστόσο, προβληματισμό σε σχέση με τη ρωσική αγορά. «Οι μεγάλες απώλειες της περιόδου προέρχονται από τη ρωσική αγορά. Το γεγονός αυτό, μάλιστα, καταγράφεται με πιο έντονο τρόπο στα έσοδα παρά στις αφίξεις, καταδεικνύοντας την ποιότητα και τη βαρύτητα της συγκεκριμένης αγοράς. Ελπίζουμε ότι οι απώλειες της τάξης του 18% που καταγράφηκαν τους πρώτους πέντε μήνες, θα παραμείνουν σ’ αυτό το επίπεδο και κατά τους κρίσιμους καλοκαιρινούς μήνες, συγκρατώντας την τελική ζημιά κάτω από την αρχική πρόβλεψη για απώλειες της τάξης του 25%».
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ υπογράμμισε ότι στην προσπάθεια που καταβάλλει η Κύπρος για προσέλκυση επενδύσεων και για άνοιγμα της οικονομίας της σε νέους αναπτυξιακούς τομείς, η τουριστική βιομηχανία πρέπει να έχει τη θέση και την προτεραιότητα που της αξίζει. «Η τουριστική βιομηχανία του τόπου, φέρνει κάθε χρόνο στην οικονομία του τόπου περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ, προσφέρει πολύ σημαντικά έσοδα στο κράτος και πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας. Διαθέτει υποδομές και επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, οι περισσότερες εκ των οποίων έγιναν από Κύπριους επιχειρηματίες του κλάδου, μέσα σε συνθήκες καθόλου ευνοϊκές έναντι των κύριων ανταγωνιστών μας. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε και να στηρίξουμε την προσπάθεια. Εκείνο που ζητούμε από το κράτος είναι την ίση μεταχείριση μεταξύ των ξένων και των ντόπιων επενδυτών και επιχειρηματιών».
Κατά το επίσημο μέρος της Συνέλευσης, απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, κ. Άγγελος Λοΐζου.
Τη Συνέλευση τίμησαν με την παρουσία τους Υπουργοί, Αρχηγοί και Εκπρόσωποι Κομμάτων, Πρέσβεις και Μέλη του Διπλωματικού Σώματος, Βουλευτές, Δήμαρχοι, πρώην Υπουργοί, Πρόεδροι και Διευθυντικά Στελέχη Ημικρατικών Οργανισμών, Ομοσπονδιών, Επιμελητηρίων, Συνδέσμων, Τραπεζών, Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και άλλοι επίσημοι.

ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΙΜΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ VESTNIK KIPRA
Έπειτα από είκοσι χρόνια λειτουργίας, ο Όμιλος που τιμούμε σήμερα δικαίως αναγνωρίζεται ως πρεσβευτής της φιλίας μεταξύ της ρωσόφωνης και ελληνόφωνης κοινότητας της Κύπρου. Στο πλαίσιο των προσπαθειών του για σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου, ο Όμιλος συνέβαλε ουσιαστικά στην τόνωση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας κατά τα προηγούμενα χρόνια και ταυτόχρονα στην ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας Ρώσων επιχειρηματιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα από τα συνέδρια, κυρίως επιχειρηματικού περιεχομένου, που διοργανώνει, με συμμετέχοντες από 20 διαφορετικές χώρες, ο Όμιλος οραματίζεται να καταστήσει την Κύπρο διεθνές κέντρο συνεδριακού τουρισμού. Ο Όμιλος σήμερα, εκτός από τη μοναδική ρωσόφωνη εφημερίδα που εκδίδει, προσφέρει μια σειρά από υπηρεσίες που αποτελούν εργαλεία προώθησης της σύγκλισης μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Ιδιαίτερα μετά τις αποφάσεις του Μαρτίου 2013, ο ρόλος του υπήρξε καταλυτικός στην αποκατάσταση και διατήρηση των παραδοσιακών και στενών σχέσεων του νησιού με τη ρωσόφωνη κοινότητα. Σε αυτή την - γεμάτη προκλήσεις - περίοδο για τον τουρισμό, είναι σημαντικό να επιδεικνύεται αλληλεγγύη μεταξύ των φορέων που υποστηρίζουν δυναμικά την πρόθεση για αλλαγή και θεμελίωση ενός βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου. Ως ένδειξη εκτίμησης για τη διαχρονική του προσφορά στις συνολικές προσπάθειες για ενδυνάμωση της ελκυστικότητας της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού, και με την ευκαιρία των εορτασμών των είκοσι χρόνων λειτουργίας του, ο ΠΑΣΥΞΕ αποφάσισε να βραβεύσει, τον Όμιλο Vestnik Kipra, στο πλαίσιο της παρούσας Γενικής του Συνέλευσης.
 Εκ μέρους του Ομίλου το βραβείο θα παραλάβει η κα NATALIA KARDASH, Chief Executive Officer, και ιθύνων νους της πολύπλευρης δραστηριότητας του Ομίλου. Παρακαλώ τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου μας όπως προσέλθουν για την απονομή του βραβείου. κα Kardash ......  
ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΥΞΕ ΧΑΡΗ ΛΟΪΖΙΔΗ 
Εκ μέρους των μελών του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, σας καλωσορίζω στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου μας.
Η παρουσία σας μας τιμά και μας χαροποιεί ιδιαίτερα, γιατί επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον και τη σημασία που αποδίδετε στην ξενοδοχειακή και τουριστική βιομηχανία του τόπου.
Καλούμαστε σήμερα να ανασκοπήσουμε την πορεία της τουριστικής μας βιομηχανίας, της πιο σημαντικής και ανθεκτικής –όπως απέδειξε και η τρέχουσα κρίση– βιομηχανίας του τόπου μας.
Καλούμαστε να καταθέσουμε τον δικό μας απολογισμό και τις δικές μας εκτιμήσεις, κυρίως για να αναπτύξουμε και να παρουσιάσουμε τις σκέψεις και τις προτάσεις των Κύπριων ξενοδόχων για το μέλλον. Θα το κάνουμε, θέτοντας ως αφετηρία και ως βάση, δύο δεδομένα τα οποία θεωρώ ότι πλέον δεν επιδέχονται αμφισβήτησης:
 Ότι η χώρα μας είναι «καταδικασμένη» να είναι ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός.
 Και ότι η τουριστική και ξενοδοχειακή μας βιομηχανία αποτελούν τον σημαντικότερο βραχίονα ανάπτυξης της οικονομίας του τόπου.
Κύριε Πρόεδρε,
Πριν από έναν ακριβώς χρόνο, από το βήμα της Γενικής μας Συνέλευσης, περιγράφαμε όσα –όλοι μαζί– είχαμε επιτύχει, μέσα σε πολύ δύσκολες και επικίνδυνες για τον τόπο συνθήκες.
Μέσα σε ένα πρωτοφανές κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Περιγράφαμε πως η ξενοδοχειακή και τουριστική μας βιομηχανία κατάφερε, με γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις, όλων των συντελεστών της, να βρει τις λύσεις και να στηρίξει την προσπάθεια του κράτους και της κοινωνίας, να ανακόψουν την άτακτη υποχώρηση στην οποία είχε οδηγηθεί η κυπριακή οικονομία μετά και την κορύφωση των γεγονότων του Μαρτίου του 2013.
Η συνεισφορά αυτή ήταν τεράστια, από οικονομική αλλά και από ψυχολογική άποψη, γιατί έδωσε ξανά ελπίδες και αυτοπεποίθηση στον λαό μας ότι, ναι, μπορούσαμε να τα καταφέρουμε. Έκτοτε, μεσολάβησαν σημαντικές θετικές εξελίξεις, οι οποίες διαφοροποιούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να διεξαχθεί η σημερινή μας συζήτηση.
 Μεσολάβησαν οι αναβαθμίσεις της οικονομίας μας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και η καταγραφή, το πρώτο τρίμηνο του 2015, αύξησης του ΑΕΠ μετά από 14 τρίμηνα συρρίκνωσης.
 Μεσολάβησε η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η πλήρης άρση όλων των περιορισμών στις συναλλαγές.
 Μεσολάβησε η επιτυχής έξοδος της χώρας μας στις αγορές με απρόσμενα ελκυστικό επιτόκιο. Σήμερα, λοιπόν, που αρχίσαμε να πατάμε πιο γερά στα πόδια μας, καλούμαστε με περισσότερη ψυχραιμία, θα έλεγα και αυτοπεποίθηση, να επιχειρήσουμε τα επόμενα μας βήματα.
Να σχεδιάσουμε τη νέα εθνική στρατηγική μας για τον τουρισμό, το νέο brand του τουρισμού μας, αλλά αυτή τη φορά, πέραν των σχεδιασμών να αποδειχθούμε αποτελεσματικοί και στην υλοποίηση. Διότι, κυρίες και κύριοι, Οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς.
Σχεδιασμούς, αλλά και αναθεωρήσεις και επικαιροποιήσεις κάναμε πάρα πολλές τα τελευταία χρόνια. Έχουμε αποδείξει ότι σ’ αυτό το κομμάτι της δουλειάς είμαστε ικανοί. Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι πράξεις. Τώρα πρέπει να τολμήσουμε τα επόμενα βήματα.
Κι εδώ, δυστυχώς, εντοπίζεται η μεγαλύτερη μας αδυναμία. Υστερούμε στη διαμόρφωση των συνθηκών και στην απλοποίηση των διαδικασιών που θα μας επιτρέψει, όλα εκείνα που σχεδιάζουμε να μπορούμε να τα κάνουμε πράξη, με τρόπο αποτελεσματικό και στην ώρα τους. Όχι όταν θα έχουν ήδη ξεπεραστεί από τα δεδομένα. Επιτρέψτε μου να ανοίξω μιαν παρένθεση, για να επισημάνω ότι αυτός ο σχεδιασμός, πρέπει να περιλαμβάνει μία πολύ σημαντική παράμετρο. Την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.
Κύριε Πρόεδρε,
Χαιρετίζουμε την νέα προσπάθεια που έχετε ξεκινήσει και τις ενέργειες και επαφές που την υποστηρίζουν και την περιβάλλουν. Η δική μας προσέγγιση ως προς τις επιπτώσεις μιας καλής λύσης είναι θετική. Δεν διακατεχόμαστε από ανασφάλειες και φοβικά σύνδρομα ως προς τις επιπτώσεις στην τουριστική μας αγορά. Αναγνωρίζουμε τις προοπτικές που δημιουργούνται και συμφωνούμε κύριε Πρόεδρε με την πεποίθησή σας, ότι «στην οικονομία το αγαθό της ειρήνης είναι συνυφασμένο με την ασφάλεια. Και η ασφάλεια είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την επένδυση και την ανάπτυξη».
Είναι και δική μας πεποίθηση ότι μια καλή λύση του Κυπριακού θα αποτελέσει θεμέλιο στη μετέπειτα δυναμική ανάπτυξη της τουριστικής μας βιομηχανίας. Κυρίες και κύριοι, Δεν θα σας κουράσω με πολλές στατιστικές και αριθμούς, που συνήθως δίνουν μια στατική και πολύ ενδεικτική εικόνα, η οποία επιδέχεται ποικίλες ερμηνείες και αναλύσεις.
Τους πρώτους πέντε μήνες του 2015 οι τουριστικές αφίξεις καταγράφουν μια αύξηση της τάξης του 9,6%, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.
Το ποσοστό αυτό από μόνο του θα μπορούσε να θεωρηθεί ικανοποιητικό.
Αν, όμως, επιχειρήσουμε μια σύγκριση με τις αφίξεις του 2001 ή του 2002, τότε η κατάσταση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως σαφέστατα μη ικανοποιητική, αφού βρισκόμαστε πίσω περίπου κατά 18%, τη στιγμή που ο παγκόσμιος τουρισμός σ’ αυτά τα 14 χρόνια έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Αύξηση, σαφώς μικρότερη από τις αφίξεις, καταγράφουν και τα έσοδα τους πρώτους μήνες του 2015. Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ουσία και στο βάθος των αριθμών. Όχι για να εκφράσουμε ικανοποίηση ή δυσαρέσκεια, να αισθανθούμε δικαιωμένοι ή να επιρρίψουμε ευθύνες, αλλά για να τους χρησιμοποιήσουμε ως εργαλείο στην προσπάθειά μας για ορθή διάγνωση των προοπτικών, των ευκαιριών και των προκλήσεων.
Ως αρκετά ενθαρρυντικά κρίνονται τα στοιχεία που αφορούν την προέλευση της αύξησης των αφίξεων. Προέρχεται κυρίως από παραδοσιακές μας αγορές, οι οποίες ύστερα από αρκετά χρόνια δείχνουν να ανακάμπτουν. Αναφέρομαι στις σημαντικές αγορές της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες καταγράφουν ποσοστιαίες αυξήσεις μεγαλύτερες από τη συνολική. Προέρχεται όμως και από άλλες υποσχόμενες αγορές, όπως το Ισραήλ, η Ουκρανία, η Γαλλία και οι Χώρες του Κόλπου. Ειδικά για τις τελευταίες είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε τη μεγάλη αξία που προσθέτει η έλευση μεγάλων αεροπορικών εταιρειών από χώρες του Κόλπου και τις μεγάλες προοπτικές που δημιουργεί για προσέλκυση τουρισμού από τις, δύσκολα προσβάσιμες μέχρι σήμερα, αγορές της Ασίας. Είναι επίσης πολύ θετικό το γεγονός ότι η αύξηση των πρώτων πέντε μηνών, στηρίζεται και σε ικανοποιητικές αυξήσεις που κατέγραψαν, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, οι χειμερινοί μήνες. Ο Ιανουάριος κινήθηκε ανοδικά κατά 3%, ο Φεβρουάριος κατά 12% και ο Μάρτιος κατά 26%. Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι οι μεγάλες απώλειες της περιόδου, όπως ήταν αναμενόμενο, προέρχονται από τη ρωσική αγορά. Το γεγονός αυτό, μάλιστα, καταγράφεται με πιο έντονο τρόπο στα έσοδα παρά στις αφίξεις, καταδεικνύοντας την ποιότητα και τη βαρύτητα της συγκεκριμένης αγοράς. Ελπίζουμε ότι οι απώλειες της τάξης του 18% που καταγράφηκαν τους πρώτους πέντε μήνες, θα παραμείνουν σ’ αυτό το επίπεδο και κατά τους κρίσιμους καλοκαιρινούς μήνες, συγκρατώντας την τελική ζημιά κάτω από την αρχική πρόβλεψη για απώλειες της τάξης του 25%.
Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και κύριοι,
Όπως έχω ήδη αναφέρει, η βασική αδυναμία μας εντοπίζεται στην έγκαιρη στόχευση και στην αποτελεσματική υλοποίηση.
Δύο είναι οι κατευθύνσεις προς τις οποίες πρέπει να κινηθούμε.
 Βελτίωση ανταγωνιστικότητας
 Επιμήκυνση τουριστικής περιόδου
Βελτίωση ανταγωνιστικότητας σημαίνει καλύτερο και ποιοτικότερο προϊόν με τις ίδιες ή και χαμηλότερες τιμές.
Πρόκειται για έναν στόχο από τον οποίο, δυστυχώς, απομακρυνόμαστε συνεχώς. Στην Έκθεση του για το 2015, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ κατέταξε την Κύπρο στην 36η θέση στον Δείκτη Ταξιδιωτικής και Τουριστικής Ανταγωνιστικότητας, επτά θέσεις πιο κάτω από το 2013 και 15 θέσεις πιο κάτω από το 2009. Δεν τα αναφέρω αυτά με κριτική διάθεση, παρόλο που ευθύνες υπάρχουν.
Κι εμείς αναλαμβάνουμε το κομμάτι που μας αναλογεί. Καλύτερο προϊόν σημαίνει επενδύσεις για αναβαθμίσεις, ανακαινίσεις και εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος.
Σημαίνει δημιουργία έργων τόσο βασικής όσο και παρεμφερούς τουριστικής υποδομής ψηλών προδιαγραφών, όπως γήπεδα γκολφ, θεματικά πάρκα, μαρίνες, αθλητικές εγκαταστάσεις, συνεδριακά κέντρα, καζίνο, αλλά και δρόμοι, πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι κ.ά. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την απόφαση της κυβέρνησης να μονιμοποιήσει τα πολεοδομικά και άλλα κίνητρα που δόθηκαν τον Απρίλιο του 2013 για επενδύσεις και αναπτύξεις, κυρίως γιατί με τη μονιμοποίηση εκλείπει πλέον το στοιχείο της αβεβαιότητας και της προσωρινότητας που εμπεριείχαν οι ανανεώσεις των κινήτρων για συγκεκριμένη περίοδο. Οι επενδύσεις χρειάζονται λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη ευελιξία και ανάληψη ευθύνης εκ μέρους του δημόσιου τομέα.
Όπως με ειλικρίνεια ομολογήσατε κύριε Πρόεδρε σε πρόσφατη ομιλία σας, πρέπει να καταργηθεί η πολυνομοθεσία, ο εφιάλτης της γραφειοκρατίας και οι διαδικασίες που μόνο ταλαιπωρία προκαλούν στους επενδυτές και υψώνουν βασικά εμπόδια στην ανάπτυξη.
Χαιρετίζουμε και ταυτόχρονα στηρίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται, υπό τον υφυπουργό παρά τω Προέδρω κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη, για συνολική μεταρρύθμιση του κράτους. Σας καλούμε να συνεχίσετε με την ίδια τόλμη και αποφασιστικότητα, να διορθώσετε όλα τα κακώς έχοντα που συσσωρεύτηκαν. Και όπου χρειαστεί να συγκρουστείτε με καταστάσεις και συμφέροντα που κρατούν καθηλωμένο το κράτος και τον τόπο σε αναχρονιστικά δεδομένα προηγούμενων δεκαετιών. Πρέπει επιτέλους να δημιουργήσουμε ένα κράτος και ένα δημόσιο τομέα, ευέλικτο, σύγχρονο και αποτελεσματικό, που θα εξυπηρετεί τους πολίτες και θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη, βοηθώντας και διευκολύνοντας τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις. Σε όσους ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα μας, το κράτος πρέπει να δημιουργεί συνθήκες "red carpet", όχι "red tape".
Όσον αφορά τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, ξεκαθαρίζουμε ότι πιστεύουμε στον ρόλο και την αποστολή του. Συμφωνούμε με τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας του.
Θέλουμε να τεθεί η λειτουργία του σε πιο ορθολογιστικές βάσεις και πιο απλοποιημένες διαδικασίες, ακριβώς για να είναι σε θέση να συμβάλει στην αποτελεσματική υλοποίηση όσων σχεδιάζονται και αποφασίζονται.
Κυρίες και κύριοι,
Πέραν του θετικού και φιλικού οικονομικού περιβάλλοντος, για τους ξένους αλλά και τους ντόπιους επιχειρηματίες, οι επενδύσεις χρειάζονται και ρευστότητα. Χρειαζόμαστε πρόσβαση σε χρηματοδότηση χαμηλού κόστους. Πιστεύουμε ότι η έξοδος της χώρας μας στις αγορές και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της, δημιουργεί ευκαιρίες τις οποίες πρέπει να διερευνήσουμε.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, το πρόγραμμα Γιούνκερ, είναι πολύ σημαντικοί χρηματοδοτικοί φορείς που μπορούμε να αξιοποιήσουμε. Ταυτόχρονα και το δικό μας τραπεζικό σύστημα πρέπει να συμβάλει σ’ αυτή την προσπάθεια. Πρέπει να βρει ξανά τον τρόπο να χρηματοδοτήσει την αγορά, την ανάπτυξη, την επιχειρηματική δραστηριότητα και τις επενδύσεις. Μακριά από τις λογικές των ανεξέλεγκτων επισφαλών δανειοδοτήσεων των προηγούμενων χρόνων, αλλά και των σημερινών απαγορευτικών πολύπλοκων γραφειοκρατικών διαδικασιών που ουσιαστικά δυσκολεύουν τη δυνατότητα δανεισμού. Θα πρέπει επίσης να συνεχίσει την προσπάθεια που ξεκίνησε για μείωση των επιτοκίων, για να μπορούμε να επενδύουμε και να δανειζόμαστε επί ίσοις όροις με τους συναδέλφους μας άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Στην προσπάθεια για εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος θα συμβάλει αναμφίβολα και η δημιουργία καζίνο. Απευθύνουμε έκκληση στη Βουλή των Αντιπροσώπων να εγκρίνει το νομοσχέδιο και στην κυβέρνηση να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίηση της σημαντικής αυτής επένδυσης. Υπάρχουν κι άλλα προβλήματα μικρά ή μεγάλα, η επίλυση των οποίων θα συμβάλει στην προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί. Δεν είναι της παρούσης να τα αναπτύξουμε όλα. Αναφέρω ενδεικτικά την ανάγκη ρύθμισης των νομοθεσιών που αφορούν τη διαχείριση των παραλιών, την περιβαλλοντική διαχείριση των αποβλήτων και την εισαγωγή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη βιομηχανία μας. Βελτίωση ανταγωνιστικότητας, όπως έχω ήδη αναφέρει, σημαίνει και μείωση ή συγκράτηση του κόστους.
Δυστυχώς η ξενοδοχειακή μας βιομηχανία συνεχίζει να επιβαρύνεται με μια σειρά από φορολογίες και τέλη, αλλά και ένα ψηλό ενεργειακό και εργατικό κόστος που θέτουν το τουριστικό μας πακέτο σε πολύ μειονεκτική θέση έναντι των αντίστοιχων πακέτων άλλων ανταγωνιστικών μας προορισμών. Θα αναφερθώ μόνο σε δύο παραμέτρους του μεγάλου κεφαλαίου που ονομάζεται κόστος: Πρώτο: Τυχόν περαιτέρω διατήρηση του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας στα σημερινά επίπεδα, δεν θέτει απλώς εκτός ανταγωνισμού τις ξενοδοχειακές μας επιχειρήσεις, έναντι άλλων χωρών που εφαρμόζουν διαφορετικές ρυθμίσεις και εξαιρέσεις για να στηρίξουν την τουριστική τους βιομηχανία. Αποτελεί αντικίνητρο και απομακρύνει τις ξένες επενδύσεις. Δεύτερο: Να διερευνήσουμε την πιθανότητα μείωσης του ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες. Αρκετές χώρες της Ευρώπης διατηρούν χαμηλότερους από τους δικούς μας συντελεστές για την τουριστική βιομηχανία και εφαρμόζουν διαφορετικές ρυθμίσεις που φτάνουν μέχρι και τον μηδενικό συντελεστή για νησιωτικούς τους προορισμούς.
Στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, ο συντελεστής είναι κατά 30% χαμηλότερος σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, στις Κανάριες Νήσους ο συντελεστής είναι 0% και στην Κορσική 2%.
Γιατί εμείς που είμαστε ο πιο απομακρυσμένος νησιωτικός προορισμός της Ευρώπης να μην διερευνήσουμε τις δυνατότητες που έχουμε για χαμηλότερο συντελεστή; Μείωση μιας φορολογίας δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη μείωση εσόδων, αλλά βελτίωση ανταγωνιστικότητας, αύξηση τουριστικών αφίξεων και κατανάλωσης.
Κυρίες και κύριοι,
Ο άλλος μας κεντρικός στόχος είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Όπως έχω ήδη αναφέρει, έχουμε θετικές ενδείξεις ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν αποδίδουν. Θα πρέπει να συνεχιστεί η υφιστάμενη πολιτική μέσω του ΚΟΤ και των συναρμόδιων Υπουργών, σε συνεργασία και με την Hermes Airports. Προς αυτή την κατεύθυνση είμαστε βέβαιοι ότι μπορεί να συμβάλει η εισαγωγή ευελιξίας στη λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων που επιλέγουν να παραμένουν σε λειτουργία κατά τη χειμερινή περίοδο.
Για το συγκεκριμένο θέμα έχουμε υποβάλει συγκεκριμένες εισηγήσεις στην αρμόδια Υπουργό Εργασίας. Αρκετοί συνάδελφοι διατήρησαν σε λειτουργία τις μονάδες τους κατά τους χειμερινούς μήνες και κατάφεραν να συμβληθούν με τουριστικούς οργανισμούς του εξωτερικού, έστω και με πολύ χαμηλές τιμές, γεγονός που αποτυπώνεται στα έσοδα των τριών πρώτων μηνών, τα οποία ήταν αυξημένα μόλις κατά 4,9% έναντι αύξησης 16,2% των αφίξεων.
Κύριε Πρόεδρε,
Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλετε, για την προσέλκυση επενδύσεων και για το άνοιγμα της οικονομίας μας σε νέους αναπτυξιακούς τομείς. Είναι κάτι που οπωσδήποτε χρειάζεται ο τόπος.
 Το μήνυμά μας είναι απλό και ξεκάθαρο.
Σ’ αυτή την προσπάθεια, η τουριστική βιομηχανία του τόπου, που φέρνει κάθε χρόνο στην οικονομία του τόπου περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ, που προσφέρει πολύ σημαντικά έσοδα στο κράτος και πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας, πρέπει να έχει τη θέση και την προτεραιότητα που της αξίζει. Η τουριστική μας βιομηχανία διαθέτει υποδομές και επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, οι περισσότερες εκ των οποίων έγιναν από Κύπριους επιχειρηματίες του κλάδου, μέσα σε συνθήκες καθόλου ευνοϊκές έναντι των κύριων ανταγωνιστών μας.
Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε και να στηρίξουμε την προσπάθεια. Εκείνο που ζητούμε από το κράτος είναι την ίση μεταχείριση μεταξύ των ξένων και των ντόπιων επενδυτών και επιχειρηματιών. Οι συνθήκες κρίσης που βιώνουμε, έχουν αποδείξει ότι η τουριστική βιομηχανία, όχι απλώς δεν πρέπει να υποβαθμιστεί μέσα από τον οικονομικό επανασχεδιασμό του κράτους, αλλά πρέπει να ισχυροποιηθεί. Έχουν αποδείξει ότι ο τουρισμός παραμένει η ατμομηχανή της οικονομίας και βαρόμετρο για τις οικονομικές μας προοπτικές και την ανάπτυξη του τόπου. Οι δυνατότητες υπάρχουν, οι προοπτικές είναι τεράστιες και καλούμαστε όλοι να τις αξιοποιήσουμε, ενεργώντας με τόλμη, ταχύτητα, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα.
Κύριε Πρόεδρε,
 Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας και για το ζωηρό ενδιαφέρον που επιδεικνύετε για την τουριστική μας βιομηχανία.
Σας ευχόμαστε κάθε καλό στην προσπάθεια που έχετε ξεκινήσει για επανένωση της πατρίδας μας, προσβλέποντας στην τεράστια προοπτική που θα δημιουργήσει στην οικονομία του τόπου και την ευημερία του λαού μας.
Ευχαριστώ επίσης, Tον αρμόδιο Υπουργό κ. Γιώργο Λακκοτρύπη και όλους τους άλλους υπουργούς που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται στα θέματα της τουριστικής βιομηχανίας και ενισχύουν τη συλλογική προσπάθεια που καταβάλλουμε,
 τις Επιτροπές της Βουλής και ιδιαίτερα την Επιτροπή Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού,
 τον Πρόεδρο, το Διοικητικό Συμβούλιο και τα στελέχη του ΚΟΤ,
 το ΚΕΒΕ, την ΟΕΒ, τις ηγεσίες του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων και του ΣΤΕΚ,
 τις αεροπορικές εταιρείες και την Hermes Airports
 και τους Συνδέσμους Διευθυντών Ξενοδοχείων ΠΑΣΥΔΙΞΕ και το Institute of Hospitality (Cyprus). Ευχαριστίες απευθύνω και προς τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, τις οποίες θεωρούμε σημαντικό βραχίονα αυτής της προσπάθειας, γιατί η ανάπτυξη και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τουριστικής και ξενοδοχειακής μας βιομηχανίας, είναι η μόνη οδός που μπορεί να εγγυηθεί τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Θερμές ευχαριστίες θα ήθελα να απευθύνω και προς τους συνεργάτες μου, τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, το Γενικό Διευθυντή, τη Γραμματεία και τα Μέλη του Συνδέσμου για την υποστήριξη και συμπαράστασή τους. Πριν εγκαταλείψω το βήμα, θα ήθελα για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσω τους συμπατριώτες μας για τη στήριξη που προσφέρουν στον κυπριακό τουρισμό και την οικονομία του τόπου. Σας ευχαριστώ.

1 σχόλιο: